BEKÜLDÖTT ÖTLETEK

Itt szerepel minden ötlet, ami 2022. március eleje óta beérkezett a józsefvárosi részvételi költségvetésbe. Az ötleteket itt abban a formában láthatod, ahogyan az ötletgazdák azokat beadták. Szűrők segítségével tudod szűkíteni a megjelenített ötletek körét.A beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamatban vesznek részt, amelynek célja, hogy a továbbjutó ötletek közel azonos kidolgozottsággal kerüljenek a szavazólapra. Az ötletek előrehaladása végig követhető az egyes beadott ötletek adatlapján.

 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Józsefváros megszépítése kísérleti projekt: egy teljes utca rehabilitációja új homlokzatokkal, zöldesítéssel

  Ötletem egy olyan kísérleti jellegű projekt lenne, amely arra irányulna hogy egy kisméretű, de teljes utca megújítását célző felújítással megmutatná, hogy nem nagymértékű ráfordítással pl. zöldesítéssel, graffitik eltávolításával, járdák rendbetételével , omladozó homlokzat kezelésével hatalmas változást lehet előidézni egy utca összképében. A projekt teszt jelleggel és gondos pénzügyi tervvel indulna, ahol a kerületi lakók részt vehetnének az igények megfogalmazásában, illetve az adott utca legfájóbb pontjaira rá tudnának mutatni. Az összköltség a projekt befejezését követően egy jó mutatószám lehet arra, hogy kalkulálható legyen egy hasonló utca felújításának az erőforrásigénye, időigénye, esetleges kockázatai. A későbbiekben a tesztprojektben szerzett tapasztalatok felhasználhatóak más utcák, területek felújításának becsléséhez, illetve egy előtte utána kép nagyon jól szemléltethetné a pozitív változást a sajtóban, illetve a mainstream médiában. Javasolt utca: Koszorú utca
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Több parkolóhely létrehozása

  Murva réteg leszórásával vagy akár több szintes nyitott beton épület építésével
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Brunszvik Júlia tér közösségi térré alakitása

  Hiányoznak a jó minőségű zsebparkok a Corvin negyedben. A tér jelenleg rendezetlen de jól funkcionálhatna közösségi térkent. Fontos összekötő lehetne a Horváth Mihály tér -Leonardo da Vinci koz funkcionális elemei (kutyafuttató, játszótér) - Corvin sétány között. Jelenleg a tér nem összeköti hanem széttagolja ezt a három egységet. A Mátyás térhez hasonlóan a tér rendezése a jelenleg háromszögben körbeautózás helyett egy részét zöldítve, erősebb gyalogos funkciókkal lehetne a teret növelni, barátságosabbá tenni.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  I. KÖRZET

  Egy VÍGabb utca

  A Víg utcai üzletsorok üresen panganak és a Vásárcsarnok hátsó kijárata körüli részek kihasználatlanok. Ezt az ötletet személyesen adta le Nemes Zoltán.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  II. KÖRZET

  Forgalomcsökkentés a Lujza utcában

  Az utcában meg kellene szüntetni a teljes szakaszon az áthaladó egyirányú forgalmat. ha nem lehet, mérni kellene a sebességet, korlátozni, fekvőrendőrt beépíteni. Ezt az ötletet személyesen adta le Tordai Ben.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Az Orczy tér és Kálvária tér közötti, baross utcai "holtsáv" újjáélesztése.

  A megjelölt utcaszakaszon, a régi-jelenleg már nem használt- részek helyén nem kijelölt parkoló, nyilvános kutya wc és szemétlerakó működik, melynek helyén egy parkosított sétálórész kialakítását javaslom, kerékpártárolók, roller és motortárolók, valamint kutya wc kialakítását. Személyesen leadta: Nemes Zoltán
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Tolnai kert - Rákóczi tér közvetlen kapcsolat megteremtése

  A Tolnai Lajos Pihenőkert némileg el van dugva, miután csak a Tolnai Lajos utcából megközelíthető. Kevesen tudják, de a Víg utca 22. udvarán át ugyancsak megközelíthető lenne, ugyanis itt van egy garázsbejárat az utca felől, ami egy udvarba vezet, ahol amúgy egy garázs lenne, csak épp annyira rossz az állapota, hogy nem használják évek óta. Tekintve, hogy viszonylag magas a Víg u. 22-ben az önkormányzati tulajdonú lakások száma, viszonylag kevés barátságos hozzáállású tulajdonos hozzájárulásával el lehetne érni, hogy a most a Víg utca 22. udvarát és a Tolnai-kertet elválasztó falat lebontsák, ezáltal a kert a Rákóczi térről és az ottani vásárcsarnokból (és vice versa) jelentősen gyorsabban és egyszerűbben megközelíthető legyen. Hosszútávon mindez kifuthat oda is, hogy a Víg utca 22-ben lévő garázst felújítsák, ami azon helyes önkormányzati célnak is jót tenne, hogy visszaszorítsák a közterületi parkolást: a garázsfelújítás és a közvetlen garázs-Tolnai-kert kapcsolat megteremtésével pedig a Tolnai utcában lakók is kényelmesen használhatnák azt, de ez mint írtam, tényleg hosszútávú és több pénzt igénylő dolog. Rövidtávon viszont fellendítheti a Csarnok negyed ezen része iránti érdeklődést, amivel mind az itteni boltok, mind az itteni lakástulajdonosok jól járnak (nőhet a lakások értéke).
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Társasházi biciklitárolók

  A komposztálóhoz és a gangzöldítős társasházi pályázathoz hasonló kiírás biciklitárolók létesítésére
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  I. KÖRZET

  A józsefvárosi Szent József templom orgonájának felújítása

  A Józsefvárosi Élő Kövek Alapítvány az orgona felújítását tűzte ki célul, az eredeti Rieger-állapot rekonstrukciójával.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Parkőröket a II. János Pál pápa térre

  Régi vágya a Népszínház negyedben élőknek, hogy más közparkokhoz hasonlóan, a II. János Pál pápa téren is működjön állandó jelleggel "Parkőri, Térgondnoki Rendszer". Gondoljunk csak bele: mennyivel barátságosabb és szerethetőbb közpark lenne a Pápa tér, ha 0-24 órában pár gondnok csak azért lenne foglalkoztatva, hogy rendről és biztonságról gondoskodjon a környéken. Olyan parkőrök, térgondnokok foglalkoztatására lenne szükség, akik a jó gazda gondosságával járnák a Teret és biztosítanák a zavartalan kikapcsolódás lehetőségét. Feladatuk lenne: a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak a betartatása, a közrend biztosítása; szabályszegők figyelmeztetése, szükség esetén az intézkedésre jogosult szervek azonnali értesítése; biztosítani az utcabútorok rendeltetésszerű használatát; szemetelés megakadályozása, eldobált hulladék összeszedése; a játszótér reggeli nyitása és sötétedéskor történő bezárása; együttműködni a közterület felügyelet körzeti megbízottjával, támogatni a kerületi rendőrséget, segíteni a szociális szervek munkáját. Egy rendezett, biztonságos, tiszta és békés II. János Pál pápa tér, ami zavartalan kikapcsolódást és pihenést biztosít minden tisztességesen viselkedő budapesti lakosnak - ez lenne a kitűzött cél, ugye milyen jól hangzik!?
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Emberléptékű naprendszer

  Létrehozni egy arányaiban pontos naprendszert. Akár 3-500 méteren megvalósítható. A nap lenne a kezdőpont ott egy kis információ, hogy milyen hosszú az út, mennyi idő bejárni. Minden égitestről két-három alapvető információ, pl.: átmérője, keringési ideje, stb., illetve egy QR-kód ami az adott planéta Wikipédia oldalára vezet. Ha zöldfelületre kerül, nem vesz el sok helyet. Ha beépített helyre, akkor akár épületek homlokzatára, kerítésekre kerülhet ki. Segít megérteni, hogy milyen óriási a naprendszerünk. Többféle képen megvalósítható. A legolcsóbb, mint az arborétumokban, állatkertekben a fajleíró táblákkal. Ezt nem ajánlom, mert könnyű rongálni, nem vandálbiztos. Második fokozat, betonba, kőbe vésve ami a talajba van süllyesztve. A legdrágább, de legjobban kinéző, ahol miniszobrocskák a bolygók. Szobros megoldás Kecskeméten: http://www.plani.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=17&Itemid=142 https://www.kozterkep.hu/6056/naprendszer-modell-szoborcsoport# De több külföldi megoldásból is lehet inspirálódni.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  I. KÖRZET

  Függőfolyosók felújitása

  Pályázatok kiírása
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Város tisztaság

  Több utcai szemetes kihelyezése a Horváth Mihály téri templomtól a Baross u 96-ig vezető útszakaszon. - Ezt az ötletet személyesen adta le Mohácsi Gizella.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  I. KÖRZET

  Szépítsük a Palotanegyedet!

  Társasházak (esetleg intézmények) bevonásával el lehetne kezdeni a munkálatokat! Egy minimális összeggel hozzájárulhatnának a társasházak is! - Ezt az ötletet személyesen adta le Szabolcs Anikó.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Csikktalanítás! - Tisztítsuk meg a csikkektől a Palotanegyedet!

  Sajnos inkább csak a problémát vélem felfedezni.. A csikkek felszedésére még nincs ötletem... - Ezt az ötletet személyesen adta le Szabolcs Anikó.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Telefonfülke piszoár

  A telefonfülkébe férfi piszoár + kéztisztító felszerelése a csatornalefolyó közelébe. Mellé vandál-biztos kuka felszerelése.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Guti játszótér fejlesztése

  Teljesen átépíteni, kibővíteni - új, korszerű játékokkal, műanyag bővítéssel. - Ezt az ötletet személyesen adta le Vass László.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Tisztább levegőt Józsefvárosba!

