Mi az a részvételi költségvetés?

// Általános


A részvételi költségvetés egy olyan tanácskozási és döntéshozatali folyamat, melynek során a közösség tagjai közvetlenül befolyásolhatják a kerületi költségvetés egy részének felhasználását. Az évről évre ismétlődő folyamat keretében a lakosság által javasolt és rangsorolt projektek valósulnak meg, az eredmények átláthatóak és számonkérhetőek.

A Józsefvárosi Önkormányzat a 2022-es költségvetésében 120 millió forintot különített el arra, hogy annak elköltéséről a lakosság közvetlenül dönthessen. A Józsefvárosi Részvételi Költségvetés 2022 március és szeptember között zajlik, a lakosság által megszavazott projekteket pedig várhatóan 2023 során valósítja meg az önkormányzat.
Milyen feltételekkel vehetek részt?

A részvételi költségvetés két fő szakaszból áll: ötletbeadás és szavazás. A két szakaszban eltérő feltételekkel lehet részt venni, de mindkét esetben törekedtünk a lehető legszélesebb kör bevonására.

Ötletet bárki beadhat, aki valamilyen módon kötődik a kerülethez és elmúlt 16 éves. Szavazni viszont csak a kerületi lakosok tudnak. Az ötlet beadásához és a szavazáshoz regisztrálni kell a honlapon.

Ha itt élsz a kerületben, akkor a regisztráció során meg kell adni azt a lakcímet, ahol laksz (akkor is, ha nem ez szerepel a lakcímkártyádon, de valójában ott élsz). Ha a regisztrációnál megadod azt a lakcímet, ahol élsz, akkor a rendszer az ennek megfelelő körzetbe sorol téged és ez alapján a szavazáson is részt vehetsz majd mint józsefvárosi lakos!

Ha nem a kerületben élsz, de valamilyen formában kötődsz hozzá, akkor az ötletbeadáskor a lakcím megadása helyett választhatod a “más módon kapcsolódom a kerülethez” opciót. Itt arra kérünk, hogy írd le, mi köt Józsefvároshoz (például itt tanulsz vagy itt dolgozol). Ha ezt az opciót választod, akkor bármennyi ötletet beadhatsz, de a szavazásban már nem fogsz tudni részt venni.


Mik azok a körzetek?

A 2022-es részvételi költségvetés során a kerületi lakosok 120 millió forint elköltéséről dönthetnek. Annak érdekében, hogy az egyes kerületrészek ne egymással versenyezzenek és ne alakuljon ki nagy területi és részvételi egyenlőtlenség, Józsefvárost 3 körzetre osztottuk. A 3 körzetet a hagyományos negyedhatárok mentén alakítottuk ki úgy, hogy megközelítőleg azonos lakosságszámot képviseljenek. A 3 körzetben 40-40 millió forintos összeghatárig valósulnak majd meg az ötletek.

A beadott ötletek helyszínük alapján ezekbe a körzetekbe sorolódnak. Az ötletbeadáskor a körzetnek még nincs jelentősége, bárki, bármelyik körzethez tartozóan adhat be ötletet. Az ötletek szűrésekor viszont már arra fogunk törekedni, hogy a végén mindegyik körzetben nagyjából azonos számú ötlet kerüljön a szavazólapra.

A szavazás során összesen négy szavazatod lesz: a lakcím szerinti saját körzetben (ahol élsz) két szavazatot adhatsz le, további egyet-egyet pedig a másik két körzetben oszthatsz el.

Milyen ötleteket érdemes leadni?

A részvételi költségvetés során olyan ötletek gyűjtésére törekszünk, amelyek a közösséget erősítik és amelyektől zöldebb, biztonságosabb, befogadóbb, igazságosabb, szerethetőbb vagy élhetőbb lesz a kerület.

Milyen ötletet nem érdemes beadni?

Ha az ötleted csak egy indokolatlanul szűk csoportnak szól vagy csak számodra hoz előnyöket, akkor kérjük, hogy gondolkodj még az ötleteden és fejleszd úgy, hogy a kerület minél több lakosa számára jelentsen valódi megoldást az általad felvetett problémára.

