Loading...

Több kultúrát a kerületbe az önkormányzati ingatlanok hasznosításával!

Megvalósítás helyszíne
Csarnok-negyed
Milyen problémára jelent megoldást?

Kultúrához kapcsolódó helyek/lehetőségek hiánya

Ötlet leírása

A környéken már így is sok fiatal él és alkot különböző formákban. Rengeteg önkormányzati ingatlan (üzlethelyiségek, pincék, stb) áll üresen a környéken, de ezeknek a bérlése nagyon bürokratikus, sok utánajárást igényel. Pedig ezeket az ingatlanokat nagyon jól lehetne hasznosítani különböző kulturális célokra lehetne akár egészen minimális ráfordítással is, pl műhely, műterem, galéria, coworking space, találkozó hely, előadó terem kisebb beszélgetésekre, mini koncertekre, stb.


"Bevásárlólista"

Használható önkormányzati helyek listája, bérlés folyamatának könnyítése, kedvezményes bérleti lehetőség biztosítása és annak promózása, kisebb büdzsé felújításra, átalakításra.

Társadalmi részvétel

Nyílt pályázat, amin bárki részt vehet. Igényfelmérés és/vagy workshop ahol a helyiek is elmondhatják mit fogadnának szívesen, mire van igényük, miben tudnának részt venni. Helyiek előnyben, de máshonnan is jelentkezhetnének.

Dilemmák, kockázatok

bürokrácia bonyolultsága, kezdőtőke hiánya a bérlők részéről, együttélés a szomszédokkal, dzsentrifikáció esetleges negatív hatásai

Hivatal visszajelzése:

Az ötlet tartalma átfedésben van az önkormányzat jelenleg zajló folyamataival. A Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterülethasználati Bizottság hamarosan dönt 34 helyiség civil célra történő hasznosításának meghirdetéséről. Az önkormányzat új vagyongazdálkodási terve foglalkozik a helyiséggazdálkodás kérdésével, elfogadását május 5-én tárgyalja a Képviselő Testület, jelenleg itt olvasható: https://jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/7054_20220505_javaslat_jozsefvaros_2022-2029-re_vonatkozo_melleklet.pdf
Folyamatban van a bérbeadás könnyítésére egy helyiséggazdálkodási terv kidolgozása.

To top