  Légszennyezést mérő eszközök kijuttatása iskoláknak, óvodáknak, lakóknak, önkormányzati épületekre. Nem hitelesített, de viszonylag pontos eszközök, amik mutatják a pm2,5-t, pm10-t, hőmérsékletet, páratartalmat. Segíti a szemléletformálást. Adatok birtokában jobban odafigyelnének az emberek a problémára. A légszennyezés csak Magyarországon évente 13 ezer korai halálozáshoz járul hozzá és egymillió megbetegedéshez (Európa egyik legrosszabb értéke). https://sensor.community/hu/ A fentebb linkelt nyilvános térképre felkerülnek az adatok, így bárki hozzájuk férhet. Jól látható, hogy jelenleg Józsefvárosban alig van ilyen mérőeszköz. Magyar webshopból összeszerelve kb ~26 ezer forint egy készülék https://iotroniq.hu/product/sds011-air-quality-fine-dust-sensor-kit-based-on-sensor-community-luftdaten-airrohr-project/ Lengyelországból rendelve (össze kell szerelni, de nem bonyolult) kb ~18-19 ezer forint https://nettigo.eu/products/szallo-por-szenzor-hu-sensor-community-sht31 https://nettigo.eu/products/szallo-por-szenzor-hu-sensor-community Az eszközök mellett szórólapok, brosúrák nyomtatása, kijuttatása, amin szerepel, hogy mi az a pm2,5 , pm10, mik a WHO határértékek, mivel csökkenthetjük a kibocsájtást, hol jutnak hozzá a kihelyezett eszközök adataihoz, és egyéb légszennyezéssel kapcsolatos információk. A szemléletformálás a lényeg. Úgy számoltam, hogy kétmillió forintból, még ha a drágább forrásból is szerzi be az önkormányzat, kijön 30 készülék és a maradék 1,22 millió forintból mehet a fentebb említett szórólapok, plakátok, iskolai brosúrák. Ha az olcsóbb lengyel forrásból szerzik be, akkor a reklámanyagra már 1,43 millió forint maradna. Úgy vélem 30 készülékkel már elég jól le lehet fedni a körzetet (kerületet is)
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Közpark a regi Szeszgyár épületének helyén

  A most üresen álló, a régi szeszgyár területét alakítsuk parkká, közösségi kertté! A Szeszgyár közösség jelenleg is használja a területet kertként, közösségi térként, és egy ilyen jellegü hely nagyon hiányzik a kerületben. A telket kicsit ki kellene tisztítani, új fákat és növényeket lehetne telepíteni és padokat, asztalokat kitenni, hogy az emberek használni tudják a helyet. Emellett egy közösségi kertet is ki lehetne alakítani itt, a XI. kerületben számos példát látni erre. A terület jelenleg nincs önkormányzati tulajdonban, de az önkormányzat megvehetné egészben vagy részben a telket, ahol ki lehetne alakítani a parkot.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  III. KÖRZET

  Itató és pad a Stróbl Alajos utcai futtatóba.

  A kutya futtatóban ivókút a kedvencek számára és pad a gazdik részére.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Hasznos növények

  Viragok helyett, haszonnövények ültetése, így azok akik nem engedhetik meg maguknak, lenne honnan beszerezni az egészséges élelmet.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Biciklitároló létesítése

  A Víg utca Népszínház utca felőli végére a villamosmegálló, a Blaha Lujza tér és a környékbeli üzletek forgalma miatt sokan érkeznek kerékpárral. A járda és a villamosmegálló keskenysége miatt azonban a bezárt üzlethelyiségek rácsaihoz, vagy az útjelzőtáblákhoz lakatolt kerékpárok akadályozzák a gyalogos forgalmat, különösen a babakocsival, vagy kerekesszékkel érkezők számára, mely növeli a konfliktust a gyalogosok és kerékpárosok között. A legközelebbi kerékpártároló azonban minden irányban több perc sétára van, így egy, a Víg utca vége fele, néhány autós parkolóhely felszámolásával kialakított kerékpár tároló igen praktikus megoldást jelentene.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Árnyékolás a Pollack Mihály téren

  Napvitorlákat lehetne felállítani a téren, az árnyékos helyek élettel töltenék be azt a kopár üres teret.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Padok a Ludovika téren

  Új deszkák felszerelése a még épp beton padok konzoljaira.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  II. KÖRZET

  II. János Pál pápa tér kutyás park

  Már többször volt erről szó, több pályázat is benyújtásra került. A parkot nagyon sokan használják. Futók, gyerekesek, fiatalok, idősek, kutyások és hajléktalanok. Azonban csak igen kicsi része van aktívan kihasználva. Éppen ezért gondoltuk többen már évekkel ezelőtt, hogy több kutyafuttató kialakításával lényegesen jobb kihasználhatóságot lehetne a parknak adni illetve jobban el lehetne szeparálni a parkhasználókat. Sajnos az együtt élés ebben az esetben nem egyszerű, mert pl. egy oktatás alatt álló kutyához Ida szalad egy másik idegen és máris ugrott a munka. Ezt bonyolult leírni 2 szóban, elnézést. Az új futtatók kiépítése után viszont lehetne szankcionálni a kijelölt futtatókon kívüli póráz nélküli kutyák gazdáit.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Közösségi kert a Kőris utca/ Práter utca környékére

  Közösségi kert a Kőris utca és Práter utca környékére.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
    NINCS    KÖRZET

  Egyenfólia minden elhagyatott üzlet kirakatára!

  Kötelezni az üzlethelyiségek tulajdonosait, hogy a nem használt kirakatokat szebbé tegyék, amíg azok üzemen kívül vannak. Bevezetni egy dekoratív egyenfóliát, amivel a látható üvegfelületeket be tudják fedni, amíg új tulajdonosra nem talál az ingatlan. (Esetleg feltörekvő művészek munkáit is ki lehetne állítani). (Tulajdonképp az is csúnya, hogy a már meglévő, üzletek sem mindig a házon kijelölt hirdetési felületen (cégér felületének) megfelelően teszik ki az üzlet logóját. Esetleg a továbbiakban, ezeket is lehetne szabályozni, hogy csak oda tegyék a cégnevet, ahol a ház stílusa és kialakítása megengedi...)
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Csikkszavazó dobozok forgalmas közterületeken

  Egyre több városban találkozhatunk csikkszavazó dobozokkal, amelyek hatására több csikk végzi az járda/virágágyás helyett a szemetesben. Ilyen csikktartók forgalmas helyekre való kihelyezése csökkentené az eldobott csikkek számát a kerületben.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  II. KÖRZET

  II. János Pál pápa tér kutyabarát fejlesztése

  A tér jelenlegi két kutyafuttatója nem tudja kiszolgálni a kutyás igényeket. Ezért egy ujragondolt, integrált, interaktív kutyás terület létrehozása szükséges. A park zöldfelülete jelenleg hiányos, szükség lenne egy jól zolditett, nyitott vagy zárt kutyás területre, amely jól ki tudja szolgálni a kutyusok és gazdáik igényeit.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Zebrát az Aldi elé!

  Zebra felfestése a megfelelő helyre, az Orczy úton át.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  II. KÖRZET

  Nyilvános WC-k létrehozása és üzemeltetése

  A kerületben kulturált, fixen telepített, csatorna csatlakozással, szellőzéssel rendelkező nyilvános WC-ket kellene létrehozni, melyeket az Önkormányzat üzemeltetne díjmentesen a használók részére, illetve önkéntes alapon lehetne a fenntartáshoz hozzájárulni. Vagy ha ez nem lehetséges ingyen, lehetne WC-bérletet venni, így nem lenne 200 Ft egy "pisilés", amit a nincstelenek nem is engedhetnének meg maguknak. A Teleki téren, a tér közepén felállított egyetlen műanyag bódé -koedukált!- a sok hajléktalan, illetve arra közlekedő ember számára nem elegendő, és a takarítása alatt nagy a zaj, sok víz, szennylé folyik ki a járdára belőle.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Kutyafuttató fejlesztése

  A Teleki téri kutyafuttató poros, sok benne a kikapart mély gödör és töröttek a padok. Ivóvíz és nagy méretű szemetes, ember-WC sincsen- ezekre kellene megoldás.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  II. KÖRZET

  Hosszabbított piaci nyitvatartás heti 1 hétköznap

  Nyitvatartás módosítása. Egyik nap később nyitni, később zárni.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Közterületfelügyelet láthatóvá tétele

  Közterületfelügyelet létszámát kéretik növelni, rendszeres járőrt, ellenőrzéseket tartani. Este is, éjjel is.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Társasházi ismeretek és ügyek fogadóórája

  Fogadóórák rendszerese több helyen és többféle idősávban a társasházi törvényt, jogot ismerők személyében, akikhez előzetes regisztráció után lehetne bemenni vagy odamenni.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Társasházak körfolyosóinak felújítása- Pályázat

  Pályázat kiírása, minimális önerővel
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  I. Józsefvárosi Aszfalt Rajzversenyt a Rákóczi térre!

