Loading...

Zöld oázisok – Békési utca

Megvalósítás helyszíne
Békési utca
Milyen problémára jelent megoldást?

Ha ez megvalósul, akkor a gyerekorvosra, védőnőre várók és egyébként bárki megpihenhetne ezen a mikro gyülekezési ponton. A zöldfelületi fejlesztés a térre vonzaná a kávézókat, teraszos helyeket, ami pedig a közösséget. A környező utcák keskenyek, a teresedések hiányában nem bírnak életben maradni az üzletek, pedig a helyi vállalkozások a helyi közösség első pillérei.

Ötlet leírása

A Békési-Kölcsey utcák sarkának rendezését szorgalmazom. Forgalomtechnikai átszervezést, ami alapján a Békési utca csak célforgalomban használható, teraszos, fás sétáló utcává válik. A Kölcsey maradna egyirányú és a körútra mindkét irányba ki lehetne hajtani róla. Zöld oázist, jobb mikroklímát szeretnék a sarkon árnyékot adó fákkal, pergolával, szökőkúttal, utcabútorokkal. Továbbá cserjékkel, évelőkkel, magas minőségű térkő (esetleg gránit kiskockakő) burkolattal. A Gerlóczy utcához hasonló kereszteződés ez, ahol érdemes lenne az autós forgalmú felületeket csökkenteni a helyi gyalogos közösség javára. Gyülekezésre várakozásra alkalmas tér ez, ami árnyas-fás összekötése lehetne a Bródy-Guttenberg tér és a Rákóczi tér-Déri Miksa zöldfelületi hálózatának.


"Bevásárlólista"

Aszfalt bontása, egy szintben vezetett útburkolat térkővel, fák (3 fa) a térre és fasor (5 fa) a Békési utcába. Növényágy (20 m2) kialakítása, termőföld, cserjék ( 80 db) évelők (120 db), padok (10 db) pergola (a Jókai téri mintájára), szökőkút, párakapu.

Társadalmi részvétel

Közösségi tervezés (lásd Déri Miksa utca), ültetés, festés, közösségi névadó likeverseny a tér elnevezésére, ami szintén segít a sajátunknak érezni a helyet.

Mellékletek
Képfájl 2 MB
Képfájl 132 KB
Képfájl 1 MB
Képfájl 934 KB
Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az ötletet csak csökkentett tartalommal tudjuk befogadni, mert az ötletebadó fejlesztési javaslata meghaladja a részvételi költségvetés rendelkezésre álló keretét. Kérjük, hogy a munkacsoport a tér zöldítési lehetőségeit, utcabútorok kihelyezését vizsgálják.

Frissítés: Az ötletet nem tudja a körzet munkacsoportja vizsgálni, mert a Békési és Kölcsey utcák találkozásánál kialakított teresedés tervezése már folyamatban van.

To top