Loading...

Koszorú utca 26. saroktelek átalakítása – Mondd el a véleményed!

Egyeztetés kezdete: 2022. november 1.

Egyeztetés vége: 2023. július 20.

További információ:

https://jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes/koszoru-utca-26-saroktelek-atalakitasa/

Kapcsolat:

Városépítészeti Iroda
1082 Budapest, Baross utca 63-67.
Közösségi Részvételi Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.

Józsefváros belső és középső területein a sűrű beépítés és a burkolt felületek miatt az egy főre jutó zöldfelületek aránya alacsony és a klímaváltozás hatásai is hátrányosan érintik az itt lakókat. A Koszorú utca és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek jelenleg részben parkolóként funkcionál, de alkalmas lenne arra, hogy valódi zöldfelület legyen belőle. Ezért ezen a sűrűn beépített területen a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan pihenőkertet alakít ki, amely enyhíti a klímaváltozás hatásait és menedéket nyújt a megfáradt gyalogosnak, inspiráló teret biztosít a gondolkodásra és beszélgetésre, és kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel vagy kutyával vagy érkezőnek is.

Ha kíváncsi, hogy milyen változások várhatóak a saroktelken, most megnézheti a tervet, és 2022. december 4-ig elmondhatja véleményét róla!

A teljes terv itt olvasható: https://bit.ly/koszoruterv

A kérdőív itt érhető el: https://bit.ly/koszoru26

A kérdőív kitöltése anonim, és körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Ha önkéntesként segítene a kert kialakításáról szóló véleményezésben, várjuk jelentkezését december 1-ig. Részletek itt: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2022/11/segits-onkenteskent-a-koszoru-utca-26-alatti-pihenokert-tarsadalmi-velemenyezeseben/

A terv a saroktelek telek alaplejtésére épít, alkalmazkodik a környező épületek által vetett árnyékra, és törekszik az útkereszteződéstől és annak forgalmától való védelemre. Így alakult ki a két belépési pont a Magdolna és a Koszorú utcában, melyeket keresztirányú sétány köt össze – ez a sétány egyúttal meg is osztja a teret.

A terv szerint a Magdolna utca felé eső telekrészen burkolt játék-, és oktatótér (1, 3) található a gyerekek számára firkafallal, hálós játszóhellyel, ülő- és ugrálóhengerekkel, kültéri tanteremmel. Ezt a területet a telek másik részével egy nagy, kerek kövekkel teletűzdelt esővízelvezető árok köt össze.

A Koszorú utcához közeli terület a tervek szerint növényekkel sűrűn borított esőkert (4) lenne, ami a klímajavító, vízmegtartó és a városi hőszigethatást csökkentő funkció mellet az utcák felé is védelmet nyújt. A városi hőszigethatás azt jelenti, hogy a város felszínét borító beton és aszfalt felületek nagyobb arányban nyelik el, mint visszaverik a napsugárzást, mivel a párolgó felszínek, a talaj, a növényzet és a vízfelületek sokkal kisebb arányúak ezeken a helyeken. Az építmények falfelületei is fokozzák a napsugárzás hatását, nem segítik a párolgást és a hőmérséklet csökkenését, valamint a légmozgást is gátolják. Az előbbi hatások csökkentése többek között a parkos, növénnyel fedett városi területek kialakításával történhet. Az ide tervezett esőkert a telek csapadékvizét és a telekkel határos épület tetővizeit is összegyűjti. Az így összegyűlt víz szikkasztásáról a terepen kialakított mélyedés és a változatos évelőágyás gondoskodik. Az esőkerten keresztül tanösvény (5) futna, amelyen állomások mutatják be a csapadékvíz-visszatartás és vízkörforgás fogalmait. Az esőkerthez kapcsolódna a liget, amely megfelelő védelmet és zártságot nyújt az utcafront felől.

A telek Baross utca felé eső részén a tűzfalak védelmében változatos geometriájú ágyások (2) nyújtanak lehetőséget a tanulásra vagy kikapcsolódásra.

Az ülőfelületek jellemzően az esőkert-tanösvény-liget területén és mentén helyezkednek el, a többi telekrész jellemzően inkább a mozgás és séta területei. A telket a tűzfalak felől és az utcai oldalakról is térhatároló cserjék veszik körül, a megfelelő el- és lehatárolás valamint védelem miatt.

A terveket 2022. november 19-én 11 órakor a helyszíneken is bemutatjuk, ahol sok szeretettel várjuk az érdeklődőket: https://www.facebook.com/events/1259619507940563/

Figyelem! Rossz idő esetén a műhely helyszíne a Kesztyűgyár Közösségi Ház!

Amennyiben a projekttel és a tervekkel kapcsolatban további kérdései lennének, keresse a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodáján Nagyunyomi-Sényi Anna projektkoordinátort a senyi.anna@jozsefvaros.hu e-mail címen.

Előre is köszönjük, hogy megosztja velünk véleményét!

Mellékletek:

Koszorú vélemények összegzés 205 KB
Koszorú végleges tervek 348 KB
A Koszorú utca és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telken a parkoló helyett a Józsefvárosi Önkormányzat pihenőkertet alakít ki.

Hogyan vehetsz részt?

Segíts önkéntesként a Koszorú utca 26. alatti pihenőkert társadalmi véleményezésében!

Beszélgessünk a Koszorú 26. saroktelek átalakításáról
2022. november 19., szombat

Töltsd ki a kérdőívet 2022. december 4-ig!

A társadalmi egyeztetés lépései:

 
Tervek véleményezése
2022. november 7. - 2022. december 4.
befejezve

 
Vélemények összefoglalása
2022. december 20.
befejezve

 
Végleges tervek
2023. július 20.
befejezve

 
Kivitelezés
2024. július 1.
folyamatban

To top