Loading...

Mi az a részvételi költségvetés?

A részvételi költségvetés egy olyan folyamat, amely során a közösség tagjai közvetlenül befolyásolhatják a kerületi önkormányzati költségvetés egy részének felhasználását.

Az évről évre ismétlődő folyamat keretében a lakosság által javasolt, majd megszavazott projekteket valósítja meg az Önkormányzat. Az eredmények követhetőek.

A Józsefvárosi Önkormányzat a 2024-es költségvetésében 180 millió forintot különített el, hogy annak elköltéséről a lakosság közvetlenül dönthessen.

A józsefvárosi részvételi költségvetés folyamata 2024. január és április között zajlik.

A részvételi költségvetés két részből áll: ötletbeadás és szavazás

Ötletet bárki beadhat, aki valamilyen módon kötődik a kerülethez, és elmúlt 16 éves. Szavazni viszont csak a 16 év feletti kerületi lakosok tudnak. Az ötlet beadásához és a szavazáshoz regisztrálni kell a honlapon.

Ha itt élsz a kerületben, akkor a regisztráció során meg kell adni azt a lakcímet, ahol laksz (akkor is add meg, ha nem ez szerepel a lakcímkártyádon, de valójában ott élsz). Ha a regisztrációnál józsefvárosi lakcímet adsz meg, akkor a szavazáson is részt vehetsz majd mint kerületi lakos. 

A részvételi költségvetés során olyan ötletek gyűjtésére törekszünk, amelyek a közösséget erősítik, és amelyektől zöldebb, befogadóbb, szerethetőbb vagy élhetőbb lesz a kerület. Ezért a célért dolgozunk mi is, ezért könnyen lehet, hogy a te ötleted már nekünk is eszünkbe jutott és dolgozunk rajta. Összegyűjtöttük neked azokat a felületeket, amiket érdemes átolvasni mielőtt ötletet adsz be! 

A rendelkezésre álló 180 millió forint négyfelé oszlik el. A kerületet lakosságarányosan három körzetre bontottuk. Körzetenként 45 millió forintig valósulnak majd meg a megszavazott ötletek.

A beadott ötletek, amennyiben konkrét helyszínhez kötődnek, ezekben a körzetekben fognak versenyezni egymással. Azok az ötletek, amelyek nem köthetőek helyszínhez, a „teljes kerület” kategóriába kerülnek. 

Érdemes olyan ötletet beadni, amely konkrét helyszínhez kötődik, így nagyobb esély van rá, hogy belefér az adott körzet költségkeretébe.

Bár körzetenként 45 millió forint áll rendelkezésre, érdemes kisebb léptékben gondolkodni, hogy körzetenként minél több ötlet tudjon megvalósulni. 

Az ötletbeadást ötletelőműhelyek és Részvételi Pontok segítik – ez utóbbiak majd a szavazásnak is helyszínei lesznek. 