Nem fog tudni megvalósulni az ötleted, ha túl nagyot álmodsz, hiszen egy-egy körzetben maximum 40 millió Ft jut egy ötletre. Például egy nagyobb közterület átfogó átalakítása valószínűleg nem, de egyes elemei (biciklisáv, pad, fa) beleférhetnek a részvételi költségvetés kereteibe.

Ha csak egy kis javítást szeretnél javasolni valamivel kapcsolatban, akkor is azt javasoljuk, hogy tegyél inkább bejelentést a Józsefváros applikáción, mert úgy gyorsabban megoldódik, mintha végigmenne egy egész részvételi költségvetési folyamaton. Például az olyan karbantartási jellegű problémák esetén, mint a kátyúk vagy rossz állapotú utcabútorok, célszerűbb inkább bejelentést tenni, hogy a javítás rövid időn belül megtörténjen.

Nem tudjuk befogadni azokat az ötleteket, amelyek nem a Józsefvárosi Önkormányzat feladatait vagy területét érintik (pl. MÁV terület, BKV-menetrend, iskolák, magánterület), vagy ha nem fejlesztésről, hanem szabályalkotásról van szó, ez utóbbi ugyanis a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

Mi történik az ötletelő műhelyeken?

A 2022 március elejétől április végéig zajló ötletbeadási szakaszban a kerületben 3 ötletelő műhelyt szervezünk, ahova azokat várjuk, akik szeretnének a részvételi költségvetésbe ötletet beadni, de még nem tudják pontosan, hogy mit szeretnének, bizonytalanok az ötletük kidolgozottságában, vagy tudják, hogy milyen probléma megoldásán dolgoznának, de még nem találtak jó megoldást rá. Az ötletelő műhelyeken a résztvevők egy vezetett beszélgetésen keresztül fejleszthetik ötleteiket, találhatnak közösen megoldást a felvetett problémákra és választ a dilemmáikra.

Ha érdekel, hogy a te körzetedben mikor és hol lesz ötletelő fórum, kattints ide.
Ezeket az eseményeket segítségképpen szervezzük és természetesen úgy is le lehet adni ötletet, ha nem veszel részt egyetlen műhelyen sem.

Ha nem tudsz részt venni egyik ötletelő műhelyen sem, de szeretnél segítséget, illetve további tájékoztatást kapni az ötletbeadáshoz, akkor keresd fel valamelyik köztéri standunkat! Az ötletbeadás időszakában mindhárom körzetben több standunkkal is találkozhatsz a hétköznapokban, ahol önkéntesek segítségével papíron is leadhatod öteletedet. A standolások helyszínéről és időpontjairól a Közösségi Részvételi Iroda Facebook oldalán kapsz aktuális információt.


Mi történik az ötletemmel beadás után?

Az ötletbeadás során beérkezhetnek kidolgozottabb projekttervek, de ötletszerű, lényegében csak igényt tartalmazó felvetések is. Ezért a beérkező ötletek egy többlépcsős szűrési és fejlesztési folyamatban vesznek részt, amelynek célja, hogy a végén a továbbjutó ötletek közel azonos kidolgozottsággal kerüljenek a szavazólapra. Az ötletek előrehaladása végig követhető a honlapon az egyes beadott ötletek adatlapján, az ötlet beadóját pedig közvetlenül, emailben is értesítjük arról, hol tart éppen az ötlete.

Minden beadott ötletet megvizsgálunk, mielőtt az nyilvánosan kikerül a részvételi költségvetés honlapjára, hogy szerepel-e benne sértő, uszító, vagy esetleg pártpolitikai tartalom. Ezekben az esetekben az ötlet nem kerül nyilvánosságra.

Minden más ötlet nyilvánossá válik és helyszíne alapján megkapja a besorolást a megfelelő körzetbe.

A honlapra kikerülő ötletek feldolgozása folyamatosan zajlik az ötletbeadási szakasszal egy időben. Elsőként a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai nézik át ezeket, és amennyiben az ötlet megfelel a szabályoknak és tartalmaz minden információt, ami alapján értékelni lehet, továbbítják azt a Polgármesteri Hivatalon belüli illetékes szervezeti egységhez.

