Loading...

„Zöld szatyor” térképes alkalmazás a Józsefváros applikációban

Megvalósítás helyszíne
Egész Józsefvárosban
Milyen problémára jelent megoldást?

1. Információ a helyi kisboltokról, egészséges élelmiszerek beszerzéséről, természetes alapanyagokat használó vendéglátóhelyekről. 2. Idősek, kisgyerekesek, betegek, fogyatékosok számára fontos információ a legközelebbi boltokról és szolgáltatókról. Ez megkönnyítheti az életüket. 3. Az egészség, környezetvédelem, klímavédelem, fenntarthatóság fontosságának, szemléletének, módszereinek megismertetése, terjesztése.. A helyi mikro- és kisvállalkozások üzleti lehetőségeinek segítése, a helyi kiskereskedelem fellendítése, a helyi vállalkozók együttműködésének ösztönzése.

Ötlet leírása

Az egészségmegőrzés és a fenntarthatóság jegyében térképes alkalmazás fejlesztését javaslom a Józsefváros applikáció részeként. A térképre olyan helyi mikro- és kisvállalkozások, boltok, vendéglátóhelyek kerülhetnek fel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az egészséges életmódhoz és/vagy a fenntarthatósághoz: természetes alapanyagokból, csomagolásmentesen készülő termékeket árulnak, kistermelőtől, 50 km-en belüli távolságból szerzik be a friss élelmiszert, más helyi vállalkozóval együttműködésben üzletelnek, hulladékmentesen (zero waste) működnek, vagy bármi más módon szolgálják az egészség és a fenntarthatóság céljait. A térképes alkalmazásban szerepeljen a nevük, elérhetőségük, termék- és szolgáltatáslistájuk, amely megfelel a szempontjainknak. Sőt, a Józsefváros kártyát is fellendíthetjük, aktívabbá tehetjük ezzel az alkalmazással, mert az itt szereplő helyi vállalkozások a Józsefváros kártyára is felkerülhetnek, és ezt az alkalmazásban is jelezhetjük.


"Bevásárlólista"

Informatikus. Adatbázis a helyi vállalkozókról, üzletekről. Szervezők, akik „toborozzák”, bevonják a helyi kisvállalkozásokat. Hirdetés, reklám az applikációról és a Józsefváros kártyáról és ezek bővülő alkalmazási lehetőségeiről.

Társadalmi részvétel

A lakosok számára lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy ők is ajánljanak olyan helyi boltokat, szolgáltatókat, akik a szempontoknak megfelelnek. Generálhatnánk egy kis mozgalmat, kitűzhetnénk jutalmat, csinálhatnánk versenyt, hogy kik ajánlanak a legtöbbet. Az alkalmazásban szereplő boltok, szolgáltatók értékelését is a lakosokra bízhatnánk, és így közöttük is lehet versenyt hirdetni, évente egyszer értékelni a legnépszerűbb szolgáltatókat.

Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta és nem javasolta szavazólapra. A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top