Loading...

Zöld Sziget a Kőbánya út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében

Megvalósítás helyszíne
Kőbányai út 22. és annak környéke
Milyen problémára jelent megoldást?

A Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút forgalmas csomópontja jelenleg szemetes és lehangoló. Azért, hogy vidámabb, szerethetőbb legyen, szeretnénk minél több növényt ide telepíteni, a villamossínek melletti szemetet közösségi akcióban összeszedni és ezen kívül a kereszteződésben lévő bérház lakói számára is élhetőbb környezetet biztosítani.

Ötlet leírása

Ötletünk két részből áll: egyrészt szeretnénk a Kőbányai út 22. bérház udvarán kialakítani egy szabadidős teret, ahol a ház lakói zöld környezetben tudnak időt eltölteni. Ehhez szeretnénk csináltatni pergolát az udvaron, kb. 30 méter hosszúságban, valamint az udvarra kerti bútorokat vásárolni. Másrészt a ház mellett húzódó villamossíneknél szeretnénk a bérház és a környék lakóival közösen összeszedni a szemetet, a kerítésre pedig virágládákban virágokat kirakni (ezeket pedig a ház lakóival közösen gondozni). Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor a ház homlokzatára is szeretnénk valamilyen színes falfestést, hogy ezzel még vidámabbá tegyük a környéket.


"Bevásárlólista"

A projekt teljes becsült költsége (pergola kialakítása, növények, virágládák, virágföld, kerti eszközök, kerti bútorok, falfestéshez alapanyag, eszköz és szolgáltatási költség, szemétszállításhoz konténer, szemétszedéshez eszközök stb.) 10 000 000 Ft.

Társadalmi részvétel

Mindenképpen szeretnénk a szemétszedésbe és a virágok gondozásába a Kőbányai út 22. bérház, valamint a környező házak lakóit bevonni. Ehhez személyesen keresnénk fel az érintetteket, plakátot készítenénk, szórólapot osztanánk, illetve összehívnánk egy tervező megbeszélést is, illetve felosztanánk a lakókkal közösen a feladatokat.

Dilemmák, kockázatok

Az ötlet megvalósításának kockázata, ha a környék lakói nem vonódnak bele a megvalósításba, azonban ennek kiküszöbölése érdekében időben és pontosan szerveznénk meg a projektet és biztosítanánk a személyes jelenlétet az érintettek között, bevonva őket a tervezésbe és a megvalósításba is.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

A Kőbányai út rehabilitációjának tervezése jelenleg is folyamatban van, ám a két kerület mellett a villamossínek közelsége miatt a BKK is érintett, a terület pedig a Főváros tulajdonában van, ezért bármilyen kivitelezés tervezéséhez átfogó környezettanulmány szükséges, amelynek elvégzése a Fővárosi Önkormányzat kompetenciája, ezért a hivatal illetékes szakmai egysége nem javasolja az ötletet a körzet munkacsoportjának vizsgálatára.

To top