Loading...

Utcai játékok és utcaszínház

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

A gazdasági válság, növekvő infláció, elszegényedés miatt egyre kevesebb kultúrához jutnak hozzá a családok, ezáltal kevesebb ember számára elérhető az élményalapú személyiségfejlődés és tudásszerzés. A covid járvány óta mindemellett kevesebb szociális interakció és közösségi élményben van része a társadalomnak. Az interaktív színházak tudást- és személyiséget fejlesztenek, közösséget építenek, összekapcsolják az embereket, ami több fent vázolt hiányállapotra is megoldást adhat. A színdarabokon keresztül szociális érzékenyítés is történik. A playback színház, interaktív színházak az inklúziót, integrációt is erősítik.

Ötlet leírása

A nemzetközi színházi világnapra (március 27.) vagy a színházak éjszakájára (szeptember 21.) rácsatlakozva Józsefváros a köztereken ünnepli a több mint kétszázharminc éves magyar nyelvű színjátszást. Az 1790. október óta eltelt 233 év során a színházi kultúra épp olyan sokszínű és szerteágazó lett, amilyen Józsefváros maga. A program támogatná annak megértését, hogy egy-egy terület gazdagsága épp diverzitásának köszönhető, segítené meglátni ennek előnyeit, elfogadni a sokszínűséget.

A nagyobb köztereken egy – három napon át tartó utcai játékok és utcaszínház elnevezésű programsorozat lehetőséget kínál az alternatív színházi társulatok, kevésbé ismert színházi csoportok, iskolai csoportok, informális színházi szerveződések bemutatkozásaira. Többek között playback improvizációs színházi darabok, fórumszínházi darabok, szociodramatikus színházak, színházi nevelési darabok, iskolai darabok, amatőr színtársulatok színdarabjainak bemutatására. A társulatok bemutatkozási lehetőséghez, a lakosság ingyenes kultúrához jutna.


"Bevásárlólista"

A kijelölt köztereken fedett színpad felállítása, székek, asztalok, világítás. Pályázati kiírás a színi társulatok, előadások kiválasztására.

Társadalmi részvétel

Józsefvárosi iskolák színi társulatainak bemutatkozása, helyi lakosok, mint önkéntesek az eligazításban. A helyi lakosok, mint nézők, mint szereplők (interaktív darabok esetén).

Hivatkozás
Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta és nem javasolta szavazólapra. A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top