I. KÖRZET
Corvin-negyed (Vajdahunyad utca)

Önkormányzati épületek karbantartása és felújítása

Milyen problémára jelent megoldást?

Ideálisabb együttélés, állagmegóvás, biztonság, városlátkép

Megoldási javaslat leírása

Az önkormányzati tulajdonú házak állapotának javítása. Rendszeresen balesetek történnek a korrodálódott és nem karbantartott épületekben. A műemléki szempontok szem előtt tartásával az épületeknél egyértelműen szükséges a felújítás és az ott lakóknak a szabályokra való felhívása az együttélési szempontok betartására.

"Bevásárlólista"

- dohányzás tiltása a lépcsőházban, folyosókon, lichthofban (sűrűn lakott házak és nagyon egészségtelen, és zavaró a nem dohányzók számára) - figyelemfelkeltő táblák kihelyezése az emeleteken is (pl. Tilos a dohányzás) - teregetés, folyosón tárolás nem szabályszerű - erre felhívni a lakók figyelmét - a csend/hangokodás szabályainak betartatása - közös helyeken nem tárolhatóak saját tárgyak - pl. szék, asztal, teregető, felmosóeszközök és vegyszerek (folyosón, gangon, kukatároló részen) Az épületek - szerkezet vizsgálata és javítása (repedések, omlások) - kapualjak eredeti változatba való megőrzése, felújítása - postaládák felőúítása (a levelek rendszeresen nem találnak el a címzetthez a lekopott címkék miatt és a kiálló vasdarabok balesetveszélyesek) - a lépcsőház korlátai, ablakainak a fa részei felújítása - a gangok repedéseinek vizsgálata, javítása - tető javítása - lépcsőház vakolatának helyreállítása, a falak festése - a földszinti udvar betonaljzatának kiegyenlítése, javítása

Társadalmi részvétel

Az épületek lakói további ötletekkel és aktív részvétellel állíthatják össze a javaslatokat és tehetnek a javulás érdekében.

Dilemmák, kockázatok

Sok lakó nem tekinti sajátjának, sem felelősségének, tulajdonának az önkormányzati lakóhelyét. Így nem tulajdonít jelentőséget az állagmegóvásnak vagy a lakótársakkal való harmonikus kapcsolat fenntartásának.

Csatolmányok

Az ötlet beküldője nem csatolt semmit.

Térkép

Hivatal visszajelzése

Az ötlet tartalma átfedésben van az önkormányzat új vagyongazdálkodási tervével, ezért nem javasoljuk a körzet munkacsoportjának vizsgálatára. 2022 és 2029 között a hangsúly az önkormányzati tulajdonú bérházak felújítására kerül. A terv az összes önkormányzati tulajdonú épület vonatkozásában meghatározza a közép-és hosszútávú fejlesztési célokat: https://jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/7054_20220505_javaslat_jozsefvaros_2022-2029-re_vonatkozo_melleklet.pdf Bízunk benne, hogy a felújítások során partnerek lesznek a lakók is. A Közösségi Részvételi Iroda 2020 nyarán konzultált az önkormányzati bérlőkkel a házakban érvényes Házirendről, melynek eredménye itt olvasható: https://jozsefvaros.hu/hir/75368/az-onkormanyzati-hazak-hazirendjerol-szolo-konzultacio-eredmenye 2021 nyarán pedig elkészült egy kisokos a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házakban lakók számára. A kisokosban összegyűjtött információk segítik az ügyintézést, a panaszbejelentést és a békés együttélés alapvető szabályainak megismerését: https://jozsefvaros.hu/hir/76631/elkeszult-a-kisokos-az-onkormanyzati-tulajdonu-hazak-lakoinak