Loading...

Vissza a jövőbe – Legyen Józsefvárosé Budapest első kézi hajtánya!

Megvalósítás helyszíne
Baross utca Orczy úti vége
Milyen problémára jelent megoldást?

Az érintett terület hosszú ideje krónikusan elhanyagolt, de érdemi és megvalósítható tervek nem ismertek a rendezésére. Ez a javaslat egy olyan térrendezési tervet javasol, amely megőrzi értékeinket, miközben új életet lehel a helyszínbe, amihez számos csoport, közösség tud kapcsolódni.

Ötlet leírása

A Baross utca Orczy úti végénél találhatók Budapest első normál nyomtávú villamosának maradványsínei, amelyek a Kálvária téren lévő Shell-kútig maradtak meg. A közlekedés 1889-ben indult itt meg, a mai Orczy tértől egészen a mai Március 15-i térig. A háborúban megsérült vonalat 1953-ban számolták fel. A síneken ma autók parkolnak, ipari műemléki védelemben nem részesülnek. A sínek olyan értéket képviselnek, amelyeket egy lehetséges térrendezés után is meg kell őrizni. Az ötlet egy olyan térrendezési terv elkészítésére tesz javaslatot, amelynek során megszűnik a kérdéses terület parkoló funkciója, rekreációs célú park jön létre. A sínek új, játékos funkciót kapnak, úgynevezett “kézi hajtány” próbálható ki rajtuk, amely a Shell-kútig menne. A sínek környékén zöldítés valósul meg. Az ötlet kiválóan alkalmas partnerek – és így egyben – források bevonására, hiszen együttműködőként felmerül a Közlekedési Múzeum és a Siemens is, mint az első villamosok gyártója. Egy ilyen partnerség keretében akár egy régi villamoskocsi kiállítótérként, közösségi kávézóként is hasznosulhat. Az ötlet hozzájárul ahhoz, hogy a fővárosi kötöttpályás közlekedés történetének méltó emléket állítson, a régóta elhanyagolt terület teresedéssé alakuljon, zöld, gyerekbarát, közösségi helyszín jöjjön létre. Az ötlet kapcsolódik a Baross utca mint Józsefváros főutcája megújulására vonatkozó törekvésekhez.


"Bevásárlólista"

térrendezési terv elkészítése

Társadalmi részvétel

A kötöttpályás közlekedés elkötelezett támogatókkal bír Józsefvároson belül és kívül, akik aktív részvételére számítunk, nem beszélve a kerület története iránt érdeklődőkről, a környéken élőkről, akik hosszú ideje várják a terület rendezését, és aktívan használnák az új közterületet.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 284 KB
Helyszín
To top