  Az aszfalt-rajzversenyhez felosztanánk a Rákóczi tér piac előtti szakaszát (és talán a Bacsó sétáló részét is) egyenlő parcellákra. 3-6 fős csapatokkal lehetne nevezni, egy megadott témában készülnének a rajzok. A barátságos versenyt utcazene kisérné, a nap végén lenne eredményhirdetés - lehetne közönségdíj, és egy józsefvárosi kötődésű művészekből, tanárokból álló zsűri által kiosztott díj is. A Hurrikan Press nagyon szívesen venne részt a lebonyolításban, plakátok nyomtatásában.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Zebra a Dankó - Szerdahelyi kereszteződésbe

  Adott kereszteződésben mind a Szerdahelyi két oldala, mind pedig a Dankó két oldala között gyalogátkelőhelyet kéne létesíteni, hogy az ott átkelőknek ne kelljen egyszerre három irányba is figyelni, hogy ki akarja elütni őket.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
    NINCS    KÖRZET

  Kiegyensúlyozott média

  Kellene egy hírportál, amit nem az önkormányzat irányít, és nem káderekkel tölt fel. Ami elfogulatlanul tudósít a kerület problémáiról, a sikerekről és az önkormányzat vezetőinek hozzánemértéséről.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  II. KÖRZET

  Játszótér fejlesztés - II. János Pál pápa téren

  Volt, de elkorhadt és leszerelték egy gyerekek számára izgalmas csúszdás, mászókás vár. Helyette nem telepítettek semmit. Ezt kéne pótolni, hogy a gyerekek ügyesedjenek, fejlődjön mozgáskoordinációjuk. Hintából is kevesebb lett. Ezeknek a számát is bővíteni lehetne. Ezen a nagy területen kár, hogy alig van valami, ami leköti a gyerekeket, sokféle mozgást kínál számukra.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Rendes járdát a Szeszgyár utca és a Kőris utca közé

  A közelmúltban összenyitották a Szeszgyár utca és a Kőris utca közötti részt, azonban csak fehér murvát szórtak a földre. A murvát ki lehetne cserélni földre, amibe növényeket lehet ültetni és kialakítani egy járdát viakolorból vagy műkőből. A jelenlegi murva nem kifejezetten esztétikus és növények sem élnek meg benne, ezen kívül nehéz benne sétálni is és babakocsival vagy kerekesszékkel sem lehet benne közlekedni.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Kampány az eldobott cigarettacsikk ellen

  Legyen kötelezően minden dohányboltban és vendéglátóhelyen, üzletek bejáratánál tájékoztató kihelyezve a cigarettacsikk eldobásának problémájáról. Utcai hamutartókon, kukákon jelenjen meg. Ha sikerült tudatosítani az emberekben, hogy már a csikk eldobása is szemetelés, akkor talán nagyobb hulladékot sem fog eldobni.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Futósávok a Teleki téri kutyafuttatóban

  Mi jelenleg a probléma? A futtatóban sajnos elkopott a füves felület az aktívan használt részeken. A kutyák futási vonalán nagyon porzik a talaj, emiatt egy kiadós labdázás vagy futkározás után telemegy a kutya szeme, szája és füle porral - ami nem túl jó. Hogyan lehetne ezen javítani? A legjobb az lenne, ha a kikopott területet újrafüvesítéssel tennék rendbe. Hosszabb távon valószínűleg a futó- és átjárósávokon mulcsos felület kialakításával csökkenne a porosodás. Jelenleg a kisebb futtatóban esténként elég sötét van, a sáros labdát nehézkes a félhomályban megtalálni, szuper lenne, ha valahogy egy lámpával ezt is meg lehetne oldani. A tavaly kialakított zsilipkapuhoz hasonlót kialakítani a két futtató között kapun és a kisebb futtató kijáratnál.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  I. KÖRZET

  Több kultúrát a kerületbe az önkormányzati ingatlanok hasznosításával!

  A környéken már így is sok fiatal él és alkot különböző formákban. Rengeteg önkormányzati ingatlan (üzlethelyiségek, pincék, stb) áll üresen a környéken, de ezeknek a bérlése nagyon bürokratikus, sok utánajárást igényel. Pedig ezeket az ingatlanokat nagyon jól lehetne hasznosítani különböző kulturális célokra lehetne akár egészen minimális ráfordítással is, pl műhely, műterem, galéria, coworking space, találkozó hely, előadó terem kisebb beszélgetésekre, mini koncertekre, stb.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Kávézó és közösségi hely a Szigetvári utcában

  2010-ben a Magdolna Negyed fejlesztési program részeként a Rév8 akkori munkatársainak a közreműködésével elindult a Szigetvári utca 10/a Társasházban egy kávézó kialakítása, ennek a befejezésével és a használatba adásával egy új színfoltja lehetne egy kávézó és közösségi találkozópont a Magdolna negyednek, főleg a Szigetvári utca-Baross utca-Magdolna utca környékének, hogy ne csak egy CBA-ról, vagy egy évek óta bezárt konditeremről ismerjék az itt lakók a környéket.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  II. KÖRZET

  Dankó utcai sportudvar újranyitása pihenő park és közösségi kertként közösségi

  Évekkel ezelőtt eus pénzből több millió forintból létrehozott sportudvart bezárták. Helyette a gumipályára huszonvalahány emeltágyás került ahol lakosok közösségi kertészkedtek. A sportpálya sok konfliktus forrása volt mivel a környék lakóinak ez nagyon zajos tevékenység volt amivel a sportolás járt. Ezért javasolom,hogy maradjon meg a közösségi kert hisz az már ott ki lett alakítva és szinte minden infrastruktúra adott. A kertészkedés nem jár nagy zajjal és sok embernek örömet okoz. Oktatási célra is lehet használni,hogy a helyi iskolás városi gyerekek is lássanak olyan növényeket amiket esznek. Közösség kialakítása is jó. A levegőt is jobbá teszik a növények. Mivel kevés a zöld a kerületünkben ezt növelhetjük ezzel a tevékenységgel. A kertben lehetne csendesebb sportokat is csinálni amit akár nyugdíjasok is is tudnak csinálni pl. jóga,taichi,sakk.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Animátorokat (segítőket) a játszóterekre

  A nagyobb játszótereken hétvégenként (nyáron a szünetben akár minden nap) lehetnének segítő munkatársak, akik a gyerekeknek játékokat mutatnak, esetleg közösséget tudnak szervezni. A szülők is kicsit tehermentesítve lennének. A segítők lehetnek önkétesek, vagy akár megbízással is lehet foglalkoztatni erre pl. egyetemistákat.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
    NINCS    KÖRZET

  akadálymentesített zebrák kialakítása

  Padkák megszüntetése. Példa: Blaha Lujza téri zebrák. Sajnos a közepén hagytak zökkenőt, egy könnyű székkel ez problémát jelent.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Pódium szinpad felújítása, nyilvános wc

  Közterület felügyelet járőrözése
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  II. KÖRZET

  Nemzetközi városrész rendezési terv pályázat

  Tervpályázat hírdetése egyetemek, irodák közt Inputok számbavétele/gyűjtése, közművektől, BKK-tól Jutalmak, zsűri, szervezés Minta: Városmajor tervei és pályázata
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Közösségi Köztisztasági program

  Egy-egy körzetre (szomszédság) dedikált utcaseprő, aki új szemléletben a szomszédság ,,barátjaként" van jelen, közmegbecsülés övezi.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
    NINCS    KÖRZET

  akadálymentes zebrák

  Kerekesszékkel csak akkor használható egy zebra, ha a járdaszéleket eltüntetik. Óriási könnyebbség, hogy a Blahánál most át lehet gurulni a Rákóczi úton és a körúton,
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Színes tér, színes átjárók

  1. Zöldítés. Bár erre kevés esélyt látok, mivel sokba kerülne felmérni mi van a tér alatt. Plusz a fásítás is drága. 2. Pigalle basketball court (Ill-Studio) mintára színes járda festése. Nem csak a teret, de a tér közelében álló panelházak átjáróit is fel lehetne dobni ezzel a street art alkotással. Mellé pár utcabútor is elférne. Akár még egy kosárpalánk a ház falán.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Zsebpark a Szigony utcában

  Bontsuk le a Szigony utca 16/b melletti régi, elhagyatott óvoda kerítését, így megnyitva ezt a kis zöld sarkot a környéken lakók számára. Tegyük rendbe a parkot. Helyezzük ki pár utcabútort.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Terek zöldfelületeinek/burkolatainak újragondolása

  A terek megfigyelése kihasználtság tekintetében. Átgondolása a leburkolt részeknek, miszerint milyen évszakban, milyen rendezvényekre használjuk, és tényleg szükséges-e ekkora területek betonba öntése. Helyettük cserjés és fás zöldsávok alakíthatók ki padokkal, növényzettel körülvett pihenősarkokkal. Nagyon kis területen minél dúsabb növényzet telepítésére és zsebparkok létrehozására ott van Párizs, mint kiemelendő példa, azon belül is a Coulé verte.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Zöldítés

  Három autónként 1 fa ültetése. Ahol fák ültetése nem megoldható a közművek hálózata miatt, ott azok cserjékkel pótolhatók.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Mikro parkok "magaságyásban"

  A járda egy részét és egy parkolónyi helyet elfoglaló "magaságyás" fával és cserjékkel, melyet padok vesznek körbe (az úttesti oldal kivételével). A hatodik kerületben láttam ilyet.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Kétfarkú költségvetésű zebra az Orczy úton

  Aldihoz, Gólyához, CBA-hoz biztonságos átkelés biztosítása. A drága megoldások helyett csak festék és néhány tábla kell
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Hajléktalanok nappali elfoglaltsága

  A javaslat az lenne, hogy a hajléktalanoknak egy nappali alkoholmentes elfoglaltságot kellene találni, amivel újból társasági életet lehetne élniük, hasznossá tehetnék magukat. Vagy nem csak egyik napról a másikra próbálnának meg létezni, hanem élni próbálnának.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Térfigyelő kamera az Orczy út 45 és a Visi Imre utca sarkára

  A kerületben egyre több helyen van térfigyelő kamera, így további helyszínek bevonása javíthatja a meglévő rendszer hatékonyságát.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  II. János Pál pápa téri kukák lecserélése

