Loading...
Ötlet beküldési éve:
2022
Ötlet helyszíne:
Víg utca
Lebonyolító:
Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt.
Megvalósítás jelenlegi státusza:
Egyeztető folyamat
Előkészítés
Megvalósítás
Kész
1
2
3
4
Megvalósítás becsült költsége:
8 000 000 Ft
Részletek:

A Víg utca Rákóczi téri csarnok mögötti szakaszán a parkolósáv megszüntetése. A piac üzemeltetéséhez szükséges rakodótér meghagyása mellett a terület zöldítése, az itt működő vállalkozások igénye esetén a kitelepülés lehetőségének biztosítása. A terv becsült költségéhez tartozik a szakasz átalakításának átfogó tervezése, melynek részét képezi 1) a kerékpáros és gyalogos közlekedést segítő forgalomcsillapítás vizsgálata, 2) az utca közmű-rendszerének felderítése, hogy megtudjuk, kivitelezhető-e a szakasz hosszútávú zöldítése fák telepítésével, valamint 3) a Víg utcában működő vállalkozások láthatóvá tételét és a kihasználatlan üzlethelyiségeket vonzóvá tevő átalakítások tervezése a járda szélesítésével. Megjegyzés: A részvételi költségvetés keretében csak a fenti kezdetleges térrendezés kivitelezése lehetséges. A Józsefvárosi Önkormányzat csak a tervezést követően tud elköteleződni a további átfogó átalakítások mellett.

Helyszín:
Hol tartunk a megvalósítással?

A 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete valósult meg 2023 őszén a Rákóczi téri vásárcsarnok mögötti szakaszon a Víg utcában, a tavaszi-nyári előkészítést követően. Közösségi programokkal, aszfaltfestéssel és utcabútorokkal próbáltuk ki, hogyan lehet másképp használni az utcát, emellett zöld szigeteket hoztunk létre magaságyásokból, valamint a részvételi költségvetés nyertes ötletét kiegészítve kísérleti jelleggel gyalogos-kerékpáros zónát alakítottunk ki az útszakaszon.  Októberben és novemberben két megbeszélőt tartottunk, ahol a résztvevők megoszthatták eddigi tapasztalataikat és kérdéseiket az utcával kapcsolatban.

2023. december elején visszaállítottuk az átmenő forgalmat, most pedig szeretnénk megismerni a helyi lakók, intézmények és vállalkozók véleményét, arról, hogy milyen tapasztalataik voltak az átalakítással kapcsolatban, és hogyan szeretnék használni az utcát a jövőben.

Ahogyan erről ősszel beszámoltunk, szeretnénk megismerni a Víg utca és környékén élők véleményét arról, hogy mit gondolnak a 2023. őszi kialakításról, és hogy mit szeretnének, milyen legyen a jövőben a Vígabb utca?

Ehhez egy online kérdőívet készítettünk, amit ezen a linken érhetnek el: https://jozsefvaros.hu/go/vigabbutca/
A kérdőív kitöltésének határideje: március 11., éjfél. A kitöltés anonim, és nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Emellett a Víg utca és a környék házait önkéntesek keresik fel a következő hetekben, hogy segítsék a kitöltést, valamint a környék vállalkozóival, és intézményeivel szintén személyesen egyeztetünk a tapasztalataikról.

Képek a fejlesztésről:
Kapcsolódó hírek:
To top