A beadott ötleteknek az alábbi szabályoknak kell megfelelniük Példa
Közérdekű Az ötlet a tágabb közösség számára teremt értéket, és mivel a kerület közös vagyonából valósul meg, semmilyen formában nem lehet kirekesztő. Nem lehet olyan ötletet beadni, amely kizárólag magánterületen valósul meg (pl. egy társasház udvara), vagy amely kifejezetten valamely társadalmi csoport kirekesztésére irányul.
Pénzügyileg megfelel A körzet költségvetési korlátját nem haladja meg (max. bruttó 45 millió forint), számottevő mértékű, ismétlődő („működési jellegű”) költséget nem tartalmaz.  Egy nagyobb közterület átfogó átalakítása valószínűleg nem, de egyes elemei (biciklisáv, pad, fa) beleférhetnek a részvételi költségvetés kereteibe. Működési jellegű költség például az, ha valamely kiadáshoz állandó státuszt kell létrehozni, vagy amely valamelyik gazdasági társaság vagy intézmény állandó jellegű feladatai között szerepel (pl. köztisztasági feladatok).
Nem karbantartás A részvételi költségvetésbe nem fogadunk be olyan ötleteket, amelyek egy már létező dolog karbantartására irányulnak. Ezeket lakossági bejelentésként kezeljük.  Az olyan karbantartási problémák esetén, mint a kátyúk vagy a rossz állapotú utcabútorok, célszerűbb inkább bejelentést tenni, hogy a javítás rövid időn belül megtörténjen.
Jogszerű Az ötlet nem ütközik jogszabályba, nem irányul jogszabálymódosításra. Nem lehet például egy kerületi rendelet megváltoztatását kezdeményezni.
Újdonság Az ötlet nem ütközik meglévő fejlesztési tervvel. Ilyen az, ha például egy közterületi fejlesztés már szerepel a 2024-es önkormányzati költségvetésben, vagy ha még nem szerepel, de az illetékes szervezeti egység már megkezdte a szakmai előkészítést.
Kerületi hatáskör és illetékesség Az ötlet megvalósítása az Önkormányzat hatáskörébe és illetékességébe tartozik. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, vagy üzemeltetésében álló területekre érkező javaslatokat befogadjuk, és minden esetben egyeztetjük a Fővárosi Önkormányzattal. A MÁV területére, BKK-menetrend megváltoztatására, iskolák, magánterületek fejlesztésére irányuló ötleteket nem tudunk befogadni. 
Nem támogatás  Az ötlet megvalósítása az Önkormányzat feladata. Nem lehet ötletet beadni egy szervezet, csoport vagy magánszemély saját tevékenységének támogatására.  A részvételi költségvetés nem egy pályázat, hanem közös döntés arról, hogy hogyan költsük el az önkormányzat pénzét.

 

A beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamatban vesznek részt. Az ötletek előrehaladása követhető a részvételi költségvetés honlapján az egyes beadott ötletek adatlapján, az ötlet beadóját pedig közvetlenül, e-mailben is értesítjük arról, hol tart éppen az ötlete. 

Minden beadott ötletet megvizsgálunk, mielőtt az nyilvánosan kikerül a részvételi költségvetés honlapjára, hogy szerepel-e benne sértő, uszító vagy pártpolitikai tartalom. Ezekben az esetekben az ötlet nem kerül nyilvánosságra. Minden más ötlet nyilvánossá válik.

Ezt követően a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységének munkatársa megvizsgálja, hogy az ötlet reálisan megvalósítható-e, és nem ütközik-e a részvételi költségvetés szabályaiba, jogszabályba vagy az Önkormányzat más projektjeivel. A hivatal előszűrésének célja, hogy kiválogassa azokat az öteleteket, amelyek megszavazásuk esetén megvalósíthatóak lennének, vagy ha jelen formájukban nem is azok (mert például túl költségesek, vagy nem az Önkormányzat illetékességébe tartozó helyszínre adták be őket), milyen módosításokkal lehetne őket megvalósítani. A beérkező ötletek tartalmát pontosítják és költséget becsülnek hozzá.

Ezt követően az ötletek a kerületi lakosokból álló munkacsoporthoz kerülnek. 

A munkacsoportban az erre a feladatra jelentkező lakosok dolgoznak együtt a részvételi költségvetés folyamatában részt vevő önkormányzati munkatársakkal és az egyéni önkormányzati képviselőkkel.

A hasonló ötleteket összevonják, egységesítik, és összeállítják az általuk a szavazólapra javasolt ötletek listáját.

A munkacsoport által javasolt listákat még egy körben megvizsgálják az önkormányzat gazdasági társaságai és intézményei, a Polgármesteri Hivatal Jogi Irodája és Költségvetési és Pénzügyi Ügyosztálya is.

Végül a munkacsoport tagjai döntenek a végső szavazólap tartalmáról. 

