Itt vannak a nyertes ötletek az első józsefvárosi részvételi költségvetésben!

// Hírek
Az első józsefvárosi részvételi költségvetés szavazása 2022. július 24-én lezárult.

Az Önkormányzat munkatársai és a körzet munkacsoportok tagjai összesítették az online és személyesen leadott szavazatokat: közel 700 józsefvárosi lakos több mint 2500 szavazatot osztott ki a szavazás időszaka alatt! A szavazatok alapján kialakult sorrend határozza meg, hogy mely öteleteket valósítja meg az Önkormányzat körzetenként 40, összesen 120 millió forintért.

Az összes nyertes ötletet itt lehet megtekinteni.Az I-es körzetben (Palotanegyed, Csarnok negyed és Corvin negyed) sok, kisebb tételből állt össze a szavazólap, ezért ebben a körzetben tudta a legtöbb ötlet átlépni az összesen 40 milliós határt. Sok ezek közül azonban nemcsak az I-es körzetben élők életére lehet hatással! Végül összesen 40,6 millió forint összegben a következő ötleteket valósítjuk meg:

- az összes körzetet magasan nyerő mikroparkokat,
- az “Egy VÍGabb utca” ötletet, amely a Víg utca Csarnok mögötti szakaszának élhetővé tervezését teszi lehetővé,
- fogyatékos ügyi referenst veszünk fel az önkormányzathoz,
- szelektív hulladékgyűjtőket helyezünk ki a Népszínház utcába,
- bővítjük az önkormányzat ingyenes jogsegély szolgálatát társasházi ügyekkel kapcsolatos területtel,
- eső-és napvédett buszmegállókat építünk,
- megrendezzük az első józsefvárosi tavaszi növény-és kézműves vásárt,
- akadálymentesítjük a Bérkocsis u. - Fecske u. sarkát és
- kutyás közösségfejlesztő programokat szervezünk a Csarnok negyedbe!

A II-es körzetben (Népszínház negyed, Magdolna negyed, Kerepesdűlő) már kevesebb, ám magasabb költségű ötletek került megszavazásra. Ebben a körzetben egy nyilvános illemhely is szavazólapra került, amelynek becsült megvalósítási költsége önmagában kitölti a körzet rendelkezésre álló keretét. A nyilvános illemhelyet végül a 4. helyen szavazták meg, de ezzel már sokkal túlléptük volna a rendelkezésre álló forrást. Jó hír, hogy a józsefvárosi Képviselő-testület idén februárban két nyilvános illemhely létesítéséről döntött a 2022-es költségvetés terhére, melyek helyszíneinek kiválasztása jelenleg is zajlik. Az eredményeket látva az egyik illemhely helyszíne a II-es körzet lesz. Így a körzetben több megszavazott ötletet van lehetőség megvalósítani összesen 36 millió forintért:

- Itt is létesítünk mikroparkokat,
- fejlesztjük a II. János Pál pápa tér kutyabarát infrastruktúráját,
- újranyitjuk és fejlesztjük a Dankó utcai zöldfelületet,
- nappali programokat szervezünk hajléktalan emberek számára, valamint
- ebben a körzetben is eső-és napvédett buszmegállókat létesítünk.

A III-as körzetben (Losonci negyed, Orczy negyed, Ganz negyed, Tisztviselőtelep) talán nem meglepetés:
- az első helyen szavazták meg a mikroparkok építését,
- második helyen pedig a nyilvános illemhely létesítését,

így összesen 46 millió forintból ez a két beruházás valósulhat meg a körzetben.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a részvételi költségvetés folyamatában és szavazatával segítette a döntést, hogy mire költsünk 120 millió forintot!

Augusztusban a képviselő-testület nem tart ülést, de a hónap végén egy záróeseményen megünnepeljük a folyamatban részt vevő kerületieket: az ötletbeadókat, függetlenül attól, hogy nyertek-e vagy sem, a munkacsoportok résztvevőit, a részvételi költségvetés nagyköveteit és önkénteseit, valamint azokat az önkormáyzati munkatársakat, akik rengeteg energiát fektettek az ötletek szűrésébe, beáratásába, kiválasztásába. Erről az eseményről nemsokára részletesen is hírt adunk.

A nyertes ötletek megvalósítása a szeptemberi képviselő-testületi döntés után indulhat el, melyről folyamatosan tájékoztatni fogunk felületeinken: www.jozsefvaros.hu és reszvetel.jozsefvaros.hu.