Loading...

Utcanevek kiegészítése

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Alapjában ez nem elsődlegesen a társadalmi problémák megoldására szolgál, hanem inkább figyelemfelkeltés, hogy mennyi érdekes ember, szervezet, esemény vesz körül bennünket.

Ötlet leírása

Az Amerikai Egyesült Államokban és több más országban is szokás, hogy egy-egy adott útszakaszt a hivatalos neve mellett az adott részhez kötődő személyhez, intézményhez, eseményhez kötődően tiszteletbeli névvel látják el. Erre példa a New Jersey államban található Passaic településen az 1903 óta működő magyar katolikus templom utcájának hivatalos neve 3rd Street, de annál a háztömbnél, ahol a templom található St. Stephen Way (Szent István sétány) kiegészítő tábla található a hivatalos utcatábla alatt. Ez egy nagyon tiszteletreméltó szokás, hiszen megemlékeznek így azokról a személyekről, szervezetekről, eseményekről, melyek a környék történelmét meghatározták, identitását elősegítették. Elképzelésem alapján a kerület utcái a hivatalos utcanév tábla alá kapnának egy-egy kiegészítő táblát, mely a fenti kritériumoknak megfelelően mutatná be az adott mikrokörnyezet legfontosabb szereplőjét. Példaként az Elnök utcai óvodát hoznám fel, mely az Elnök utca 4. szám alatt található. Ez alapján az Elnök utca 2 szám alatt található „Elnök utca” tábla alá kerülne (nagyjából) ez a felirat: „Az Elnök utca Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodájáról elnevezett szakasza. Az Óvoda az 1970-es években jött létre azzal a céllal, hogy az egyetemen oktató, gyógyító személyek gyermekeinek biztonságos, feljesztő környezetet hozzon létre. Az elmúlt évtizedek alatt több ezer kisgyermek indult el a felnötté vezető úton ezen a helyen.” Vagy az Orczy téren a villamosremíz környékén: „Az Orczy tér Baross-villamosremízről elnevezett szakasza. Budapest ezen részén 1889-ben épült meg a villamosok tárolására, javítására szolgáló kocsiszín. Azóta több millió utast szolgáltak ki ezek a járművek, s az itt dolgozó szakemberek.” Természetesen a sor hosszasan folytatható lenne, lehetőséget lehetne biztosítani az adott részeken lakóknak javaslatok tételére, hogy kiről milyen szakaszt nevezzenek el.


"Bevásárlólista"

A táblák előállítási költsége, kihelyezési költsége merül fel.

Társadalmi részvétel

Az utcanév-szakaszok elnevezésében, a kiválasztandó személy, szervezet, esemény kiválasztásában vehetnek részt az emberek.

Mellékletek
Képfájl 314 KB
To top