Loading...

Józsefvárosi Környezetvédelmi Program – Mondd el a véleményed!

Egyeztetés kezdete: 2024. január 2.

Egyeztetés vége: 2024. április 1.

Kapcsolat:

Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.
Közösségi Részvételi Iroda
1082 Budapest, Baross u. 63-67.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény alapján az önkormányzatoknak önálló települési környezetvédelmi programot kell kidolgoznia, amelyet a Képviselő-testületnek kell jóváhagynia.

A Józsefvárosi Környezetvédelmi Program elkészítésével a Józsefvárosi Önkormányzat a Pannon Natura Kft.-t bízta meg. A Program az  V. Nemzeti Környezetvédelmi Programban és a Budapest Környezetvédelmi Programban foglalt célokkal, feladatokkal összhangban és a kerület eddig elkészült, környezetvédelmi és klímavédelmi vizsgálatokat, állapotfelméréseket, intézkedéseket és előírásokat tartalmazó dokumentumainak figyelembevételével készült el.

A program írását megelőző igényfelmérés során a kerületi lakosság egy átfogó, a kerület környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi helyzetének felméréséhez és a helyzetértékeléshez elkészített lakossági kérdőív segítségével jelezhette véleményét 2023. március 1. és április 29. között. A kérdőívet 73 fő töltötte ki, a kérdőívek kiértékelésével a program külön fejezete foglalkozik. A program végén lévő célok, konkrét feladatok a válaszok figyelembevételével kerültek megfogalmazásra.

A Józsefvárosi Környezetvédelmi Program tartalmazza a kerületben a környezeti elemek állapotának bemutatását és a helyzetértékelést, a fenntartható fejlődéssel összhangban elérni kívánt környezetvédelmi célokat, és az ennek érdekében teendő főbb intézkedéseket , valamint azok megvalósításának ütemezését.

A Program második felében szerepel egy környezetvédelmi cselekvési program, amely az alábbi területeket érinti:

– Éghajlatváltozás, levegőtisztaság-védelem;

– Felszíni és felszín alatti vizek védelme és fenntartható használata;

– Klímavédelem és energiagazdálkodás;

– A környezetminőség;

– Hulladékgazdálkodás;

– Zaj és rezgés;

– Közlekedés;

– A környezettudatosság növelése, a környezeti nevelés és társadalmi részvétel, szemléletformálás.

A szöveges és táblázatos részek tartalmazzák a célokat, a megvalósításra váró konkrét feladatokat, a határidőket és a felelősök körét.

Kérjük, ossza meg velünk véleményét a Józsefvárosi Környezetvédelmi Programról! A program társadalmi és szakmai véleményezése 2024. január 2. és január 30. között zajlik. Véleményét, meglátásait a zoldpalyazat@jozsefvaros.hu címre várjuk.

Mellékletek:

Józsefvárosi Környezetvédelmi Program tervezet - társadalmi egyzetetésre 9 MB
A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény alapján az önkormányzatoknak önálló települési környezetvédelmi programot kell kidolgoznia.

Hogyan vehetsz részt?

Véleményed írásban várjuk!
zoldpalyazat@jozsefvaros.hu

A társadalmi egyeztetés lépései:

 
Igényfelmérés
2023. március 2. - 2023. április 29.
befejezve

 
Programírás
2023. április1. - 2023. december 1.
befejezve

 
Program véleményezése
2024. január 2. - 2024. január 30.
befejezve

 
Vélemények összefoglalása
2024. március 1.
folyamatban

 
Képviselő-testületi döntés a környezetvédelmi programról
2024. március 21.
nincs elkezdve

To top