Loading...

Elfogadta a képviselő-testület a 2023-as részvételi költségvetés eredményét

2022 októberében döntött a képviselő-testület arról, hogy 2023-as költségvetésében 150 millió forintot különít el részvételi költségvetés megvalósítására. Idén július 13-án már a hat hónapos folyamat eredményéről dönthettek a képviselők.

A februárban induló kampány során 233 ötletet küldtek be a józsefvárosiak. Ezek közül a kerület lakosainak segítségével összesen 40 darab kidolgozott ötlet került a szavazólapra. Június közepéig közel 1500 józsefvárosi több mint 6600 leadott szavazatával döntött arról, hogy mely ötletek valósuljanak meg.

 1. július 13-án 16 ötlet költségvetésbe építéséről döntött a képviselő-testület összesen 150 millió forint értékben. 

Az I-es körzetben (Palotanegyed, Csarnok negyed és Corvin negyed) összesen 39,5 millió forint összegben a következő ötleteket valósítjuk meg: 

 • Ivókutak létesítése Józsefvárosban;
 • A Szent Kozma Józsefvárosi Egészségügyi Központ akadálymentesítése;
 • A Pál utca zöldítése;
 • József utcai pihenősziget és kutyabarát zöldsáv kialakítása.

A II-es körzetben (Népszínház negyed, Magdolna negyed, Kerepesdűlő) az alábbi megszavazott ötletek megvalósítására van lehetőség összesen 37,3 millió forintért:

 • A Karácsony Sándor utca zöldítése;
 • A Baross utcai villamossín-pár köztér rekonstrukciójának tervezése, és a zöldsáv rendezése;
 • A Magdolna utca zöldítése a Dankó utca és Dobozi utca közötti szakaszon;
 • Népszínház utcai ülőfelületek és Setét Jenő-emlékpad;
 • A Szerdahelyi utca köztér rekonstrukció.

A III-as körzetben (Losonci negyed, Orczy negyed, Ganz negyed, Tisztviselőtelep) két ötlet fért a keretbe:

 • Az Orczy tér élhetőbbé tétele;
 • Közösségi kert a III. körzetben.

Az első két helyezett tervezett költségei (35 millió forint) nem merítették ki a körzet költségkeretét, ezért az Orczy tér élhetőbbé tételének tervezett költégeire további 5 millió forintot különítünk el, így a két ötlet összesen 40 millió forintból valósulhat meg a körzetben. 

A helyhez nem köthető, teljes kerületet érintő projektekre 30 millió forintot tettünk félre. Itt a nyertes ötletek:

 • KözWC kampány;
 • Kóbor állatok ivartalanítása és józsefvárosi kóborállat-segítő szervezet létrehozása;
 • Utcai piszoár;
 • Madárbarát Józsefváros;
 • Akadálymentesítési támogatás szolgáltatóknak

így összesen 33,2 millió forintból ez az öt projekt valósulhat meg a körzetben.

Az ötleteket itt lehet részletesen megismerni. A döntést követően az egyes ötletek megvalósításért felelős szervezeti egységek megkezdhetik az előkészítő munkálatokat.

Mit mondanak a számok?

Idén 98-cal több ötlet érkezett, mint 2022-ben, a szavazásban pedig kétszer annyi ember vett részt, mint tavaly. A személyesen szavazók száma 2022-höz képest közel négyszeresére nőtt.

A 2023-as folyamat során fél év alatt 3 ötletelő műhelyt, 4 munkacsoport megbeszélést, 1 nyílt napot, 3 pikniket tartottunk, és 4 problémafeltáró sétát szerveztek kerületi civil közösségek. Újdonság, hogy idén 15 Részvételi Ponton is le lehetett adni az ötleteket és szavazatokat, melyek részben az Önkormányzat intézményeihez és a köztereken dolgozó kerületőröhöz, részben kerületi közösségekhez és vállalkozásokhoz kapcsolódtak. Munkatársaink mellett elengedhetetlen szerepe volt 25 önkéntesünknek és gyakornokunknak, akik intenzíven részt vettek a megvalósításban.

2023. július 21-én a részvételi költségvetés záróbuliján megünnepeljük a folyamatban részt vevő kerületieket: az ötletbeadókat, a munkacsoportok résztvevőit és a részvételi költségvetés önkénteseit. Várunk mindenkit szeretettel július 21-én pénteken 18 órától A Grundban (Nagy Templom u. 30.)!

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a részvételi költségvetés folyamatában és szavazatával segítette a döntést, hogy mire költsünk 150 millió forintot a közös pénzünkből!

Az ötletek megvalósítását a reszvetel.jozsefvaros.hu és a jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes oldalon lehet nyomon követni.

A részvételi költségvetés folyamata során nem csak az ötletbeadásban és szavazásban számítunk a józsefvárosiak közreműködésére. Bár a megvalósítás az önkormányzat feladata, ahol erre van lehetőség, szeretnénk bevonni az ötletbeadókat és az érintett lakókat is. Ha ezzel kapcsolatban kérdése van, keresse a Közösségi Részvételi Irodát a reszvetel@jozsefvaros.hu-n.

Figyelmedbe ajánljuk:

Új fotocellás ajtók a Józsefvárosi Egészségügyi Központ főbejáratánál – Újabb részvételi költségvetés nyertes ötlet valósult meg
11 nyertes ötlet valósul meg – Júniusi ülésén elfogadta a képviselő-testület a 2024-es részvételi költségvetés eredményét
A képviselő-testület nem fogadta el a részvételi költségvetés nyertes ötleteinek megvalósításáról szóló javaslatot májusi ülésén
Mutatjuk a 2024-es részvételi költségvetés nyertes ötleteit – Idén 180 millió forint sorsáról döntöttek a józsefvárosiak
To top