II. KÖRZET
Szigetvári utca 3.

Közösségi kert létrehozása a Szigetvári utca üresen álló építési telkén

Milyen problémára jelent megoldást?

Organikus közösségi találkozópontot teremt

Megoldási javaslat leírása

Szuper, hogy létezik pályázat komposzt-ládák beszerzésére de sokan még nem értik, hogy ez pontosan miért jó mind személyi szinten, mind lokálisan, s mind globálisan. A környezettudatosabb - részlegesen önellátó - életmódra áttérésre a rohamosan dráguló élelmiszerárak miatt egyre nagyobb szükség mutatkozik. A megjelölt terület alkalmas lenne közösségi kísérleti kert létrehozására, a témával kapcsolatos workshopok megszervezésére és akár komposztláda építő helyszínként / átvevőpontként is működhet.

"Bevásárlólista"

- épített magaságyás ~500.000Ft - termőföld ~400.000Ft - épített polikarbonát üvegház ~400.000Ft - kerti szerszámok, kiegészítők ~200.000Ft - vetőmagok ~300.000Ft - épített komposzt-ládák ~300.000Ft

Társadalmi részvétel

A műfaj nem ismeretlen a városlakók számára. Sokan szívesen kipróbálnák a kertészkedést amely a lakásokban nehezen modellezhető, vagy egyáltalán nem megoldható. A közös tulajdon birtoklása és kollektív gondozása társadalmi részvételre sarkall. Erősíti a bizalmi köteléket a kerület lakói között és személyes kapcsolódási helyzeteket teremt. A közösségi kert legkarakteresebb funkciója leginkább ebben rejlik, összehozza az embereket és megtanít közösségben gondolkodni, együttműködni és közösen sikereket elérni.

Dilemmák, kockázatok

A jelenleg üresen álló telek beépítése bármikor megkezdődhet (de az is elképzelhető, hogy évekig pihentetni fogják). A projekt résztvevőinek egyértelműen tudtára kell adni, hogy ez egy "efemer" kezdeményezés amelynek sikere nem az időbeli kiterjedéséből mérhető. A tulajdonostól feltétlenül szükség lenne egy írásos állásfoglalásra amelyben legalább egy-két éves intervallumra átengedi a helyszín használatát amelyért cserébe a közösség a terület rendszeres gondozását (pl. törvényileg kötelező parlagfű írtás), állagmegóvását és őrzését kínálhatja fel.

Csatolmányok

Térkép

Hivatal visszajelzése

Az ötlet helyszínéül javasolt telek nem az önkormányzat tulajdona, azt javasoljuk a körzet munkacsoportjának, hogy a "Közösségi kert létrehozása egy üres kerületi telken" című ötlettel összefüggésben vizsgálja. A körzet munkacsoport döntése: A szűrési folyamat során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Az ötlet értékelésekor a körzet munkacsoportja hangsúlyozta, hogy a közösségi kertek akkor fenntarthatóak, ha azok alulról jövő kezdeményezésként valósulnak meg és mivel nem volt garantált, hogy a körzetben rendelkezésre állhat a megvalósításhoz ideális telek, ezért az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36