  A pápa tér az egyik legnagyobb park a kerületben, közös érdekünk, hogy a jelenlegi helyett, egy tisztább parkunk lehessen. Kutyás, napi parkhasználóként úgy gondolom, hogy a II. János Pál pápa tér kukáinak állapota, kialakítása nagyban befolyásolja a földre kiszórt szemét mennyiségét! A park területén jelenleg nagyjából 50 kuka van, többségük felett eljárt az idő, nem praktikusak, elhelyezésük sok esetben nem a parkba látogatók kényelmét szolgálja. (Pl. a metró kijáratánál egy sincs, pedig nagy az átmenő forgalom!) Olyan új generációs szemetesekre lenne szükség, amik igazodnak a park használók igényeihez. Fontos, hogy zárható fedelű, vagy olyan tetővel rendelkezzen, amiből a madarak nem tudják kidobálni a szemetet, csikkgyűjtős, de amiből a park látogatói nem szórhatják a földre a csikkeket, kutyakakis zacskó tartó is legyen rajta, mivel a parkot közel 300 kutya használja napi szinten és talán a legfontosabb, feltűnő színe legyen, akár citromsárga, hogy messziről is észrevehető legyen. Kerület szerte sokféle szemetest találni, amik nem a praktikusak, ezért szeretném, ha kezdeményezésem célba érne és elsőként egyfajta próba területként legalább a pápa téren elkezdődne a szemetesek megújítása.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  II. KÖRZET

  Környezettudatos hulladékkezelés támogatása társasházi plakáttal

  A társasházakba, a kukákhoz közel kihelyezett hulladék információs utcatérkép megmutatja azokat a helyeket a közvetlen környezetünkben, ahol le lehet adni, ahol vesznek át még hasznosítható " hulladékot". ( pl Auróra klímakert - konyhai hull., üveg: Alföldi- Népszínház utca sarok, használt ruha- cikk- Adománybolt - Nagyfuvaros utca, használt elem, izzó: Tesco, Lidl, stb) Ez a plakát megmutatja, hogy a lakóhelyünkhöz közel, könnyen elérhetőek ezek a helyek - pl. egy bevásárlás során útba ejthetőek. Támogatja a környezettudatos szemlélet fejlesztését, kialakítását minden korosztály számára, és csökkenti a keletkezett háztartási ( "vegyes") hulladék mennyiségét - végső soron ktg-et spórolhat meg a társasházak számára
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Szerdahelyi utca egyik oldalán a parkolás megszüntetése

  Jelenleg a Szerdahelyi utca mindkét oldala parkoló, amellett, hogy három önkormányzati parkoló is található az utcában foghíjtelkeken. Ennek a dupla parkolásnak köszönhetően a szélesebb járművek nem férnek el az úton (kétirányú út, általában ha a busz találkozik egy autóval, akkor már manőverezni kell), illetve hajnali ötkor jár a kukás, mely elég jelentős zajterheléssel jár. Ha megszűnne az egyik oldali parkolás, azzal nagyjából harminc parkolóhely szűnne meg, viszont végre lehetne szellőztetni, illetve a hajnali ötkor járó kukás sem verne föl mindenkit a legszebb álmából. (a kukásautó a környéket nyolc környékén szedi le, csak itt jár külön kérésre hajnali ötkor, mert nem fér el.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  II. KÖRZET

  Teleki téri piac tetőzöldítése

  A Teleki téri piac tetejét be lehetne ültetni növényekkel, amik így tisztítanák a környék levegőjét és a piac épületének a hőingadozását is csökkentenék. Emellett a szebben is nézne ki, mint a jelenlegi tető.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Bokrok az Üllői út mentén végig

  Üllői út mentén, ahol vannak a fák különálló kis részekben, ezeket a részeket összenyitni - betont felverni, erre megfelelő földet rakni/ földet cserélni és bokrokat, cserjéket ültetni végig, amik bírják a városi környezetet. Így nőhetne a zöldfelület, tehát javulhatna a levegő összetétele, a bokrok fel tudnák fogni a port, szívesebben sétálnának az emberek erre.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  I. KÖRZET

  Akadálymentesítés

  A Bérkocsis utca - Fecske utca sarkán lévő járdát akadálymentesíteni.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  I. KÖRZET

  Hagyományteremtő józsefvárosi tavaszi vásár a Horváth Mihály téren

  Hagyományteremtő jelleggel egy józsefvárosi tavaszi növény-virág és kézműves vásár kerül megrendezésre a Horváth Mihály téren az egyik erre kijelölt hétvégén (egy vagy kétnapos rendezvény), amely Józsefvárosba vonzza a kerületi és a kerületen kívüli lakosokat, valamint a fővárosban tartózkodó turistákat. A tavaszi vásár látogatása díjmentes. A tavaszi vásár középpontjában a fenntarthatóság, a részvételiség és a civilség elvei állnak. A vásár növény kínálata figyelembe veszi a városi mikroklímát és a szűkös városi kertészeti lehetőségeket (pl. balkonkertészet, kis társasházi kertek, tűzfalak, magcsere lehetőségek stb.). A tavaszi kiállításon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a kerületben működő közösségi kerteknek. A vásárt kulturális és fenntarthatósági témájú kísérő programok színesítik, ahol a helyi kulturális élet szereplői és környezetvédelmi szervezetek kapnak további bemutatkozási lehetőséget (koncertek, szabadtéri mikrokiállítások, fenntarthatósági témájú rövid előadások gyermekeknek és felnőtteknek stb.). A klasszikus növény- és virágárusok, valamint kézműves kiállítók mellett kialakításra kerül egy civil sarok, ahol elsősorban a helyi, kerületi civil szervezetek kapnának helyet, hogy bemutassák működésüket. A civil szervezetek játékos foglalkozásokon keresztül mutatják be tevékenységüket a gyermekek számára, amely remek lehetőséget jelenthet az utánpótlásban. A civil szervezetek részvételével az esélyegyenlőség elve is beemelésre kerül a szervezési elvek közé. Egy sikeres és sok érdeklődőt a kerületbe vonzó rendezvény a későbbi években táptalaja lehet hasonló kerületi vásárok és kerületi események megszervezésének és lebonyolításának.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Biztonságosabb, családbarátabb, élhetőbb környék kialakítása a Korányi Sándor utca / Illés utca környékén

  Javaslat családbarát szempontokat figyelembe vevő, biztonságos környezet kialakítására a Korányi Sándor utca - Illés utca környékén. Az ELTE füvészkert és az Orczy-kert is egyre több sétálni, sportolni, kikapcsolódni vágyó családot, kisgyerekes látogatót vonz. A városban ritkaságnak számító, értékes zöld környezet ellenére azonban sajnos sok olyan tényező van, amelyek zavarják a kikapcsolódni vágyók biztonságát és nyugalmát ezen a környéken. Ezek visszaszorítása érdekében érdemes és szükséges lenne intézkedni. Amellett, hogy a környék sok funkcionális (egyetemek, metro), építészeti (klinikai műemlék épületek, Füvészkert, Korányi S. u. védett fasor, Természettudományi Múzeum) és történeti értékének megbecsülését csorbítja, a kerületen kívülről idelátogatóknak is negatív képet ad a fennálló helyzet az Orczy-negyedről. Emellett a helyi lakosok biztonságát és életszínvonalát visszaszorítja. A Korányi Sándor utca 4. épületben is működő borozó és vendéglátó egységek kétes alakok, csend és főleg a biztonság zavarását eredményezik.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  I. KÖRZET

  Önkormányzati épületek karbantartása és felújítása

  Az önkormányzati tulajdonú házak állapotának javítása. Rendszeresen balesetek történnek a korrodálódott és nem karbantartott épületekben. A műemléki szempontok szem előtt tartásával az épületeknél egyértelműen szükséges a felújítás és az ott lakóknak a szabályokra való felhívása az együttélési szempontok betartására.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  II. KÖRZET

  Kereszteződés felfestés a II. János Pál pápa térnél

  A II. János Pál pápa Térnél, a Berzsenyi utca melletti kereszteződés meglehetősen veszélyes. Mivel jobbkezes, így a térrel párhuzamosan érkezőknek meg kéne állniuk és el kéne engedniük a Fiumei út felől érkezőket. Ez nem minden esetben (sőt, nagyon sok esetben) nem történik meg. Volt baleset is itt az elmúlt években, de saját szemmel is láttam 'majdnem' gázolást/koccanást. Sokszor sajnos nyélgázzal mennek (tényleg minden féle lassítás nélkül) a Berzsenyi utcára. A közlekedők itt nem csak autósok, hanem sok gyalogos (sokszor gyerekekkel, mivel itt a park) és kerékpáros. A BUDAPEST KÖZÚT Zrt. felé jeleztem többször is akik elfogadták a probléma létezését és biztosítottak annak megoldásáról. Sajnos ez végül csak egy egyenrangú kereszteződés tábla lett, ami ráadásul még csak nem is a kereszteződésbe került ki, hanem jóval eléje, így nem igazán feltűnő. A Budapest Közút ezt anyagi forrásaik korlátoltságával indokolták, azaz nem volt pénzük egy felfestés készítésére. Így a javaslatom egy egyenrangú útkereszteződésre figyelmeztető, aszfaltra felvitt felfestés lenne akár úgy, hogy a Budapest Közút felé kerül rendezésre.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Alkoholkommandó

  Az Alkoholkommandó 2 fős csapatokból állna (pl.: közterület-felügyelő, rendőr, polgárőr, kerületőr, önkéntes). Egyfelől a kora délutáni óráktól járhatnák a kerületet, másfelől telefonos bejelentés alapján mehetnének ki helyszínekre, hogy megakadályozzák/betartassák a közterületi alkoholfogyasztás tilalmát.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Ivóvíz ólommentesítése