Amellett, hogy tiszteletben tartjuk az eredetileg leadott javaslatokat, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az itt leírt többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamat során az eredetileg beadott ötlet módosulhat, illetve pontosabb, jobban kidolgozott tartalmat kaphat. Ennek során összevonásra kerülhet más ötletekkel, és kiegészül a megvalósítás becsült költségével is.

Ez a folyamat hasonlít ahhoz, ahogyan az önkormányzat „nagy” költségvetése születik hosszú hónapokon keresztül, sok-sok hivatali és politikai egyeztetéssel, azzal a különbséggel, hogy a részvételi költségvetésben a lakók közvetlenül szólhatnak bele a pénz elköltésébe. 

Ha az ötleted eljut a szavazólapig, akkor ezt jelölni fogjuk az ötlet adatlapján, de fontos, hogy a szavazás nem az eredeti adatlapon fog történni.

Józsefváros lakói a fenti szűrési és fejlesztési folyamat során létrejött, megújult ötletekre fognak szavazni, amelyek külön felületen fognak megjelenni a honlapon a szavazás indulásakor, 2024. április 1-jén.

A szűrési folyamaton átjutó ötletekre 2024. április 1-től április 20-ig lehet majd szavazni. A szavazatot online és személyesen is le lehet adni. A szavazáson minden, 16. életévét betöltött józsefvárosi lakos részt vehet.

Szavazni a honlapon csak regisztrációt követően lehet. A regisztráció során megadott lakcímed alapján a rendszer besorol a megfelelő körzetbe. A részvételhez nem szükséges, hogy be legyél jelentkezve a lakhelyedre. 

Összesen öt szavazatod lesz. Ebből kettőt a saját körzetedben használhatsz fel, egyet-egyet pedig a másik két körzetben és a teljes kerületre érkező ötletek között oszthatsz ki.

A részvételi költségvetés folyamatának lényege, hogy az önkormányzat valós és aktuális visszajelzést kapjon a kerületben lakók által érzékelt problémákról és a lehetséges megoldási javaslatokról. Ezért egyetlen ötlet sem rossz vagy felesleges, de elképzelhető, hogy végül sajnos ebben a körben nem kerül a szavazólapra. 

Az értékelhető, ám a szavazólapig el nem jutó ötleteket külön összesítjük, és a Polgármesteri Hivatal illetékes ügyosztálya, az illetékes alpolgármester, valamint a területen megválasztott egyéni képviselő figyelmébe is ajánljuk.

 

A nyertes ötletek megvalósítása a Józsefvárosi Önkormányzat feladata.

Az ötletet beadó tudomásul veszi, hogy kiválasztás esetén az ötletet az önkormányzat valósítja meg. Ha az önkormányzat partnert von be a megvalósításba, akkor azt pályázat útján választja ki. Az ötletbeadókkal – ahol lehetséges – egyeztetni fogunk az ötletek megvalósítása során.

 

A részvételi költségvetés nyertes ötleteiről az Önkormányzat képviselő-testülete dönt. Ezt követően megkezdődik a korábban már valamennyire megtervezett ötlet előkészítése, amelybe lehetőség szerint bevonjuk az ötletbeadót is. 

Az illetékes ügyosztályok újra megvizsgálják az ötlethez rendelt költségeket, bejárják a helyszínt, egyeztetnek a kivitelezés megkezdéséhez szükséges minden érintett szereplővel, beszerzik a szükséges engedélyeket, megrendelik az eszközöket stb.

Minden ötlet más és más előkészítést, tervezést, beszerzési folyamatokat és kivitelezési munkát igényel, így egyes ötletek hamar, néhány hónapon belül meg tudnak valósulni, míg másokra hosszabb időt, akár egy évnél is többet kell várni adott esetben (gondoljunk csak az időjárási viszonyokra, amelyek nagymértékben meghatározhatják a kivitelezést).

Minden nyertes ötletnek külön adatlapja lesz, ahol az érdeklődők nyomon tudják követni az ötlet haladását, aktuális státuszát.

 

To top