III. KÖRZET
III. körzetszerte (esetleg másikba)

Tisztább levegőt Józsefvárosba!

Milyen problémára jelent megoldást?

Légszennyezés

Megoldási javaslat leírása

Légszennyezést mérő eszközök kijuttatása iskoláknak, óvodáknak, lakóknak, önkormányzati épületekre. Nem hitelesített, de viszonylag pontos eszközök, amik mutatják a pm2,5-t, pm10-t, hőmérsékletet, páratartalmat. Segíti a szemléletformálást. Adatok birtokában jobban odafigyelnének az emberek a problémára. A légszennyezés csak Magyarországon évente 13 ezer korai halálozáshoz járul hozzá és egymillió megbetegedéshez (Európa egyik legrosszabb értéke). https://sensor.community/hu/ A fentebb linkelt nyilvános térképre felkerülnek az adatok, így bárki hozzájuk férhet. Jól látható, hogy jelenleg Józsefvárosban alig van ilyen mérőeszköz. Magyar webshopból összeszerelve kb ~26 ezer forint egy készülék https://iotroniq.hu/product/sds011-air-quality-fine-dust-sensor-kit-based-on-sensor-community-luftdaten-airrohr-project/ Lengyelországból rendelve (össze kell szerelni, de nem bonyolult) kb ~18-19 ezer forint https://nettigo.eu/products/szallo-por-szenzor-hu-sensor-community-sht31 https://nettigo.eu/products/szallo-por-szenzor-hu-sensor-community Az eszközök mellett szórólapok, brosúrák nyomtatása, kijuttatása, amin szerepel, hogy mi az a pm2,5 , pm10, mik a WHO határértékek, mivel csökkenthetjük a kibocsájtást, hol jutnak hozzá a kihelyezett eszközök adataihoz, és egyéb légszennyezéssel kapcsolatos információk. A szemléletformálás a lényeg. Úgy számoltam, hogy kétmillió forintból, még ha a drágább forrásból is szerzi be az önkormányzat, kijön 30 készülék és a maradék 1,22 millió forintból mehet a fentebb említett szórólapok, plakátok, iskolai brosúrák. Ha az olcsóbb lengyel forrásból szerzik be, akkor a reklámanyagra már 1,43 millió forint maradna. Úgy vélem 30 készülékkel már elég jól le lehet fedni a körzetet (kerületet is)

"Bevásárlólista"

Kétmillió forint - kb 30 eszköz + szemléletformáló szórólapok, brosúrák, plakátok. Több pénzből még több emberhez el lehetne jutni.

Társadalmi részvétel

Ha az olcsóbb forrásból vesszük, akkor azt úgyis össze kell szerelni, amit akár a kerület lakói is közös workshopon megtehetnek. Illetve kerületi lakók dönthetnének, hova kerüljenek pontosan ki.

Dilemmák, kockázatok

Sajnos a készülék szenzora magas, tehát 70% feletti páratartalomnál egyre kevésbé mutat pontos értéket.

Csatolmányok

Az ötlet beküldője nem csatolt semmit.

Térkép

Hivatal visszajelzése

A körzet munkacsoport döntése: A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezen a listán az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, ezért a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36