Loading...

Megújuló Déri Miksa utca – Vegyél te is részt!

Egyeztetés kezdete: 2020. július 1.

Egyeztetés vége: 2020. augusztus 8.

További információ:

https://jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes/deri-miksa-utca-megujitasa/

A fejlesztés saját oldala:

https://www.megujuloderiutca.hu/

Kapcsolat:

Rév8 Zrt.
1085 Budapest, Horánszky u. 13.,
Közösségi Részvételi Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020 elején úgy döntött, hogy egy funkciójában is megújuló új gyalogosbarát sétányt hoz létre a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán. A folyamat most új szakaszba lépett. Elkészültek a végleges tervek és látványtervek. Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik. Amint megvan a nyertes, az Önkormányzat szerződést köt a kivitelezővel és elindulhat az építkezés!

Az Önkormányzat célja az volt, hogy egy olyan sétány jöjjön létre a Csarnok negyedben, amit a lakók és az itt dolgozók a sajátjuknak éreznek és büszkék rá, ezért egy többlépcsős folyamatban, az itt élőkkel közösen készítették el a felújítás terveit. Az elképzelés szervesen bekapcsolja a Nagy Ho-ho-horgász játszóteret és a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) eddig kerítéssel elválasztott zöldfelületét is.

A közösségi tervezés eredményeként az új sétányon lesz napos és árnyas kert, sakkasztal, párakapu és rengeteg zöld. A játszótér mellett egy csőszház épül, hogy biztonságosabb és még jobban használható legyen a köztér. Az épületben helyet kap egy köztéri mosdó is; a játszótér egy része pedig kondiparkká változik. Szintén a lakók kérésére a csőszház mellett kialakítunk egy lugast is, amely közösségi találkozóhelyként szolgál majd.

A tervezésnél az is nagyon fontos volt, hogy egy olyan köztér jöjjön létre, amely a klímaváltozás hatásaira hosszútávú megoldásokat kínál. A csapadékvíz egy részét nem a csatornába vezetjük, hanem a zöldfelületekre, ezzel növelve a talaj vízháztartását, mely párologtatásával hűti a várost, és csökkenti az öntözés szükségét. A járdákon és a sétányon használt világos útburkolat kevésbé melegszik át nyáron, ezen kívül párakapu és ivókút is lesz majd az utcában, hogy a hőség elviselhetőbb legyen.

A megújuló utcában az eredeti tervekhez képest is sokkal szélesebbek lesznek a járdák, csökken a gépkocsik sebessége, és jelentősen növekszik a zöldfelület. 59 talajkapcsolatos fát ültetünk majd, és összesen 1360 m2 új zöldfelület jön létre. Ügyelünk arra, hogy úgy ültessünk növényeket, hogy növekedjen a fajgazdagság. Ezzel szeretnénk elősegíteni, hogy egy természetközelibb utca jöjjön létre, amely sokkal ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben.

Egy városlakó életét nagyban meghatározza, hogy milyenek azok az utcák és terek, amelyeken áthalad nap mint nap. Jó érzést kelt, amikor gyaloglás közben minél keskenyebb úttesteket kell kereszteznie. Ha egy nyári délutánon a fák árnyékában sétálhatunk hazáig, az sokkal kellemesebb, mint amikor csak a forró aszfalt párolog a lábunk alatt. A nyarak egyre melegebbek és szárazabbak, a levegő szennyezett és egyre nagyobb kihívást jelent az özönvízszerű esőzések elvezetése. Egy 21. századi városnak megoldást kell találnia ezekre a problémákra, hiszen ha nem teszünk valamit rövidtávon, akkor élhetetlenné válik a lakókörnyezetünk. Fontos, hogy az új köztereink ne csak szépek legyenek, hanem biztonságosak és zöldek is, fenntartásuk könnyebb legyen, és az itt élők szívesen használják őket. A Déri Miksa tervezésénél ezeket a szempontokat tartottuk szem előtt.

Az új sétány végleges terveit a https://www.megujuloderiutca.hu/ oldalon nézhetik meg.

A Józsefvárosi Önkormányzat egy funkciójában is megújuló új gyalogosbarát sétányt hoz létre a Déri Miksa utca Nagy Fuvaros és Fecske utca közötti szakaszán, amit az itt lakókkal közösen tervez meg.

Hogyan vehetsz részt?

Közösségi piknik a Dériben
2020. július 4., szombat

Tervezzük meg közösen a Déri Miksa utcát - 1. alkalom
2020. július 9., csütörtök

Tervezzük meg közösen a Déri Miksa utcát - 2. alkalom
2020. július 16., csütörtök

Tervezzük meg közösen a Déri Miksa utcát - 3. alkalom
2020. július 23., csütörtök

Utcaünnep és tesztnap a Déri Miksa utcában
2020. augusztus 8., szombat

Vegyél részt az utca életében Facebookon is!

A társadalmi egyeztetés lépései:

 
Előkészítés
2018 nyár - 2019. tél
befejezve

 
Közösségi tervezés
2020. július 1. - 2020. augusztus 8.
befejezve

 
Végleges tervek
2022. január 30.
befejezve

 
Kivitelezés
2022. június 20. - 2022. december 31.
befejezve

To top