Loading...

Új szociális rendelet – Mondd el a véleményed!

Egyeztetés kezdete: 2023. július 10.

Egyeztetés vége: 2023. október 19.

További információ:

https://jozsefvaros.hu/otthon/onkormanyzat/ules/kepviselo-testulet-rendes-ulese-2023-oktober-19/#napirend_1_5

Kapcsolat:

Vagyongazdálkodási iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.
Közösségi Részvételi Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.

Józsefvárosra jellemző a tartós és komoly szociális problémák jelenléte. A kerületben kb. 2 500-3 500 háztartás közé tehető a rászorulók száma, akiknek csak kisebb részét képes elérni a jelenlegi szociális rendszer. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását tűzi ki céljául a Józsefvárosi Önkormányzat.

A jelenlegi támogatási rendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a rendelkezésre álló támogatásokat kevesen veszik igénybe, különösen a kerületi rászorulók magas becsült számához képest. Az önkormányzat egyik jelen keretek között folyósított támogatási jogcímen keresztül sem éri el a kerületben élő rászorulók ötödét. Látványos az összes folyósított támogatás között a rendszeres támogatási formák alacsony aránya is. Szintén problémát jelent az alacsony elérésű és nagy mennyiségű jogcímek sokasága. 2022-ben mindössze három támogatási forma érte el az 5 000 forintos átlagos havi támogatási szintet háztartásonként.

A józsefvárosi pénzbeli ellátások átalakításának átfogó céljai a következők:

–          önkormányzati támogatások elérésének növelése,

–          a rendszeres támogatások súlyának növelése, és

–          jobb igazodás a különböző háztartások teherbíró képességéhez a támogatások szabályainak kialakítása során.

A javasolt támogatási rendszer központi eleme a legrászorultabb családok számára elérhető, viszonylag magasabb összegű lakhatási támogatás. További rendszeres jövedelem kiegészítő támogatásokat tudnak igénybe venni a hozzátartozójukat otthon ápoló, illetve a magas gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz költségek viselésére kényszerülő családok. A rászoruló gyermekes családok számára születési, bölcsődéztetési, illetve beiskolázási támogatás lesz elérhető. A támogatási rendszer további fontos pillére a megfelelően rugalmas, ugyanakkor a befizetéseket ösztönző hátralékkezelési támogatás. A rendkívüli települési támogatások célja az új rendszerben az egyes háztartások életében bekövetkező krízishelyzetek enyhítése, egy-egy magasabb összegű, eseti támogatáson keresztül.

Véleményezze Ön is a koncepciót!

A Józsefvárosi Önkormányzat 2023. októberi ülése fogja tárgyalni a koncepció alapján elkészülő új szociális rendeletet, amely előtt társadalmi egyeztetést folytatunk le, hogy minél több szakember és érintett oszthassa meg a véleményét a tervekről.

Kérjük, ossza meg velünk véleményét a koncepcióról emailben a reszvetel@jozsefvaros.hu címen legkésőbb 2023. augusztus 10-ig!

A kerületben szociális területen aktív civil szervezeteket célzottan fogjuk megkeresni, hogy véleményüket szóban és írásban is osszák meg az önkormányzattal.

Mellékletek:

Szociális koncepció - véleményezésre 764 KB
Véleményezés összefoglaló 206 KB
Józsefvárosban 2 500-3 500 háztartás közé tehető a rászorulók száma, akiknek csak kisebb részét képes elérni a jelenlegi szociális támogatási rendszer, ezért szükség van ennek felülvizsgálatára.

Hogyan vehetsz részt?

Meghívásos szakmai műhely augusztus 10-én

Véleményed írásban várjuk!
reszvetel@jozsefvaros.hu

A társadalmi egyeztetés lépései:

 
Koncepció nyilvános véleményezése
2023. július 10. - 2023. augusztus 10.
befejezve

 
Vélemények összefoglalása
2023. szeptember 20.
befejezve

 
Szociális rendelet és lakásrendelet szakmai véleményezése
2023. szeptember 13. - 2023. október 1.
befejezve

 
Képviselő-testületi döntés a koncepcióról és a rendeletmódosításokról
2023. október 19.
befejezve

 
Szociális támogatási rendszer felhasználói tesztelése
2023. november 1. - 2024. április 1.
folyamatban

To top