Az ötletbeadás szabályai:
Közérdekűség: az ötlet a tágabb közösség számára teremt értéket, és mivel a kerület közös vagyonából valósul meg, semmilyen formában nem lehet kirekesztő.
Pénzügyi megfelelés: a körzet költségvetési korlátját nem haladja meg (max. bruttó 40 millió forint),számottevő mértékű, ismétlődő („működési jellegű”) költséget nem tartalmaz. Nem karbantartás (ez utóbbit lakossági bejelentésként kezeljük).
Jogszerűség: Az ötlet nem ütközik jogszabályba, nem irányul szabálymódosításra.
Újdonság: Az ötlet nem ütközik meglévő fejlesztési tervvel és még nincs erre a célra összeg előirányozva a kerületi költségvetésben.
Illetékesség: Az ötlet megvalósítása a Józsefvárosi Önkormányzat hatáskörébe és illetékességébe tartozik.
Nem támogatás: Az ötlet megvalósítása az önkormányzat feladata. Nem lehet ötletet beadni egy szervezet,csoport vagy magánszemély saját tevékenységének támogatására. Az ötletet beadó tudomásul veszi, hogy kiválasztás esetén az ötletet az önkormányzat valósítja meg. Ha mégis partnert von be a megvalósításba, akkor azt pályázat útján választja ki.

Az illetékes szervezeti egység munkatársa megvizsgálja, hogy az ötlet reálisan megvalósítható-e és nem ütközik-e esetleg jogszabállyal vagy az önkormányzat más projektjeivel. A hivatal előszűrésének célja, hogy kiválogassa azokat az öteleteket, amelyek megszavazásuk esetén megvalósíthatóak lennének vagy ha jelen formájukban nem is azok (mert például túl költségesek vagy nem az önkormányzat helyszínére adták be őket), milyen módosításokkal lehetne őket megvalósítani.

A Polgármesteri Hivatal munkatársainak feldolgozását követően az ötletek az ún. körzet munkacsoportokhoz kerülnek (erről részletesen lásd lent), amelyek tagjai az adott területre beérkező összes ötletet megvizsgálják, majd ők alakítják ki, hogy mely ötletek kerülnek fel a végső szavazólapra. A körzetek munkacsoportjai a hasonló ötleteket összevonhatják a kerületrész problémáinak ismeretében fontossági sorrendet állíthatnak fel és a hivatal munkatársai által adott javaslatok alapján tovább is fejleszthetik az ötleteket, hogy biztosan megvalósíthatóak legyenek.
A körzetek munkacsoportjai által öszeállított listáknak még egy feltételnek kell ezt követően megfelelniük: a felelős hivatali egységnek, önkormányzati gazdasági társaságnak, vagy intézménynek nyilatkoznia kell arról, hogy az ötlet megszavazása esetén vállalják a listára került ötletek megvalósítását.

Amellett, hogy tiszteletben szeretnénk tartani az eredetileg leadott javaslatokat, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az itt leírt többlépcsős szűrési, fejlesztési folyamat során az eredetileg beadott ötlet módosulhat, illetve pontosabb, jobban kidolgozott tartalmat kaphat. Ennek során összevonásra kerülhet más ötletekkel és a megvalósítás becsült költsége is megállapításra kerül. Ez a folyamat nagyban hasonlít ahhoz, ahogyan az önkormányzat “nagy” költségvetése születik hosszú hónapokon keresztül azzal a különbséggel, hogy a részvételi költségvetésben a lakóknak sokkal nagyobb beleszólása van.

Ha az ötleted eljut a szavazólapig, akkor ezt jelölni fogjuk az ötlet adatlapján, de fontos, hogy a szavazás nem az eredeti adatlapon fog történni, Józsefváros lakói a módosított tartalommal feltöltött “új” ötletre fognak szavazni, amely külön felületen fog megjelenni a honlapon a szavazás indulásakor, 2022. június 1-jén.Mit csinálnak a körzetek munkacsoportjai?

Az ötletek beadása és a hivatal által végzett előszűrés 2022. március elsejétől április 30-ig tart. Ezt követi májusban az érdemi szűrési szakasz, amelyben a legfontosabb szerepet a három körzet lakosaiból felálló munkacsoportok töltik be.

