III. KÖRZET
Kálvária tér

Terek zöldfelületeinek/burkolatainak újragondolása

Milyen problémára jelent megoldást?

Kialakult hősziget jelenség csillapítása. Az zavar, hogy óriási felületeket fed beton- vagy egyéb burkolat, látszólag teljesen feleslegesen, diszfunkcionálisan.

Megoldási javaslat leírása

A terek megfigyelése kihasználtság tekintetében. Átgondolása a leburkolt részeknek, miszerint milyen évszakban, milyen rendezvényekre használjuk, és tényleg szükséges-e ekkora területek betonba öntése. Helyettük cserjés és fás zöldsávok alakíthatók ki padokkal, növényzettel körülvett pihenősarkokkal. Nagyon kis területen minél dúsabb növényzet telepítésére és zsebparkok létrehozására ott van Párizs, mint kiemelendő példa, azon belül is a Coulé verte.

"Bevásárlólista"

Légkalapács. Fák. Cserjék. Fűmag. Támaszték a facsemetéknek. Öntözőrendszer. Padok.

Társadalmi részvétel

Közös ültetéssel, madárodúk kihelyezésével.

Dilemmák, kockázatok

Az újonnan és szépen kialakított közterekhez nem akarnak hozzányúlni újra, inkább olyan területre fordítanák ezt az összeget, ahol még nem történt beruházás.

Csatolmányok

Az ötlet beküldője nem csatolt semmit.

Térkép

Hivatal visszajelzése

körzet munkacsoport indoklása: A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemléletformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezen a listán az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, ezért a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36