  A fővezeték és a lakások közötti összekötő, többszörösen toldott csővezeték cseréje
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  A kerület nyugalmának biztosítása éjszakánként

  A kerületnek számos részén találkozhatunk a jelenséggel, hogy hajnal 2-3 óra körül valamilyen tudatmódosítószer hatására egy-két személy megzavarja több száz ember nyugalmát a kiabálásukkal, ezek az emberek közveszélyesek is. (Van hogy azt ordítják megöllek!) Ilyen környék például az Illés utca is. Javaslom az állandó közterületfelügyeletet, illetve ha van rá mód zajszintmérők elhelyezését a munkájuk segítségéhez. Applikációs bejelentésnek is látom értelmét, telefonon ugyanis senki nem szeret félálomban beszélni.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Kutyás park a Szenes Iván téren

  Csináljon az önkormányzat a térből egy nagy kutyás parkot.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Street workout park építése

  Egy egyszerű, 30-40 m²-en elférő street workout (calisthenics) pálya építése a hatályos szabványok szerint.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Járdán történő parkolás megszüntetése

  Csak az utcák egyik oldalán szabad engedélyezni a parkolást úgy, hogy nem lehet felállni a járdára még részlegesen sem. Ehhez a megfelelő tiltó táblákat kell kihelyezni, és ellenőrizni a betartását. A felszabadult helyet ki lehet adni kávézóknak és egyéb vendéglátó egységeknek, amiktől magasabb bérleti díjat lehet beszedni, mint a parkolásért. Ott, ahol kevés a külső térrel rendelkezni akaró üzlet, ezeket az egyébként is egyirányú utcákat így, rendesen meg lehet csinálni kerékpárral kétirányúvá, mivel már rendelkezésre áll a hely. Ehhez célszerű az autós haladási iránnyal szemben a baloldalon kerékpársávot felfesteni, ahogy ezt Bécsben teszik.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Utcalezárás a Bacsó Béla utca mintájára

  Egy erre leginkább alkalmas utca lezárása az autóforgalom elől és átadása a kerékpáros és gyalogos forgalomnak. A továbbfejlesztése több háztömb összekapcsolása a Barcelonai szuperblokkok mintájára.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Közösségi kert létrehozása egy üres kerületi telken

  Egy üres telek átalakítása közösségi kertté. Ehhez zárhatóvá kell tenni, talajt kell cserélni, és virágládákat kell kihelyezni.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Biztonságosabb és barátságosabb környék

  Utcanők és kereskedelem folyik a környéken. Családdal, kisgyerekkel vagy akár egyedül is zavaró, fusztráló áthaladni sokszor a területen. Pedig itt lehet megközelíteni a játszótereket és a parkot az Orczykertben és a Füvész kertet is. Fejlődjön tovább ez a környék, legyen megbecsülve.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  I. KÖRZET

  4db utcai szelektív szemetes a Bacsó Béla és a Víg utca közti járda részre

  Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2007. (XI. 13.) rendelete A közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságáról, ha nem is teljesen világosan, de kimondja, hogy a társasházaknak a maguk előtti portát rendbe kell tartani, ha utcafronton üzlet van, akkor nekik kell maguk előtt takarítani, állandó jelleggel szemetest/csikkgyűjtőt kitenni és üríteni. Viszont mivel ez az egész terület egy villamos megálló, a Bkk-nak is kellene takarítani, mégis mindig kosz van. Sajnos a rendelet megalkotója nem tesz különbséget egy félreeső kis utca 1m-es járdájának és egy 3m széles rendkívül nagy átmenőforgalommal bíró területnek a takarítási kötelezettsége között. A három társasház nem tud reggeltől estig takarítani, az utcafronti üzletek ritkán tesznek eleget elvárt kötelességüknek, jobb esetben időlegesen kikerül néhány kartondoboz, ami idővel köddé válik. Hosszú panaszlevelezést folytattunk, megoldást keresve, de sajnos az illetékes hatóságok mindig visszadobták a labdát, takarítson a társasház! Úgy érezzük, a hatóságok a problémát akarják kezelni, vagyis az eldobált szemét tűnjön el, mi viszont a megoldást keressük, hogy legyenek szemetesek, legyen hová eldobni és akkor nem lenne mit összeszedni! A három társasház megpályázna közösen 4db utcai szemetest, vállalnánk, hogy rendbe tartjuk, ürítjük. Az utcán naponta felszedett szemét úgyis a társasházaink kukáiba kerül, de mivel mindhárom lakóközösség hisz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságában, így ez a szemetesek kiválasztásának egyik fő szempontja lenne. Olyan masszív több kamrás szemeteseket szeretnénk, ami csikkgyűjtős, de ne lehessen kiszedni a csikkeket, bírja a napi „megalázásokat”, biztosan sokan belekötnek majd, és feltűnő színével könnyen észrevehető legyen. A kukák nem olcsók, sajnos társasházaink ekkora összeget nem tudnak nélkülözni, de nyertes pályázat esetén reméljük, hogy a környék életében új korszak kezdődik!
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Hatóságokhoz bekötött kamera a Népszínház utcai dohánybolt fölé

  A Népszínház utca 13-ban lakom, házunk aljában működik egy Lipóti, egy Dm, egy kisbolt és a dohánybolt. Utóbbi két üzlet látogatói éjszakába nyúló hangoskodással, italozással, dohányzással és az ezekkel járó mérhetetlen mennyiségű szeméttel pokollá teszik nem csak az itt lakók, de az itt áthaladók mindennapjait is! Sajnos az illetékes hatóságok ezeket az eseményeket nem tudják szankcionálni, sem a közterületen történő alkohol fogyasztást/szemetelést nem büntetik, de az üzletek 5m-es körzetében a dohányzás ellen is tehetetlenek! A két szeszesitalt árusító üzlet amolyan szabadtéri kocsmaként üzemel, mindenféle kontroll nélkül. Az üzletek törzsközönsége időnként felbátorodik és a mi ártatlan kapunkon vezeti le. Társasházunk szeretné elejét venni újabb és újabb rombolásoknak, nem szeretnénk újabb összegeket feleslegesen elkölteni, ezért egy hatóságokhoz bekötött kamerára pályáznánk, pont a bejárati kapunk fölé.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Szigony utca rehabilitálása

  30 km/h-s sebességhatár bevezetése a zajszennyezés csökkentése érdekében. A sebességhatár intuitív betartásának segítségére az úttest vizuális szűkítése színes biciklisávok felfestésével illetve a Práter utca és a Baross utca közötti sáv fásításával. A jelenleg üresen álló betonplacc helyére egy Aldo van Eyck stílusú játszótér kerülne, optimális esetben fákkal körülvéve, egyébként napvitorlák felszerelésével biztosítva az árnyékot nyáron. A játszótér köré padok, szeméttároló és ivókút is kerülhetne. A Szigony utca - Práter utca kereszteződésénél biztonságos és akadálymentes gyalogátkelőhelyre lenne szükség.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  III. KÖRZET

  Legyen tiszta a környezetünk

  Több kuka Rendfelelős
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  A műszaki állapot miatt jelenleg lakhatatlan önkormányzati tulajdonú lakásingatlanok felújítása, lakhatóvá tétele

  A műszaki állapot miatt jelenleg lakhatatlan önkormányzati tulajdonú lakásingatlanok felújítása, lakhatóvá tétele. Ezt az ötletet személyesen adta le Kőhalmy József.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  A Rozgonyi utca rehabilitációja

  PDF csatolmányban kifejtve
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Közösségi kert létrehozása a Szigetvári utca üresen álló építési telkén

  Szuper, hogy létezik pályázat komposzt-ládák beszerzésére de sokan még nem értik, hogy ez pontosan miért jó mind személyi szinten, mind lokálisan, s mind globálisan. A környezettudatosabb - részlegesen önellátó - életmódra áttérésre a rohamosan dráguló élelmiszerárak miatt egyre nagyobb szükség mutatkozik. A megjelölt terület alkalmas lenne közösségi kísérleti kert létrehozására, a témával kapcsolatos workshopok megszervezésére és akár komposztláda építő helyszínként / átvevőpontként is működhet.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Kutyavécék elhelyezése a kerület számos pontján

  Kutyavécék kialakítása zöldterületek szélén, arra alkalmas utcákon, utcasarkokon, nemcsak a kutyafuttatókban, hanem azon kívül is. (A Pozsonyi úton láttam ilyet, ott elég sűrűn vannak elhelyezve, pár négyzetméteres terület, homokkal, kutyaszemetessel, kb. fél méter magas kis fakerítéssel elkerítve). - Esetleg az idei évben néhány kihelyezése egy szűkebb területen (pl. a Tisztviselőtelep és környéke parkjainak szélén - a Rezső tér pl. többet is elbírna), és a tapasztalatok fényében a következő évben szélesebb körű elterjesztés, ha működik a dolog.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  II. KÖRZET

  Kutyaitatós új ivókutak a II. János Pál pápa térre

  A II. János Pál pápa téren a jelenlegi két ivókút elavult, gyakran meghibásodik, a park jelenlegi igényeinek nem felel meg. Mivel a parkot rengeteg kutyás is látogatja napi szinten, ezért praktikus lenne két vagy négy új ivókút, amin alul van kiönthető kutyaitató, ahogyan például a Városligetben is. A legjobb megoldás az lenne, ha a parkon belül el lehetne helyezni két új ivókutat, a meglévő kettőt pedig kicserélni újakra.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Diószegi/Orczy út sarkán lévő park fejlesztése

