Loading...

Mikroparkokkal a nyári hőség ellen

Mikroparkokkal a nyári hőség ellen

Milyen problémára jelent megoldást?:

Józsefváros utcáira jellemző a nyári hősziget hatás, amely a sűrű beépítésnek és az árnyékolás nélkül melegedő betonfelületeknek köszönhető és a levegő tartós forróságát okozza, akár az esti órákban is.

Megoldási javaslat leírása:

A város sűrű, felszínhez közeli közműhálózata sok esetben nehézzé teszi a fásítás lehetőségét olyan utcák esetében is, ahol a járda szélessége egyébként lehetővé tenné azt. A terv célja, hogy kipróbáljuk olyan magaságyások telepítését, amelyek egyszerre szolgálnak ülőfelületként és nyújtanak árnyékot a közlekedőknek.

A becsült költség néhány darab mikropark telepítését, továbbá ezek egyéves fenntartási költségét fedezi a  Baross utca 113 és 119/A tömb előtti nagy parkoló területén. A telepítésre kerülő mikroparkok pontos számának meghatározása a kiválasztott helyszínek pontos vizsgálatát követően  lehetséges.

Megjegyzés: A mikroparkok létrehozásának és karbantartásának tapasztalatait hasznosítva a jövőben a Józsefvárosi Önkormányzat a köztér örökbefogadási program bővítését tervezi, melyben lakóközösségek jelentkezhetnek mikorparkok telepítésére és fenntartására, hogy a különböző utcák adottságainak megfelelően tegyük élhetőbbé Józsefváros utcáit.

 

Helyszín:
To top