Loading...

Hogyan állt össze a szavazólapok tartalma a 2022-es részvételi költségvetésben?

A józsefvárosi részvételi költségvetés keretében idén rendelkezésre álló 120 millió forint elköltésére március elejétől április végéig 140 ötletet adtak be a józsefvárosi lakosok. A beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési folyamatot követően juthattak el a szavazólapig.

A szűrési folyamat legfontosabb állomását az ún. körzet munkacsoportok képviselték, amelyek feladata a hivatal szakmai egységei által megvalósíthatónak ítélt és további feldolgozásra javasolt ötletek megvizsgálása volt A munkacsoportok 2022 májusában összesen 7 alkalommal ültek össze.

A körzetek munkacsoportjai önkéntesen jelentkező józsefvárosi lakókból álltak fel, kiegészülve a hivatal szűrési folyamatában résztvevő illetékes munkatársakkal és a jövőbeli megvalósításáért felelős gazdasági társaságok munkatársaival. A jelentkezők számától függően a munkacsoportok 10-15 fő részvételével valósultak meg.

A hivatal előszűrése során a munkatársak a beérkező ötletek megvalósíthatóságát vizsgálták, különös tekintettel a részvételi költségvetés szabályaira, az önkormányzat illetékességére és a párhuzamosan zajló fejlesztésekre, valamint a javasolt helyszín tulajdoni viszonyaira. A szakmai szűrést követően a munkacsoportok a körzetenként továbbjutó 30-40 ötletet dolgozták fel azzal a céllal, hogy a szavazólapra körzetenként körülbelül 10 ötletet javasoljanak.

A 3 körzet munkacsoportja első körben 1-1 alkalommal külön ülésezett. Ezeken az alkalmakon először az előre megkapott és átolvasott ötleteket egyesével foglalta össze a Közösségi Részvételi Iroda munkatársa, hogy minden résztvevő azonos információk birtokában tudjon részt venni az értékelésben. Ekkor volt lehetőség arra is, hogy a hivatali munkatársak válaszoljanak a lakók tisztázó kérdéseire és bővebben kifejtsék az ötlet tartalmával kapcsolatos önkormányzati álláspontot.

Ezt követően a munkacsoport tagok párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján az alábbi 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot.

Megvalósítható a részvételi költségvetés keretei között? Elég konkrét az ötlet ahhoz, hogy gyorsan, átláthatóan, számonkérhetően, és az eredeti elképzelés lényegén nem változtatva megvalósuljon? Nincs komoly technikai akadály? Belefér a 40 milliós keretbe?

A lakosok valós igényeit, szükségleteit tükrözi? Valóban erre kell költeni a józsefvárosiak pénzét? A lakosok igényeivel összhangban van? Van olyan jól meghatározható csoport, amely valós és jogos szükségletét elégíti ki?
Hozzáférhető a lakosok széles köre számára? Segíti-e erősebb közösségé tenni a kerület lakóinak lehető legszélesebb körét a közös szükségletek mentén? Összehozza és nem elválasztja őket? Egyenlő hozzáférést biztosít a lakosoknak?
Van-e szemléletformáló hatása annak, hogy a részvételi költségvetés keretében valósul meg? Jó, ha kifejezetten a részvételi költségvetésből költünk erre, mert példát mutat, újszerű, kreatív megoldás kicsiben egy összetett problémára? Bevonja, elgondolkodtatja az embereket, formálja a lakosok és a döntéshozók szempontjait?

Az egyes ötletekre tehát a párok 4 különböző pontot osztottak ki, amelyeket összeadtuk a többi pár által adott pontokkal és így végül kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezt követően minden körzet munkacsoportja döntést hozott a legalacsonyabb pontszámot kapó ötletek elutasításáról. Az alacsony pontszámot kapott ötletek közül ekkor még volt lehetőség arra, hogy egyet-egyet kivételesen továbbjutásra javasolni, amiről rövid vitát követően szavazással döntöttek a tagok.

A bennmaradó körülbelül 20 ötletből ezt követően a kettéosztott munkacsoport két 10 + 5 tartalék ötletből álló javaslatot tett a szavazólapra. A két csoport által javasolt szavazólapokat összevetve a munkacsoport automatikusan elfogadta azokat az ötleteket, amelyek mindkét listán szerepeltek, a fennmaradó helyekről pedig vitát követően szavazással döntöttek a tagok. Így kialakult az adott körzet munkacsoportja által javasolt szavazólap.

A 3 körzet munkacsoportja által összeállított szavazólapokat ezt követően összesítettük és megvizsgáltuk, hogy témájuk alapján mely további önkormányzati egység, cég vagy intézmény szakértelmére van szükség az ötlet tartalmának pontosításához és a megvalósítási költség becsléséhez. Velük kiegészülve 3 további munkacsoport ülés valósult meg az illetékesek és a körzet munkacsoportok tagjainak részvételével: városüzemeltetés, városfejlesztés és szolgáltatásfejlesztés témákban.

Ezeken a munkacsoportokon az ötletek tartalma még módosulhatott annak érdekében, hogy azok a lehető legpontosabb, a megvalósító részéről is vállalható formában kerüljenek a szavazólapra. Az ötletek feldolgozása során végig arra törekedtek a munkacsoportok, hogy a végleges tartalom ne térjen el indokolatlanul az eredeti ötlettől.

A hat elsősorban szűréssel, fejlesztéssel foglalkozó munkacsoport ülést követően a 3 eredeti körzet munkacsoportja egy összevont találkozón tekintette át utoljára a szavazólapokat és döntött véglegesítésükről.

Ezúton is köszönjük az önkéntes lakóknak, valamint a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati cégek és intézményej munkatársainak aktív és lelkes részvételét ebben a folyamatban!

Ennek a folyamatnak az eredményeként Józsefváros 16 éven felüli lakosai 2022. június közepétől július 24-ig körzetenként 11 ötlet közül szavazhatnak kedvenceikre, és dönthetnek a kerület költségvetéséből 120 millió forint elköltéséről.

Szavazni regisztrációt követően itt lehet.

Figyelmedbe ajánljuk:

Mutatjuk a 2024-es részvételi költségvetés nyertes ötleteit – Idén 180 millió forint sorsáról döntöttek a józsefvárosiak
Én részvételi költségvetésem! – a záróesemény programja
Adj egy ötöst a piknikeken, vagy a záróeseményen!
Április 20-ig tudsz a szerinted legjobb ötletekre szavazni a részvételi költségvetésben – 180 millió forint sorsáról döntünk!
To top