Loading...

Óvodai dajkák tehermentesítése: kézi mosogatás helyett vegyünk mosogatógépet, és fordítsunk több figyelmet a gyerekekre!

Megvalósítás helyszíne
I. körzet
Milyen problémára jelent megoldást?

Az óvodák működéséről szerzett szülői tapasztalatok szerint, a kerületi óvodák jelentős részében az edények mosogatását a dajkák kézzel végzik. Ez nehéz munkának számít, ami ráadául csökkenti az idejüket, hogy a gyerekekkel való foglalkozásban vegyenek részt. Az óvodák működésében – nem csak kerületünkben – nagy gond a munkaerőhiány és a bérek növelésének korlátozott lehetősége. Nagy jelentősége van annak, hogy ahol lehet, tehermentesítsük a dolgozókat a nehéz és időigényes kisegítő feladatoktól, több figyelmet fordíthassanak a gyerekekre, és javuljanak a munkakörülményeik.

Ötlet leírása

Megfelelő ipari mosogatógép beszerzése és a szakszerű működtetéshez szükséges feltételek megteremtése. A beruházás javítja az óvoda mint munkáltató helyzetét a munkaerőpiacon és növeli a gyerekekre fordítható időt. A javaslatunkat a Mesepalota Tagóvoda körülményeit megvizsgálva, szakember szülő bevonásával dolgoztuk ki, de a megfelelő változtatásokkal természetesen a többi tagóvodára is alkalmazható, ahol még nincs mosogatógép.


"Bevásárlólista"

A tagóvoda gyereklétszáma alapján, a mosogatási igényeket egy fronttöltésű ipari mosogatógép (megbízható magyarországi szerviz- és alkatrészbázissal) ki tudja szolgálni: 50×50 cm-es kosárméret (több kosár vásárlása célszerű, külön a tányérok, poharak, evőeszközök mosogatására), ideálisan beépített mosogató- és öblítőszer adagolóval, ürítőszivattyúval (a szennyvízcsatlakozás elhelyezkedése miatt olcsóbb megoldás), vízlágyítóval (garancia feltétele), lehetőleg automata változatban (1-2 hetente esedékes munkafázist takarít meg). A mosogatógép becsült költsége bruttó 1,5 millió Ft, beleértve a kiegészítőket, szállítást, beszerelést, kezelés betanítását (egy óvodára, és a Mesepalota óvoda fenti körülményeit figyelembe véve készített becslés).

Társadalmi részvétel

A javaslatot szülői beszélgetések alapján és szülői közreműködéssel tesszük. A részvételi költségvetés keretében való elfogadtatás igényli, hogy a szülők egymás között és a tágabb környezetükben is “kampányoljanak” az óvodai munkakörülmények és nevelési feltételek ilyen módon való javítása érdekében. A részletekre való szülői, társadalmi odafigyelés tovább növelheti az óvodák megbecsültségét a lakosság és a döntéshozók körében. A program beválása esetén, a kerület minél több tagóvodája számára a mosogatógép beszerzése és a dajkák munkájának könnyítése, további lakossági kezdeményezésű részvételi költségvetés, vagy pedig az önkormányzat által készített éves költségvetés keretében lehetséges.

Dilemmák, kockázatok

A piacon a gépek árának növekedése valószínűsíthető, ezért javasolt a mosogatógép beszerzése minél előbb.
Az elekromos kapacitást tekintve, valószínűleg elég egy 230V konnektoros/fix bekötésű csatlakozás (az ipari mosogatógép nem terheli jobban a hálózatot, mint egy általánosan használt konyhai elekromos készülék), ellenkező esetben további költség az elektromos kapacitás növelése.
A meghibásodások kezelésére, a garanciális időn túl, érdemes szerződést kötni negyedéves karbantartásra, amely szükség esetén (pl. alkatrészellátás késlekedése) cseregép biztosítását is tartalmazza.

To top