Loading...

Zajcsillapítás és zöldítés

Megvalósítás helyszíne
Népszínház utca
Milyen problémára jelent megoldást?

A zöldítés nagyon sokat segítene ennek a szebb napokat látott utcának a kinézetén, jobb lenne itt végigsétálni. A nyári melegben szintén kiemelkedően fontos lenne, hogy ne csak a beton ontsa a meleget. Emellett a növényzet a levegőszennyezést is enyhítené. A zajszennyezés csökkentése is a lakók közérzetén javítana.

Ötlet leírása

A Népszínház utca zöldítése, ha lehetséges a széles járda egy részének beültetésével, a beton feltörésével. Akár fákkal, virágokkal, fűvel lenne végigültetve, mindegyik nagyon sokat segítene mind esztétikailag, mind a nyári meleg elviselésében. A jelenlegi virágos konténeres megoldás nem hozott igazi változást, mert nagyon kevés van belőlük, egymástól messze, ezekből jóval több kellene, pár méterenként elhelyezve, akár a társasházakkal egyeztetve a locsolásukról.


Zajcsillapítás a rengeteg zaj egy részének kiküszöbölésére. Nagy az utcán a forgalom is, és a kiadott pincehelyiségek, földszinti üzletek egy része folyamatos hangszeres, zenés eseményeket tart, nagy vendégkörrel. Mindemellett az utca akusztikája is rásegít erre. Szakértő bevonásával, akár a zöldítéssel egybekötve kellene zajcsökkentő, zajszűrő megoldást találni.


"Bevásárlólista"

Felmérni, hogy feltörhető-e a járda. Növények, fák, bokrok, fűmag/gyeptégla, föld beszerzése. A zajcsökkentéshez elsősorban egy szakértő bevonása kellene, hogy akár utcai elemekkel, növényekkel hozható-e változás. Vagy hasznosak lennének javaslatok is, amiket a lakók saját lakásaikban alkalmazhatnak egyenként.

Társadalmi részvétel

A zöldítésnél az ültetett növényzet öntözésével. A kezdeti szakaszban pedig „örökbe fogadhatnának” önkéntes alapon a lakók egy-egy fát, bokrot, virágot, akár pénzzel támogatva azt, hogy nagyobb összeg álljon rendelkezésre a zöldítésre, akár segítséget nyújtva azok elültetésében.

Helyszín
To top