Loading...

Helyi védelem – Véleményezd te is március 14-ig!

Egyeztetés kezdete: 2024. február 5.

Egyeztetés vége: 2024. május 23.

További információ:

https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2024/02/helyi-vedelem-on-is-velemenyezheti-marcius-14-ig/

Kapcsolat:

Városépítészeti Iroda
1082 Budapest, Baross utca 63-67.

2023-ban Józsefváros Önkormányzata a kerület gazdag építészeti múlttal rendelkező épületállományának, helyi védelemre javasolt épületeinek szakmai vizsgálatáról döntött.

A kerületben számos országos rangú műemlék, fővárosi védettségű épület és épületegyüttes, valamint helyi védelem alatt álló épület található. A józsefvárosi építészeti örökség értékének megóvása és az utókornak való megőrzése indokolttá teszi újabb épületek helyi védelem alá helyezését.

Ahhoz, hogy szakmai szempontok alapján döntés születhessen arról, hogy mely épületek érdemesek a megőrzésre, elkészült a helyi védelemre javasolt épületek értékvizsgálata.

A helyi védelem alatt álló épületek és a helyi védelemre javasolt épületek is többségükben a századforduló környékén és az azt követő időszakban épültek, amikor a főváros, nagyszabású építkezései révén igazi világvárosi arculatot öltött. Napjaink városképében is ez a történeti arculat a legmeghatározóbb, ezért is fontos értékeit megőrizni, a lehetőségekhez képest minél hitelesebben helyreállítani, felújítani.

Az értékvizsgálati munka része volt a meglévő helyi védelem alatt álló épületek áttekintő felülvizsgálata, valamint a Városépítészeti Iroda és a lakosság által védelemre javasolt épületek vizsgálata. A javasolt épületállomány 121 db épületből állt. A vizsgálati dokumentációban minden épületnek külön adatlapja van, amelyen minden lényeges információ összegyűjtve megtalálható.

A településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletnek (továbbiakban: TKR) megfelelően zajlott és lassan a végéhez közeledik a vizsgált épületállomány érintett épületeinek helyi egyedi védelem alá helyezése. Az elkészült értékvédelmi szakvélemény kimondja, mely épületek érdemesek és méltók a helyi védelemre.

A TKR 14. § (10) bekezdésének megfelelően a szakvéleményekkel kapcsolatban 2024. március 14-ig bárki írásbeli észrevételt tehet a polgármesternek címezett levélben ügyfélkapun (E-papír) keresztül vagy postai úton (Budapest 1082 Baross utca 63-67.)

Ezt követően a Képviselő-testület a szakvélemények és a beérkezett észrevételek alapján fog dönteni az épületek helyi védelem alá helyezéséről.

Mellékletek:

Helyi védelem alá helyezendő épületek értékvizsgálata és helyi védelem alatti épületek felülvizsgálata 39 MB
Most te is elmondhatod a véleményed 121 kerületi jelentőségű építészeti értékekkel rendelkező épület helyi védelem alá helyezéséről.

Hogyan vehetsz részt?

Küldd be a véleményed epapíron! https://epapir.gov.hu/

Küldd be a véleményed levélben! (1082 Baross utca 63-67.)

A társadalmi egyeztetés lépései:

 
Véleményezés
2024. február 5. - 2024. március 14.
folyamatban

 
Képviselő-testületi döntés a beérkezett véleményekről
2024. április
nincs elkezdve

 
Képviselő-testületi döntés a rendeletmódosításról
2024. május
nincs elkezdve

To top