Loading...

Vizes játszótér kialakítása a meglévő átalakításával

Megvalósítás helyszíne
Magyarok Nagyasszonya tér
Milyen problémára jelent megoldást?

A szinte hónapokon át tartó hőhullámokat és hőmérsékleti rekordokat hozó nyarak egyre nehezebben viselhetőek. Nem minden józsefvárosi kisgyerekes család tudja anyagilag megengedni magának, hogy strandra vagy fürdőbe járjon. Erre lenne jó alternatíva egy vizes játszótér kialakítása, ahol a vízfelület jelentősen javítani tudja a hőérzetet és a mikroklímát, valamint a por megkötésében is segít.

Ötlet leírása

Budapesten több vizes játszóteret is létesítettek már, de Józsefvárosban és a közvetlen közelében nincs még ilyen. Példának tudjuk felhozni a kispesti vizes játszóteret, illetve a városligeti új, nagy játszótér vizes részét. Minden ilyen kezdeményezés rendkívül népszerű: a játszótérre már ritkábban látogató kiskamasz korosztály számára is élvezetes szabadtéri programlehetőséget nyújt, de megfelelő kialakítás és szülői felügyelet mellett a legkisebbek számára is biztonságos. Az Orczy-kert felújításával minőségi rekreációs és zöldterületekkel gazdagodott a kerület, azonban nyaranta a játszóterek napközis táborok színhelyéül szolgálnak, és így hirtelen szűkössé válnak. A Magyarok Nagyasszonya tér közelében található másik játszótér, amelyet a Bláthy Ottó és a Vajda Péter utca találkozásánál alakítottak ki, árnyék hiányában nyaranta csak délután fél 5- 5 órától használható, mert a fém játékok felforrósodnak, égetik a bőrt. A Magyarok Nagyasszonya téri kis játszótér felújításával és a mellette lévő fás, füves terület hozzátoldásával létre lehetne hozni egy olyan játszóteret, amely a forró nyári napokon is használható. A jelenlegi játszótér kibővítésével árnyékos, nagyméretű teret kapnánk, lehetőséget adva a hagyományos játékok mellett a víz megjelenésének. A játszótéren felhasznált víz (tisztítás és visszaforgatás után) alkalmas lenne a park öntözésére. A Magyarok Nagyasszonya tér Józsefváros belső és középső részeiről is átszállás nélkül megközelíthető az új 83M trolibusznak köszönhetően, így nem csak a tisztviselőtelepiek és a közvetlen közelben lakó józsefvárosiak használnák a vizes játszóteret.


"Bevásárlólista"

játszótéri vizes és hagyományos játékok, padok, csapok, csobogók, mosdó és pelenkázó

Társadalmi részvétel

Az előkészítést akár közösségi tervezéssel, akár építész, tájépítész egyetemi hallgatók bevonásával lehetne megvalósítani. Ez lehetőséget teremthetne egy intézményi partnerségnek, és kommunikációs platformot nyújthatna a társadalom és a lakosság különböző korosztályai, rétegei számára. Önkéntes munkát a TÖE felajánlja.

Hivatkozás
Helyszín
Hivatal visszajelzése:

A vizes játszótér kialakítása önmagában 100 millió forintos tétel, ezért ennek lehetősége nem vizsgálható a részvételi költségvetés keretében. A vizes játszótér kialakításának tervezését sem javasoljuk az ötlet tartalmaként vizsgálni, mert a tervezést követően belátható időn belül nem garantálható, hogy ekkora költséggel megvalósulhat a projekt, így a tervezési kiadás sem indokolható. A játszótér bővítése, és fejlesztése viszont vizsgálható, az ötletbeadó javaslatai alapján: padok, ivókút, játékelemek, területbővítés, árnyékolás és pelenkázó kialakítása maradhat az ötlet tartalmában. A nyilvános illemhely kialakítása sajnos szintén meghaladja a részvételi költségvetés rendelkezésre álló keretét.

To top