  - A kihelyezett padok mellé közvetlenül kellene szemetest helyezni, az ott ülők maguk mellé dobják a szemetet (a szemetes ca. 15m-re van, de én azt is megtartanám, egy-két plusz szemetes kellene). - A parkot ki kellene világítani, nyáron a lombok kifejezetten takarják az utcalámpák fényét, sötétben nem jó ott elmenni, illetve nyáron sokszor kétes alakok tanyáznak a padokon, kivilágítva ez a probléma csökkenne - 1-2 utcalámpa elhelyezése kellene. - A füvön átmenő járdaszakasz elhelyezése nem logikus gyalogos szempontból (aki az Elnök utcai sarok felől érkezik, ott be tud menni az Diószegibe, a két utca között viszont furcsa ez az átvágás), így sokan a füvön közlekednek az iskola kerítésével párhuzamosan - láthatóan ez az igény, így ott is ki kellene alakítani egy keskeny járdát, mert a fű így is ki van taposva. A zöldfelület csak minimálisan csökkenne. - KutyaWC ide is kellene (egy másik ötletben ezt több helyre javasoltam, a fű leginkább kutyafuttató és WC szerepét tölti be jelenleg).
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Térfigyelő kamera felszerlése a Népszínház utca Fecske utca sarkára

  A kamera kivédené az érintett holteret, illetve gyorsabb rendőrségi intézkedést tenne lehetővé, a bűncselekmények szabálysértések elkerülése végett. A már visszatérő "vendégek" elfogására és a retins vislkedések megoldására remek célul szolgálna. A rendőség akár utólag könnyebben tudná beazonosítani illetve elfogni az érintett személyeket.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  II. KÖRZET

  Spar tető zöldesítés

  A Szigony utcai panelsor egymással szemben kizárólag egy óriási parkolóra néz, néhány darab fával. Ha legalább a Spar tetejét sikerülne zöldesíteni, úgy mint a Pázmánynak az épületét, akkor több zöld lenne a környéken. Abban is lehetne bízni, hogy a felújítással enyhülnek a szagok, mivel a Práter utcai panelek és a losonci térre néző panelek körül amik körbeveszik a Spart, elég jelentős a szagszennyezés, aminek eredetét nem tudjuk. Az még ideálisabb lenne, hogyha lehetne járkálni is rajta.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  III. KÖRZET

  Közterületen lévő ivókutak megnyitása a nyári időszakban.

  A nyári időszakban meg kell nyitni a közterületeken az ivókutakat!
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
    NINCS    KÖRZET

  Parkok állapotának megőrzése.

  Parkőröket kérek rendelni, hogy megvédjük környezetünket, egészségünket, vigyázzunk értékeinkre. Terveztem a fák védelmére műanyag palástot a törzséhez, de ez olcsó és nem fogadták el! Helyette a csicsás "rácsos megoldás" született: A Muzsikus cigányok parkján látható, az elegáns megoldás nem védi a fákat! Haszontalan és drága is!!!!!!!
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Mobil WC létesítés.

  Minden téren nyíljon meg mobil WC! Ingyenes!
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  III. KÖRZET

  A Tisztviselőtelepi Kat. Egyházközség részéről érkező ötletek

  A Tisztviselőtelepi Kat. Egyházközség részéről a következőkre gondoltam: - térfigyelő kamera a templom föhomlokzatával szemben - föhomlokzat előtti járda felújítása, - föhomlokzat lépcsőzetének felújítása, - a templom 91 éves ablakainak újramázolása, - a Golgota téren a keresztút sétányainál a 2-2 pad sétaútról a zöld gyepbe áthelyezése, hogy az imádkozó csoportoknak ne legyenek útjában. Az esperes úr idős, nem tudott feljelentkezni a felületre, így e-mailben küldte el ötleteit, kérve, hogy az egyházakért felelős alplgármestrként tolmácsoljam azt. Megtettem!
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Batsányi J. utcai parkoló befedése napelemek ráhelyezésével, WC + esővízgyűjtő kiépítésével.

  Parkoló tetőszerkezete párhuzamosan épülne a Heim Pál kórház téglakerítés oldalán - Delej utca és Orczy út között (lehetőség lenne kb. 120m hosszú tetőszerkezet kiépítésére). Ezt az ötletet személyesen adta le: Füzesiné Albrecht Katalin.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  III. KÖRZET

  III. körzeti bizottság létrehozása.

  Első lépésként a VIII. kerületi önkormányzat K-testületének (modellként) 9 tagú III. körzeti bizottságot létre kellene hozni. Bizottsági tagokra javaslatot tennék: 12.sz. OEVK EK Szarvas Koppány Bendegúz 11.sz. OEVK EK Dr Ferencz Orsolya 10.sz. OEVK EK Camara-Bereczki Ferenc 9. sz. OEVK EK Szili Darók Ildikó 7. sz. OEVK EK Hermann György + 4 külső tag, pártonkívüli, a III. körzetben életvitelszerűen tartózkodó és ott lakcímkártyával is rendelkező választópolgár. Ezt az ötletet személyesen adta le: Füzesiné Albrecht Katalin
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Parkot a József utca – Német utca sarkára!

  A József utca – Német utca sarkán a jelenlegi parkoló helyén létesüljön közpark! Erre hatalmas igény van, az iskolával szembeni kerítés betonján már most is sokszor ülnek, beszélgetnek a fák árnyékában a diákok és az itt lakók. Az önkormányzat dolgozzon ki egy megoldást, hogy a jövőbeni beruházások után is megmaradhasson a teresedés a sarkon, különítsen el költségvetési forrást a telek egy részének megszerzésére és közparkká alakítására. Az egyébként is bontásra és eladásra javasolt József u. 25-27. telkeit vonja be a területrendezésbe, ezzel lehetőséget teremtve a beruházónak az áttervezésre, az önkormányzatnak pedig a teresedés és az utcakép optimalizálására. Az alacsonyabb épületektől és közparktól a környék levegőhöz jutna; a fásítással, padok, közkút telepítésével a kerület egy újabb zöldfelületet kapna. Zöldebb, élhetőbb és szerethető környezet jönne létre egy pihenőparkkal, ami egyszerre szolgálja az itt élők érdekeit és teszi vonzóvá a területet az új beköltözőknek. Az itt található interurbán telefonközpont látványa meghatározza ennek a területnek az arculatát és hangulatát. Az épület ikonikus megjelenése rengeteg lehetőséget rejt, kiemelése és hangsúlyozása karakterizálhatná a környék arculatát, egy közparkkal igazi gyöngyszeme lenne a kerületnek.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  II. KÖRZET

  Meglévő virágálványok feltöltése

  Az évekkel ezelőtt sok pénzért megvásárolt és már kihelyezett magas virágtartó állványok már a 3-dik éve nincsenek feltöltve muskátlikkal. A kopár, ronda utcaképen sokat javított amikor piros virágokkal fel volt díszítve az utca teljes szakasza a Teleki Tértől a Blaha Lujza térig. De jók lennének az örökzöldek is, így fák híján egész évben lenne egy kis élhető színe a Józsefváros leghíresebb és mára már a legelhanyagoltabb utcájának.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Bűnözésmegelőzés

  Megfelelő tájékoztatás. A környéken az utóbbi időben szaporodnak a rendőri razziák, azonban ez csak részben jelent megoldást. A megfélemlítés soha sem hosszú távú eszköz. Ehelyett alternatívákat kellene felkínálni, tájékoztatni kellene az érintetteket a tevékenységükkel járó kockázatokra és a lehetőségekre, amivel a társadalom hasznos tagjai lehetnek.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  II. KÖRZET

  Népszínház fasor: zöldítés és közösségi sétálóutca A Népszínház utcát alakítsuk át Népszínház fasorrá, gyalogosbarát zöld utcává.

  A széles járdák lehetőséget adnak a Népszínház fasor létrehozására ültetett fákkal. A körzet jellegzetes kereskedelmi utcáját legalább a II. János Pál pápa térig zöldesített sétalóutcává lehetne alakítani, hogy igazi zöld sziget jöjjön létre a körzet legnyagyobb városi parkjával ezen az elhanyagolt, piszkos, ugyanakkor központi helyen. A II. János Pál pápa téri park a belváros legnagyobb zöldfelülete. Talán érdemes lenne éjszakára bekeríteni a parkot, nappal pedig barátságos közösségi park lenne parkőrrel, hogy minden korosztálynak megadasson a zöldben való kulturált kikapcsolódás, feltöltődés, sportolás. Zebra a II. János Pál pápa tér és Vay Ádám utca kereszteződésénél, hogy a gyalogosok biztonságosan tudják megközelíteni a parkot. Ezen a szakaszon forgalomcsillapítás, bicikliút kialakítása lehetséges. Előmozdítani és fellendíteni a már meglévő kiskereskedelmi hálózatot az utcában levő boltok bérlőinek, tulajdonosainak bevonásával. Egységes cégtáblákkal egységes arculatot adni az utcának az össze-vissza bazár jellegű feliratok helyett. A sok kétes hírű bolt, kocsma, italbolt helyett kulturált kávézók, teraszok támogatása, hogy kulturált közösségi találkozóhelyek jöjjenek létre. A széles járdák lehetőséget adnak arra, hogy az emberek birtokukba vegyék az utcát, sétálhassanak, találkozhassanak. A változás az üzlettulajdonosoknak és bérlőknek is megtérül. A környezetszennyező 99-es busz végállomását a Keleti pályaudvarra lenne célszerű áthelyezni, hogy megszünjön a buszgarázs a város szívében, a műemlék épület előtt, ugyanakkor átszállási lehetőséget biztosítana a 2-es és 4-es metróra, a buszokra és trolikra.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  III. KÖRZET

