Loading...

Roncsfilm-skanzen

Megvalósítás helyszíne
Corvin-negyed
Milyen problémára jelent megoldást?

A kultuszfilm olyan helyszíneken játszódik, amelyek ma már korabeli formájukban nem találhatók meg a kerületben. Ezeknek a helyszíneknek és az itt élő hétköznapi embereknek, a konkrét társadalmi kontextus dilemmáinak és nehézségeinek állít emléket a skanzen.

Ötlet leírása

Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Józsefváros díszpolgára 2021 tavaszán hunyt el. Számtalan kerületi kötődésű alkotása közül is kiemelkedik az 1992-es Roncsfilm, amely a mai Corvin-negyedben játszódik, emléket állítva a rendszerváltás Józsefvárosának. A film mondásai szállóigévé váltak, ugyanakkor helyszínei, az egykori Gólya presszó, a régi Szigony utca, ma már nem találhatóak meg a kerületben eredeti formájukban. Az ötlet egy józsefvárosi ingatlan (lehetőség szerint Corvin-negyedbeli) kialakítását javasolja, amely berendezésében “skanzenszerűen” utal a Roncsfilm korszakára és a konkrét műre, látogatható, információkat tartalmaz magáról a filmről is, multimédiás formában, és a valóságot (azaz a rendszerváltás-kori Józsefváros történelmi, eseménytörténeti tényeit) is tartalmazza.


"Bevásárlólista"

Önkormányzati tulajdonú ingatlan falújítása, skanzen-szerű átalakítása, multimédiás beszerzések

Társadalmi részvétel

A filmes utalásokat „valós szereplők” oral history visszaemlékezései egészíthetik ki (saját életükről, Szomjas Györgyről, a filmforgatás körülményeiről, a Gólya presszóról).

Hivatkozás
To top