A 3 körzetnek megfelelően 3 munkacsoport alakul, amelyekben az adott körzetből jelentkező, önkéntes lakosok dolgoznak együtt a részvételi költségvetés folyamatát koordináló önkormányzati munkatársakkal és a területen megválasztott egyéni önkormányzati képviselőkkel.

A körzetek munkacsoportjai megvizsgálják a hivatal által már előszűrt, saját körzetükbe érkező ötleteket. A hasonló ötleteket összevonják, egységesítik és összeállítják az általuk a szavazólapra javasolt ötletek listáját. Ezt követően bevonják az előkészítő munkába a kiválasztott ötletek megvalósításáért felelős önkormányzati ügyosztályt, gazdasági társaságot vagy intézményt és velük közösen az ötleteket közel azonos szintre dolgozzák ki és be is árazzák a javaslatokat. Végül a 3 munkacsoport közös tanácskozáson veti össze az egyes körzetekben kialakult listákat és dönt a végső szavazólap tartalmának összeállításáról.

Hogyan lehet jelentkezni a körzetek munkacsoportjaiba?

A körzetek munkacsoportjaiba 2022. április 25-ig van lehetőség jelentkezni. A jelentkezéshez feltétel, hogy valóban Józsefvárosban élj! Azoktól, akik előzetesen jelzik, hogy érdekelné őket a munkacsoportokban való részvétel egy újabb körben olyan adatokat fogunk bekérni, amelyek segítségével a kerület összetételét reprezentáló munkacsoportokat tudunk felállítani. Az tehát, ha például a regisztrációnál jelzed, hogy érdekel a munkacsoportban való részvétel, még nem jelenti automatikusan, hogy bekerülsz az adott körzet munkacsoportjába. A kiválasztás során törekszünk az egyenlő nemi és életkori eloszlásra, valamint szempont lesz, hogy a körzeten belül melyik negyedben élsz, tagja vagy-e valamilyen civil szervezetnek és adtál-e be ötletet a kerületi részvételi költségvetésben.

A körzetek munkacsoportjaiba itt tudsz jelentkezni.

Hogyan szavazhatok?

A szűrési folyamaton átjutó ötletekre június elejétől július végéig lehet majd szavazni. A szavazatot online és személyesen is le lehet adni. A szavazáson minden 16. életévét betöltő józsefvárosi lakos szavazhat. Szavazni a honlapon csak regisztrációt követően lehet. A regisztráció során megadott lakcímed alapján a rendszer besorol a megfelelő körzetbe. Összesen 4 szavazatod lesz. Ebből kettőt a saját körzetedben használhatsz fel, egyet-egyet pedig a másik két körzetben oszthatsz ki.Te is tehetsz azért, hogy az ötleted megvalósuljon!

A részvételi költségvetés akkor sikeres, ha a lehető legtöbb ember vesz benne részt. Kampányolj az ötleted mellett, érd el ismerőseidet, hívd fel a figyelmet a problémára és megoldási javaslatodra. Erre alkalmas a közösségi média, a személyes megkeresés, de elhelyezhetsz akár a részvételi költségvetés logójával ellátott plakátokat is a helyszín közelében például közösségi terek, támogató üzletek, kávézók kirakatában, ha erről egyeztetsz velünk!

Mi történik a nem nyertes ötletekkel?

A részvételi költségvetés folyamatának lényege, hogy valós és aktuális visszajelzést kapjunk a kerületben lakók által érzékelt problémákról és a lehetséges megoldási javaslatokról. Ezért egyetlen ötlet sem rossz vagy felesleges, de elképzelhető, hogy végül sajnos ebben a körben nem kerül a szavazólapra. Az értékelhető, ám a szavazólapig el nem jutó ötleteket külön összesítjük és a Polgármesteri Hivatal illetékes ügyosztályának, valamint a területen megválasztott egyéni képviselő figyelmébe is ajánljuk.

Ki valósítja meg az ötleteket?

Az ötlet megvalósítása a Józsefvárosi Önkormányzat feladata. Az ötletet beadó tudomásul veszi, hogy kiválasztás esetén az ötletet az önkormányzat valósítja meg. Ha az önkormányzat partnert von be a megvalósításba, akkor azt pályázat útján választja ki.