Loading...

Ülj le, Józsefváros!

Megvalósítás helyszíne
Corvin-negyed
Milyen problémára jelent megoldást?

A kerületben nagyon kevés a jól hasznosuló köztér, ahol valóban együtt lehetnek az emberek, és nem csak áthaladásra használják azokat. Egy boldog városban az embereknek van lehetőségük és kedvük köztereinken jól érezni magukat – ennek az akadályai gyakran infrastrukturálisak. Az ötlet olyan alacsony költségű megoldást javasol, amelyet más város már sikerrel alkalmazott és Józsefvárosban is volt már kipróbálására példa.

Ötlet leírása

2019-ben Pozsony csatlakozott azokhoz a nyugat-európai városokhoz, amelyeknek törekvése a közterek visszafoglalása a város lakói számára. Az “Ülj le!” kezdeményezés keretében több száz összehajtható piros széket helyeztek el Pozsony belvárosában, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak, és mozgathatóságuk miatt estére beszedhetőek/elrakhatóak, ugyanakkor a legkülönbözőbb utcai tevékenységekre (kártyázás, piknik, beszélgetés) használhatók a lakók által, akik így amellett, hogy visszaveszik a köztereket, a fogyasztás kényszere alól is mentesülnek. Hasonló kezdeményezés kicsiben már megvalósul a Bacsó Béla utcában, ahol a kerület kihelyezett néhány darab sárga széket, amelyek szintén este beszedhetők. Az ötlet 20 szék megvásárlását és kihelyezését javasolja a Corvin-negyedben (akár a 32-esek terére, akár a Horváth Mihály térre).


"Bevásárlólista"

székek, székek lefestése/feldíszítése

Társadalmi részvétel

A kihelyezett székek spontán kialakuló közösségi programokhoz (piknik, kártya, beszélgetés, koncert) is használhatók, de akár kifejezetten meghirdethető szervezett programokon való hasznosulásuk is.

Hivatkozás
Helyszín
To top