  Orczy úti fürdő - felkészítése

  A gyógyvíz, mint természeti kincs felhasználása, gyógyászati jelentőségének kihasználása. Ezt az ötletet személyesen adta le Czelfl Jánosné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Közlekedés érdekében

  A többi villamosmegállóhoz hasonlóan váró, vagy félig tetővel ellátott pavilon kialakítása. Ezt az ötletet személyesen adta le Timár Gábor Istvánné.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
    NINCS    KÖRZET

  Oktatás érdekében

  Nyugdíjasoknak számítógépes tanfolyam igény esetén. Okostelefon kezelését ismertető tanfolyam szervezése. Ezt az ötletet személyesen adta be Timár Gábor Istvánné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Tisztaság érdekében

  A piacnál elhelyezett OTP pénzkiadó automata mellett papírgyűjtő szemetes elhelyezése, abba dobálják a bizonylatcédulákat, ne a földre. Ezt az ötletet személyesen adta be Timár Gábor Istvánné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Faültetés, pad, virág - oszlopra

  építés, telepítés Ezt az ötletet személyesen adta be Bacsa Ferencné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Szigony rendelő elé fákat és több szemetest

  Háziorvosi rendelőhöz padokat kihelyezni. Szigony u. 4 rendelő mellett beálló kocsikat kitiltani terelőrudakkal.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Nyilvános wc

  Ingyenes wc. Az ötletet személyesen adta be Varga Rozália.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Bukkanók általános felülvizsgálata, javítása

  Vajda Péter utcáról befelé és Orczy útról befelé bukkanók javítása. Bláthy Ottó utcáról a behajtás a tisztviselőtelepre, kihajtás mindenfelé! Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Buszmegállók esővédettséget és napvédettséget kapjanak!

  Buszmegállók esővédettséget és napvédettséget kapjanak! Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  III. KÖRZET

  Terek tisztántartása, szemétlerakó helyek megszüntetése

  Terek tisztántartása, szemétlerakó helyek megszüntetése. Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Önkormányzati segítség nyugdíjasoknak kulturális programokkal

  Nyugdíjas klubokba, idősek otthonaiba - előadások (színházi előadások, opera) szervezése és megtartása. Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Zártkertek részére ingyenes hulladékzsákok biztosítása

  Zártkertek részére ingyenes hulladékzsákok biztosítása. Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Tisztviselőtelepen rendszeres bejárás

  Tisztviselőtelepen rendszeres bejárás - 1 közterületfelügyelő + 1 rendőr! Térfigyelőkamerák, de sebességmérősek! Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
    NINCS    KÖRZET

  Virágosítás Józsefvárosban mindenhol!

  Virágosítás Józsefvárosban mindenhol! Rendszeres takarítás! Graffitik eltüntetése! Ezt az ötletet személyesen adta be Patkó Béla.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  A busz és villamos megállók környékének rendbentartása, takarítása, higiénikus pihenőpadok felszerelése! Eső elleni védelem, zöldterületek növelése

  Rend betartása, kutyapiszok stb. szigorúbb büntetése, az állandó rendőri felügyelet a járatokon fontos lenne!!! Kutyás őrjárat, erre kell magasabb fizetéssel és felkészüléssel pl közterület felügyelőket alkalmazni!! Számonkérhető legyen és ellenőrizhető legyen a munkájuk és ne csak az őrbódékban ücsörögjenek. Ezt az ötletet személyesen adta be Czelfl Jánosné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  III. KÖRZET

  Legyen a Molnár Ferenc park kutyabarát

  Több ürülékgyűjtő kihelyezése. Városbeli kutyatartás támogatása (információs programok, stb.)
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  III. KÖRZET

  Köztéri takarítás

  Önkéntes toborzás, takarítók felvétele. Ezt az ötletet személyesen adta be Zsill János.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  II. KÖRZET

  Füvesítés, kutyatartók ellenőrzése (póráz)

  Füvesítés! Ellenőrzés,táblák betartása, fertőtlenítés, padok
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Nyilvános wc létesítése, hajléktalanok ebédje zárt helyen

  Zárt helyen való étkeztetés, rendes, mosható tányérokkal. Ezt az ötletet személyesen adta be Sánta Istvánné.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Multifunkciós zöld szigetek

  Az utcában található kiemelt fa "ágyások" átalakítása. Új épített, időtálló, "támfalak", melyekben padok, asztalok, kerékpár tárolók vannak kialakítva. Akár kettő összekötésével egy kis zöld sziget alakulhatna ki, ahol egy kisebb csoport kényelmesen beszélgethetne. A magaságyásokban több növényt lehetne ültetni. Így egy esztétikus, egységes utcakép alakulhatna ki kevesebb autóval!
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Zöld Sziget a Kőbánya út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében

  Ötletünk két részből áll: egyrészt szeretnénk a Kőbányai út 22. bérház udvarán kialakítani egy szabadidős teret, ahol a ház lakói zöld környezetben tudnak időt eltölteni. Ehhez szeretnénk csináltatni pergolát az udvaron, kb. 30 méter hosszúságban, valamint az udvarra kerti bútorokat vásárolni. Másrészt a ház mellett húzódó villamossíneknél szeretnénk a bérház és a környék lakóival közösen összeszedni a szemetet, a kerítésre pedig virágládákban virágokat kirakni (ezeket pedig a ház lakóival közösen gondozni). Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor a ház homlokzatára is szeretnénk valamilyen színes falfestést, hogy ezzel még vidámabbá tegyük a környéket.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  III. KÖRZET

  Parkoló rendbeszedése - Baross utca 113 és 119/A között

  A Baross utca 113 és 119/A házak között lévő parkoló nagyon el van hanyagolva. Egyrészt semmilyen felfestés nem található rajta, ez azt eredményezi, hogy sokan összevissza parkolnak, és nem is tudják, mi a parkolás rendje. Sajnos előfordult már, hogy kerékbilincset is kapott egy ott parkoló autó. Másrészt, mivel rossz állapotban van az útburkolat, nem nagyon takarítják, sokszor szemetes. Javaslom, hogy a parkolási terület egyértelműen legyen jelezve felfestéssel, táblákkal, illetve az útburkolati hibákat is javítsák ki a könnyebb parkolás érdekében. Amennyiben megoldható, legyen a parkoló területén is rendszeres takarítás, vagy esetleg térfigyelő kamera (amennyiben nincs még), hogy ezzel is visszatartsuk a szemetelőket.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  III. KÖRZET

  Kálvária tér Baross-Illés utca kereszteződés telizöld lámpa megváltoztatása

  A Kálvária tér Baross-Illés utca kereszteződésénél sok az autóbaleset, valamint a telizöld lámpa miatt a hirtelen kanyarodó autók nem figyelnek a gyalogosokra, ezért veszélyes az átkelés, főleg babakocsival. Javasolnám a telizöld lámpák megváltoztatását, hogy ne egyszerre legyen zöld több irányból, így el tudnánk kerülni a baleseteket és veszélyhelyzetet.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  III. KÖRZET

  Biciklitároló a Molnár Ferenc téren

  Egy biciklitároló létesítése a tér mellett, ahová le tudják kötni a bicikliket.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
    NINCS    KÖRZET

  Biztonságos biciklis kereszteződések

  Jó lenne minél látványásabb módon (táblával, felfestéssel, zászlósorral, hanghatással, akármivel) jelezni ezen keresztutcákban, hogy a kereszteződésnél számoljanak az ellenkező irányból érkező biciklisekkel - hiszen ők is szabályosan közlekedő járművek. Most az onnan érkező autósok nem csak nem néznek abba az irányba, de kis ívben kanyarodva a jobbkézszabály szerint szabályosan várakozó biciklist is elcsaphatják. Olyan megoldásra lenne szükség, ami kerületi hatáskör (és nem kell hozzá rendőrség meg Kresz-módosítás)
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  I. KÖRZET

  Gyalogos átkelők létesítése a Baross utca és Vajdahunyad utca kereszteződésében

  Zebra felfestése a Baross utcánál: kettőt a Rigó és Vajdahunyad utcára merőlegesen, illetve egyet a Baross utcát keresztezve a Polgármesteri hivatal oldalán.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
    NINCS    KÖRZET

  Tetőcserepek és esőcsatornák módszeres karbantartása: “kis plusz figyelem, nagy haszon”

  Évente egyszer, előre rögzített bejárási terv szerint kerüljön sor a tetők és az ereszcsatornák állapotának felülvizsgálatára, és probléma esetén intézkedjenek a hiba ésszerű határidőn belüli kijavításáról. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ honlapján lehessen követni a bejárási időpontokat, hogy a felülvizsgálat talált-e problémát, és a hiba kijavításának, a munka igazolásának dátumát.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
  I. KÖRZET

  Óvodai dajkák tehermentesítése: kézi mosogatás helyett vegyünk mosogatógépet, és fordítsunk több figyelmet a gyerekekre!

