Loading...

Bemutatjuk a Józsefvárosi Részvételi Költségvetés folyamatát!

Mi az a részvételi költségvetés? Mire jó? Miért csináljuk? Hogyan történik? Ezekre a kérdésekre adunk választ november 11-én csütörtökön 18 órától a Kesztyűgyárban!

2021. szeptember 23-án az önkormányzat 120 millió forintot különített el, amelyet tavasszal a lakosság ötletei és döntése alapján épít majd be jövő évi költségvetésébe.

A részvételi költségvetés előkészítése nem csak az önkormányzat hivatalát állítja kihívás elé, fontos, hogy az érdeklődő lakók, szervezetek, közösségek is ismerjék és készüljenek a folyamatban való részvételre!

[b[Ezért november 11-én, 18 órától a Kesztyűgyárban (Mátyás tér 15.) nyilvános fórumon mutatjuk be a részvételi költségvetés folyamatát, amelyre várjuk az érdeklődő józsefvárosi lakókat, közösségeket, szervezeteket![/b]

A jövőre megvalósuló első Józsefvárosi Részvételi Költségvetés célja, hogy minél szélesebb körben vonja be a kerület lakosait. Ennek érdekében jelenleg előkészítő munka zajlik a Közösségi Részvételi Iroda koordinálásával. Célunk, hogy a tavasszal induló ötletgyűjtési szakaszban a kerület összes részében személyesen valósuljanak meg olyan találkozók, ahol az érdeklődő lakosok közösen az önkormányzat szakértőinek segítségévelvehetnek majd részt a költségvetés tervezésében, így segítve őket, hogy ötletükből terv válhasson.

A részvételi költségvetés-tervezés gyakorlatára már számos nemzetközi példát ismerünk és Magyarországon is egyre több város és kerület próbálta már ki ennek beépítését saját rendszerébe. A recept azonban sehol sem ugyanaz, a tervezés menetét meghatározza a megvalósítás helyszíne, a bevonandók köre és a hivatal felkészültsége.

Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy az első józsefvárosi részvételi költségvetés megfeleljen a sokszínű kerület kihívásainak és lehetővé tegye a lakosság széleskörű bevonását.

Hogyan és milyen ötletet lehet beadni? Mely ötletek kerülnek a szavazólapra? Kik szavazhatnak majd?

A bemutató fórumra azokat várjuk, akik Józsefvárosban élnek, dolgoznak, tanulnak, látják a kerület problémáit, lehetőséget látnak azok megoldására és tudni szeretnék hogyan vehetnek majd részt a költségvetés-tervezés folyamatában!

Hogyan fog a költségvetés-tervezés valóban részvételivé válni? Hogyan érjük el a lakókat, hogyan vonjuk be őket, hogyan biztosítjuk mindenki számára a szavazás lehetőségét?

A részvételi költségvetés-tervezéshez jelen kell lenni a kerületben, lehetővé téve, hogy ne csak online legyen lehetőség csatlakozni a közös munkához. Ezért a nyilvános fórumra várjuk azokat is, akik akár önkéntesként is segítenék a megvalósítást!

Átlátható lesz a folyamat? Mi biztosítja, hogy az önkormányzat valóban arra költi a pénzt, amire az emberek megszavazták? Hogyan részesül a forrásból egyenlően a kerület összes része?

A nyilvános fórumra várjuk azokat is, akiknek kétségeik, kérdéseik vannak a folyamat részleteit illetően! Vitassuk meg együtt a dilemmákat, keressünk megoldásokat, mert: a részvételi költségvetés nem csak a pénzről és ötletről szól, hanem a kölcsönös tanulási folyamatról, amelyben a kerület lakosai megismerhetik a költségvetés tervezés szempontjait, kereteit, az önkormányzat pedig megtanulja segíteni és befogadni az állampolgárok kezdeményezését.

Jöjjön el, vegyen részt, ismerje meg és segítsen nekünk Józsefváros első részvételi költségvetésének megvalósításában!

A fórumot élőben közvetítjük a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldalán.

A személyes részvételhez kötelező a védettségi igazolvány felmutatása és a maszk használata.

Figyelmedbe ajánljuk:

Mutatjuk a 2024-es részvételi költségvetés nyertes ötleteit – Idén 180 millió forint sorsáról döntöttek a józsefvárosiak
Én részvételi költségvetésem! – a záróesemény programja
Adj egy ötöst a piknikeken, vagy a záróeseményen!
Április 20-ig tudsz a szerinted legjobb ötletekre szavazni a részvételi költségvetésben – 180 millió forint sorsáról döntünk!
To top