Loading...

Tolnai kert – Rákóczi tér közvetlen kapcsolat megteremtése

Megvalósítás helyszíne
Víg utca 22.
Milyen problémára jelent megoldást?

élhetőség, közlekedés, esetleges parkolási fejlesztések

Ötlet leírása

A Tolnai Lajos Pihenőkert némileg el van dugva, miután csak a Tolnai Lajos utcából megközelíthető. Kevesen tudják, de a Víg utca 22. udvarán át ugyancsak megközelíthető lenne, ugyanis itt van egy garázsbejárat az utca felől, ami egy udvarba vezet, ahol amúgy egy garázs lenne, csak épp annyira rossz az állapota, hogy nem használják évek óta. Tekintve, hogy viszonylag magas a Víg u. 22-ben az önkormányzati tulajdonú lakások száma, viszonylag kevés barátságos hozzáállású tulajdonos hozzájárulásával el lehetne érni, hogy a most a Víg utca 22. udvarát és a Tolnai-kertet elválasztó falat lebontsák, ezáltal a kert a Rákóczi térről és az ottani vásárcsarnokból (és vice versa) jelentősen gyorsabban és egyszerűbben megközelíthető legyen. Hosszútávon mindez kifuthat oda is, hogy a Víg utca 22-ben lévő garázst felújítsák, ami azon helyes önkormányzati célnak is jót tenne, hogy visszaszorítsák a közterületi parkolást: a garázsfelújítás és a közvetlen garázs-Tolnai-kert kapcsolat megteremtésével pedig a Tolnai utcában lakók is kényelmesen használhatnák azt, de ez mint írtam, tényleg hosszútávú és több pénzt igénylő dolog. Rövidtávon viszont fellendítheti a Csarnok negyed ezen része iránti érdeklődést, amivel mind az itteni boltok, mind az itteni lakástulajdonosok jól járnak (nőhet a lakások értéke).


"Bevásárlólista"

– A Tolnai-kertet és a Víg utca 22-t elválasztó fal lebontása, és az ehhez esetlegesen szükséges engedélyek és tulajdonosi hozzájárulások beszerzése.
– A Víg utca 22-nél lévő garázsbejárat és a Tolnai-kertig vezető udvarszakasz minimális korszerűsítése, az utcai bejárathoz tájékoztató tábla kihelyezése az áthaladás új lehetőségéről.

Társadalmi részvétel

Lehetne akár egy közös össztársadalmi dühlevezető falbontás techno DJ-vel kísért népdalkórus zenei aláfestésével, mielőtt a profik munkához látnak.

Dilemmák, kockázatok

Mindössze annyi rizikót látok, hogy este zárni kellene nemcsak a Tolnai utcai, hanem a Víg utcai bejáratot is, illetve a Víg utcai földszinti lakások bérlői/lakói tarthatnak attól, hogy nappal nagyobb rizikónak lehetnek kitéve az esetleges barátságtalan érdeklődők részéről – ami a rendőrkapitányságtól egy sarokra nem tudom, mennyire életszerű, de tekintve, hogy itt korábban évtizedeken át garázs működött, talán nem annyira.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Amennyiben a körzet munkacsoportja szavazólapra javasolja az ötletet, előzetes beleegyezést kell kérni a társasháztól, így a megvalósításra nem tud garanciát vállalni előzetesen az önkormányzat. Javasoljuk az "Egy VÍGabb utcát" című ötlettel együtt vizsgálni.
A körzet munkacsoport döntése: Az ötletet az "Egy VÍGabb utca" című ötlettel közösen vizsgálva első körben szavazólapra javasolta a körzet munkacsoprotja, ám a további feldologzás során, a városfejlesztésért felelős cég bevonását követően kiderült, hogy a javasolt falszakasz elbontása statikai okokból nem kivitelezhető. Mivel a megvalósíts a lakóközösség beleegyezésének hiányában egyébként is bizonyztalan volt, ezért a munkacsoport végül nem javasolta szavazólapra azt, önálló ötletként csak az "Egy VÍGabb utca" jutott tovább. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top