  Megfelelő ipari mosogatógép beszerzése és a szakszerű működtetéshez szükséges feltételek megteremtése. A beruházás javítja az óvoda mint munkáltató helyzetét a munkaerőpiacon és növeli a gyerekekre fordítható időt. A javaslatunkat a Mesepalota Tagóvoda körülményeit megvizsgálva, szakember szülő bevonásával dolgoztuk ki, de a megfelelő változtatásokkal természetesen a többi tagóvodára is alkalmazható, ahol még nincs mosogatógép.
 • 2022

  Szavazáson nyert
    NINCS    KÖRZET

  Kutyás helyi lakossági csoportok szervezése

  A kutyapiszok és a kutyák közterületen való vizeltetése a legnagyobb köztisztasági probléma a kerületben. Az eldobott szemetet össze lehet gyűjteni, de a kutyapiszok és a vizelet (rendszeres esőzés hiányában) állandó jelenség, mely közegészségügyi és esztétikai problémákat is felvet. A kutyavizelet és a kutyák póráz nélküli sétáltatása a zöld felületeinket is veszélyezteti. Arra nem várhatunk, hogy a közterületfelügyelők és a rendőrök bírságok tömegével, vagy az önkormányzat a köztisztaságra fordított túlzott pénzügyi áldozattal majd megoldja a problémát. A kutyások és nem-kutyások közös érdeke, hogy fellépjenek a hanyag, szabályszegő kutyatulajdonosok ellen. A tisztességes, szabálykövető kutyatartók is szenvednek a szabályszegők miatt, hisz a vétleneket is érinti a panasz. Igazi megoldást a helyi kutyás lakossági csoportok szerveződése jelentheti, mert a helyben alakuló közösségek motiváltak a közvetlen környezetük tisztán tartására, és a szabályszegők elleni fellépésre. amelyek az adott környéken aktív közösséggé szerveződve figyelik, óvják a környezetüket, jó példát mutatnak, és szükség esetén fellépnek a szabályszegők ellen. A javaslatom az, hogy támogassa az önkormányzat 2023-ban a fenti három körzetben új kutyás közösségek szerveződését. A Közösségi Részvételi Iroda, a Zöldeb és más helyi civil szervezetek, valamint a társasházak és a helyi lakóközösségek bevonásával kutyás fórumokat, képzéseket, kutyás szabadtéri rendezvényeket, akadályversenyt, kutyás bemutatókat szervezhetnek. Ezek a rendezvények ösztönözzék a kutyatartókat arra, hogy csapattá szerveződve vegyenek részt a bemutatókon, versenyeken, eseményeken. A kutyások nagy többsége ismeri a kulturált kutyatartás módját, és szabálykövető magatartást tanúsít. Workshopok, fórumok alkalmával ösztönözhetjük, taníthatjuk a szabályszegők elleni verbális fellépés módját, a hatékony kommunikációt is.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Csapvíz ólomszennyezettségének szervezett mérése különböző korú, állapotú, tulajdonviszonyú társasházakban és bérházakban, tájékoztatási kampány az ólommérgezés veszélyeiről

  Javasoljuk, hogy az önkormányzat szervezze meg a csapvíz ólomszennyezettségének mérését és összehasonlítását különböző korú, állapotú, tulajdonviszonyú társasházakban és bérházakban, és végezzen tájékoztatási kampányt az ólommérgezés veszélyeiről. Az ivóvízvételi pontokon, jellemzően a konyhai csapoknál végzett ólommérésre időnként ingyenesen van lehetőség, azonban a lakosság által szórványosan kezdeményezett méréseket nem hasonlítjuk össze, és nem lesz belőle közös tudás. A régi ólomcsövek hatása elsősorban a házakon belül jelent gondot, ennek felmérése leginkább úgy lehetséges, ha egy-egy ház minél több lakásában végeznek mérést. A kevésbé karbantartott házak természetesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A probléma súlyának lakossági felismerésére első lépés lehet, ha - anonim módon - összehasonlítható adatokat szerzünk és osztunk meg egymással a probléma mértékéről.
 • 2022

  Nem kapott szakmai jóváhagyást
  I. KÖRZET

  A Rákóczi téri metrókijárat falainak zöldítése

  1) Viszonylag egyszerű módon dézsába ültetett futónövényeket kellene felfuttatni a falon. 2) A mozgólépcsős kijárat melletti fedett részt körbe kellene keríteni és a másik helyszínhez hasonlóan itt is futónövényeket lehetne felfuttatni a rácsokra ami így a természetes fény útját sem állná el.
 • 2022

  Nem került szavazólapra
  II. KÖRZET

  Konzerves/befőttesüveg bank

  A II. körzetben elindulhatna egy kezdeményezés (egy “bank”), amihez egy kisebb helyiségre lenne szükség, ahol megoldható az üvegek tárolása és folyamatos cseréje. Ebben a helyiségben meghatározott nyitvatartási időben mindig lenne egy-két önkéntes, aki maga is használja a bankot, vagyis hoz és visz üvegeket, amikor erre szüksége van. Csak tisztára mosott és ép üvegek kerülhetnének a raktárba, méret és űrtartalom szerint szétválogatva. A csatlakozáshoz és a működtetéshez a feltételeket azok dolgozzák ki, akik aktívan részt vesznek a bank folyamatos üzemeltetésében.
 • 2022

  Feldolgozásra került, elutasítva
  I. KÖRZET

  Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának ügyfél kezelésének jobbítása, az ügyfélbarát hivatal képének megteremtése.

  Az esetleges panaszok, egy-egy mulasztásos vagy panaszt okozó eljárás vizsgálatának tanulságait vonja le, míg a sikeres gyors ügyfélkezelést hasonlítsa ezzel össze az ezzel megbízott ügyintéző (civil kapcsolati munkatárs), és adjon javaslatot annak megoldására, hogy a kérelmek, beadványok kezelése, határidőben az eljárás indulásáról és az illetékes megnevezéséről automatikus értesítés időben megtörténjen. Szívem szerint egy ugyanilyent a JGK-nál is javasolnék. Az Önkormányzat megbíz egy eljárásjogban, ügyfélkapcsolati tárgyban értő ügyintézőt - az iktatásban vagy titkárságban dolgozó ügyintéző is lehet -, aki megvizsgálja 10-50 ügyféli kérelem útját a hivatalban, a kérelem helyének minden pontját, az eljárás elindulásának időpontját és további fázisait, egészen az eljárás lezárulásáig. Nem a tartalmi részt vizsgálja, hanem csak az eljárási, iktatási, dokumentálási, postázási körülményeket. Javaslatot tesz a jobbításra - leírva a hibákat, az elakadások pontjait, helyeit és okait.
 • 2022

  Szavazáson nyert
  I. KÖRZET

  Fogyatékkal élő – mozgássérült és esetenként más sérült - tapasztalati szakértőt alkalmazzon az önkormányzat referensként,

  Az Akadályok nélkül - az akadálymentes Józsefvárosért civil csoport az ötletgazda, csak az egyik tagjának email címén adjuk be. Fogyatékkal élő – mozgássérült és esetenként más sérült - tapasztalati szakértőt alkalmazzon az önkormányzat referensként, havonta különböző projektmunkákra - köztereink, -épületeink, üzletek építésénél, felújításánál, – ezzel a feladatcsomaggal javasoljuk ezt most 6 hónapra (vagy 12 hónapra) kipróbálni. Heti 10 vagy 20 órában igénybe vehető lenne 1 tapasztalati szakértő – aki leggyakrabban kerekesszékes, és esetenként egy nagyothalló különösen az átkelőknél, és egy látássérült. Milyen sorrendben vizsgálnák meg a tereket a szerintünk fontos szempontok szerint: 1-2. hónapban: PROBLÉMATÉRKÉP készítés az érintettekkel közösen, idő- és cselekvési terv felállítása ez alapján. Facebook felhívások, séták, séta utáni beszélgetések, fórumok, érkező javaslatok 3. hónapban: A legközelebb esedékes utcafelújítások és az éppen folyó felújítások jutnának az első hónapra 1. Blaha Lujza tér, Corvin áruház 2. Déri Miksa utca, Somogyi Béla utca 3. Vay Ádám utca sarok Utána a felállításra kerülő sorrendben – most így gondoljuk, de ez módosulhat: 1. életbe vágóan fontos az akadály elhárítás – például orvosi kezeléshez jutáshoz. Nőgyógyászati, sebészeti , fogorvosi, műszeres vizsgálat és beavatkozás esetén a speciális elhelyezés megoldása, ehhez milyen technikai segítőeszközre van szükség, milyen emberi erő segítség szükséges, hogy lehet ezt biztosítani. 2. egyéb személyes szolgáltatásoknál az akadálymentes hozzájutás megoldása (manikűr, torna, testedzés, fodrász, borbély, játszótéri játék) 3. fontos, nagyon sokak által rendszeresen használt közintézmények, üzletek, kulturális intézmények szintkülönbségeinek, mosdóinak, kiszolgáló helyiségeinek mielőbbi tökéletes akadálymentesítése 4. fontos, nagyon sokak által rendszeresen használt közutak, átkelők, BKK megállók mielőbbi tökéletes akadálymentesítése 5. amikor forrás áll rendelkezésre egy köztér, középület, helyiség felújításához, - és elkészült tervvel, engedéllyel rendelkezik, vagy - már készül a terv, folyamatban van az engedély. A tapasztalati szakértő kapcsolatban lenne a RÉV8 Zrt munkatársával, a Budapest BKK és a tér építtetőjével, azután a Somogyi Béla utcai tervezővel – vagy az önkormányzatban egy valakivel, aki mindezen cégek kontaktjaival naprakész és folyamatos kapcsolatban áll.
 • 2022

  Szavazólapra került, de szavazáson nem nyert
    NINCS    KÖRZET

  Információs felületek bővítése a józsefvárosi háziorvosi és gyermekorvosi rendelőkben

  Amíg a betegek a sorukra várnak, mobilozás és a pucér falak bámulása helyett olvasgathatnák az önkormányzati tájékoztatókat, a helyi újság aktuális és régebbi lapszámait, gyógyászati híreket, cikk- és könyvajánlót, stb... Ahogy az Auróra szakrendelőben megoldott, úgy a háziorvosi/gyermekorvosi rendelők előterébe is ki lehetne helyezni falitáblákat+rögzítőket, szórólaptartókat, plakáttartókat. Több más kerületben is találhatóak információs felületekkel jól felszerelt előterek, betegvárók a rendelőkben, sőt, néhol még házimozin keresztül végtelenített információkkal is tájékoztatják az ott várakozókat.