Loading...

Indul a 2023-as józsefvárosi részvételi költségvetés!

A részvételi költségvetés keretében a közösség tagjai közvetlenül befolyásolhatják azt, hogy a kerületi önkormányzat mire használja költségvetése egy részét. Az évről évre ismétlődő folyamat során a lakók által javasolt és megszavazott projektek valósulnak meg.

A józsefvárosi lakosok a részvételi költségvetés keretében 2023-ban 150 millió forint elköltéséről dönthetnek közvetlenül. A folyamat 2023. február és július között zajlik.

A rendelkezésre álló 150 millió forint 4 felé oszlik el. A kerületet 3 körzetre bontottuk, ezekben 40-40 millió forintig valósulnak majd meg a megszavazott ötletek. Azok az ötletek, amelyek nem köthetőek konkrét helyszínhez, a “teljes kerület” kategóriába kerülnek. Ebben a kategóriában 30 millió forintig valósulhatnak meg a nyertes ötletek.

Miért érdemes részt venni?

A 2022-es részvételi költségvetés megmutatta, hogy egy jó ötlet érdemi változást tud hozni a kerület életébe: a józsefvárosiak tudják a legjobban, mire van szükségük, és nekik köszönhetően létesül mikropark, közvécé, vagy akár növényvásár is. Az ötletbeadók és szavazók valóban nyomot hagynak a kerület életében és közösen tudjuk fejleszteni utcáinkat, köztereinket.

Hogyan vehetek részt?

A részvételi költségvetés két részből áll: ötletbeadás és szavazás.

Ötletet bárki beadhat 2023. február 1. és március 20. között, aki valamilyen módon kötődik a kerülethez (itt lakik, tanul, vagy dolgozik) és elmúlt 16 éves. Az ötletbeadást ötletelő műhelyek és Részvételi Pontok segítik – ez utóbbiak majd a szavazásnak is helyszínei lesznek.

Ötlet és szavazat leadása személyesen: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (Baross utca 63-67.)

Online itt tudsz ötletet beadni.

Mi történik az ötletemmel beadás után?

A beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamaton mennek keresztül, ahol az önkormányzat munkatársai, majd az önkéntesen jelentkező kerületi lakókból álló munkacsoportok vizsgálják az ötletek megvalósíthatóságát.

Ahol szükséges, pontosítják az ötlet tartalmát és költséget becsülnek hozzá. A hasonló ötleteket összevonják, egységesítik és összeállítják a szavazólapra javasolt ötletek listáját.

Jelentkezz munkacsoport tagnak.

A szűrési és fejlesztési folyamat során az eredetileg beadott ötlet módosulhat, jobban kidolgozott tartalmat kaphat. Ha az ötleted eljut a szavazólapig, akkor ezt jelölni fogjuk az ötlet adatlapján a reszvetel.jozsefvaros.hu honlapon. Józsefváros lakói a fenti folyamat során létrejött, megújult ötletekre fognak szavazni.

Hogyan szavazhatok?

Az ötletekre 2023. május 15-től június 15-ig lehet szavazni online és személyesen. A szavazáson minden 16. életévét betöltött józsefvárosi lakos szavazhat. Szavazni a reszvetel.jozsefvaros.hu oldalon lehet, de a szavazatodat papír alapon is leadhatod. Összesen 5 szavazatod lesz. Ebből kettőt a saját körzetedben használhatsz fel, egyet-egyet pedig a másik két körzetben és a teljes kerületre érkező ötletek között oszthatsz ki.

Mi történik a nem nyertes ötletekkel?

Egyetlen ötlet sem rossz vagy felesleges, de elképzelhető, hogy ebben a körben nem kerül a szavazólapra. Az ilyen ötleteket a Polgármesteri Hivatal illetékes ügyosztálya, az illetékes alpolgármester, valamint a területen megválasztott egyéni képviselő figyelmébe ajánlja a Közösségi Részvételi Iroda.

Ki valósítja meg az ötleteket?

A nyertes ötletek megvalósítása a Józsefvárosi Önkormányzat feladata. Ha az önkormányzat partnert von be a megvalósításba, akkor azt pályázat útján választja ki. Az ötletbeadókkal – ahol lehetséges – egyeztetünk a megvalósítás során.

Hogyan lehet részt venni a szervezésben?

A részvételi költségvetés  szervezésében is nagyon sokféleképpen részt lehet venni. Várjuk mindenki jelentkezését, aki nemcsak ötletet adna és szavazna, hanem abban is szívesen segít, hogy a részvételi költségvetés híre minél több emberhez eljusson és minél többen tudjanak beleszólni az őket érintő döntésekbe!

  • Legyél önkéntes szervező! Találkozz a lakókkal, segíts a programok szervezésében, és csatlakozz egy szuper csapathoz! Jelentkezz itt >>>

  • Vegyél részt a munkacsoportban, ami a részvételi költségvetés ötleteit szűri! Rajtad is múlik, melyik ötlet kerül fel a szavazólapra. Ha szeretnéd megérteni, hogyan működik az önkormányzat, ez a neked való hely! Jelentkezz itt >>>

  • Legyél te is Részvételi Pont! Civil szervezetet vagy kerületi közösségi helyet működtetsz?  A kerületi Részvételi Pontokon adhatják le a lakók leadhatják ötleteiket és szavazataikat. Jelentkezz itt >>>

Tovább információ:

Közösségi Részvételi Iroda
reszvetel@jozsefvaros.hu
+36/1 459 2139
www.facebook.com/reszveteliiroda

Figyelmedbe ajánljuk:

Én részvételi költségvetésem! – a záróesemény programja
Adj egy ötöst a piknikeken, vagy a záróeseményen!
Április 20-ig tudsz a szerinted legjobb ötletekre szavazni a részvételi költségvetésben – 180 millió forint sorsáról döntünk!
Ennek a helynek a vécéjét bárki ingyen használhatja! – Újabb nyilvános illemhelyek Józsefvárosban a részvételi költségvetésnek köszönhetően
To top