Loading...

Hasznos oldalak az ötletbeadáshoz

Javában zajlik a 2024-es részvételi költségvetés, február 10-ig várjuk a közösség ötleteit: mire költsön az önkormányzat 180 millió forintot? 

A beadott ötleteknek csak néhány szabálynak kell megfelelniük, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy olyan javaslatok legyenek, amelyek nekünk eddig nem jutottak eszünkbe: a részvételi költségvetésbe újdonságokat várunk. 

Legyen több fa a kerületben? Mi is szeretnénk, ezért több utcában tervezzük is

Ennek az átkelőhelynek akadálymentesnek kéne lennie? Szerintünk is

Ezzel az utcával igazán történhetne valami? Rajta vagyunk!

Nagyon sok helyen, sok minden történik, és még több dolog van tervben. Ezen néha nehéz kiigazodni. Hogy segítsük az ötletelést összeállítottuk ezt a listát azokról a hasznos felületekről, amiket érdemes átgörgetni, mielőtt beadod az ötletedet. 

Városfejlesztés menüpont az önkormányzat honlapján:

Ezen az oldalon az összes aktuális városfejlesztési projekt megtalálható, és megvalósulásuk nyomon követhető. Ha egy adott területről szeretnél ötletelni, érdemes előtte rákeresni, hogy lásd, tervezünk-e oda valamilyen fejlesztést. 

Okostérképek az okos ötletbeadáshoz: 

Hol vannak szelektív hulladékgyűjtők, köztéri fitneszeszközök, Mobi-pontok a kerületben? Ha valamit hiányolsz az utcádból, érdemes megnézni a nyilvános térinformatikai rendszerben, hogy hol találhatóak ezek a környéken, mert a munkacsoport értékelésében fontos szempont lesz, hogy mennyire hiánypótló a kérésed. 

Szolgáltatások és intézmények a kerületben élőknek: 

A tapasztalatok alapján tavaly új kategóriát vezettünk be a helyhez nem köthető ötletek kezelésére. A “teljes kerület” kategóriában olyan ötletek versenyeznek, amelyek valamilyen szolgáltatás elindítását vagy program megvalósítását javasolják.
Az önkormányzat szerteágazó intézményrendszere számos igényt kielégít, de könnyen lehet, hogy pont a te ötleted hiányzik ahhoz, hogy még több kerületi lakót elérjünk és bevonjunk.
Ennek a felületnek a böngészésével teljesebb képet kaphatsz arról, hogy jelenleg milyen lehetőségek állnak a kerületi lakók rendelkezésére. 

Valakinek már eszébe jutott? Csekkolom!

Ez a harmadik részvételi költségvetés a kerületben, 29, korábban megszavazott ötlet megvalósítása már zajlik. Érdemes ezeket is végignézni, hátha annyira jó az ötleted, hogy korábban már be is adták és meg is szavazták a kerületiek. 

Nem csak a nyerteseket érdemes ellenőrizni. A reszvetel.jozsefvaros.hu oldalon a korábbi években beadott összes ötletet megtalálod a “Korábbi évek” menüpont alatt. Nézd meg, hogy korábban érkezett-e már a tiédhez hasonló ötlet, és az milyen szakmai visszajelzést kapott. Ezek nagyon tanulságosak lehetnek, és segíthetnek az ötleted még pontosabb kidolgozásában. 

Itt is részvételi költségvetés és ott is, de minek

Nemcsak a kerületben, de a fővárosban is évről évre megvalósul részvételi költségvetés. Ez azt jelenti, hogy nemcsak saját, de fővárosi forrásból is több fejlesztés meg fog valósulni a kerületben, a budapestiek döntése alapján. Ezért érdemes megnézni a fővárosi részvételi költségvetésben megvalósuló ötletek oldalát is, hátha ott már szerepel is a te elképzelésed! 

Dehát ez az önkormányzat feladata! Tudjuk, csináljuk:

Sokszor megkapjuk, hogy a részvételi költségvetésbe rejtve valójában önkormányzati feladatokat finanszírozunk. Ez nem meglepő, hiszen a részvételi költségvetés az önkormányzat teljes költségvetésének egy kis szelete, amelynek felhasználásáról nem a képviselők, hanem a lakók döntenek. 

Az ötletek befogadásának az egyik feltétele is ez: olyan ötleteket várunk, amelyek az önkormányzat illetékességébe és hatáskörébe tartoznak. Így tudjuk vállalni azt, hogy megszavazásuk esetén meg is valósítjuk azokat. Ha érdekel, hogy mi történik a költségvetés nagyobbik szeletével, akkor látogass el az önkormányzat költségvetését közérthetően bemutató honlapra. A kiadások egyes elemeire kattintva részletesen látható, hogy milyen fejlesztésekre és milyen területekre költ a kerület. 

Reméljük, ezekkel a felületekkel tudjuk segíteni az ötletelést. Ne felejtsd el beküldeni február 10-ig! 

 

Kérdésed van? Keress minket:

Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63–67. fszt. 3/1.
reszvetel@jozsefvaros.hu
+36 1/459-2139

Figyelmedbe ajánljuk:

Mutatjuk a 2024-es részvételi költségvetés nyertes ötleteit – Idén 180 millió forint sorsáról döntöttek a józsefvárosiak
Én részvételi költségvetésem! – a záróesemény programja
Adj egy ötöst a piknikeken, vagy a záróeseményen!
Április 20-ig tudsz a szerinted legjobb ötletekre szavazni a részvételi költségvetésben – 180 millió forint sorsáról döntünk!
To top