Loading...

Nyilvános WC-k létrehozása és üzemeltetése

Megvalósítás helyszíne
Teleki tér, Népszínház utca, Blaha Lujza tér
Milyen problémára jelent megoldást?

Az eddig közterületen "szabadon" elvégzett kis- és nagydolgoknak lenne kulturált intézési helye, kisebb lenne a szenny az utcán és egyben a járványveszély is csökkenne, amellett, hogy nem lenne annyi szeméremsértő "ügyintézés" kerületszerte.

Ötlet leírása

A kerületben kulturált, fixen telepített, csatorna csatlakozással, szellőzéssel rendelkező nyilvános WC-ket kellene létrehozni, melyeket az Önkormányzat üzemeltetne díjmentesen a használók részére, illetve önkéntes alapon lehetne a fenntartáshoz hozzájárulni. Vagy ha ez nem lehetséges ingyen, lehetne WC-bérletet venni, így nem lenne 200 Ft egy "pisilés", amit a nincstelenek nem is engedhetnének meg maguknak.

A Teleki téren, a tér közepén felállított egyetlen műanyag bódé -koedukált!- a sok hajléktalan, illetve arra közlekedő ember számára nem elegendő, és a takarítása alatt nagy a zaj, sok víz, szennylé folyik ki a járdára belőle.


"Bevásárlólista"

Helyiségek, szaniterek, víz, áram, csatorna, szerelők (víz, villany, fűtés, csőszerelő, burkoló, festő) továbbá üzemeltető-, takarító személyzet, higiéniai felszerelések, töltőanyagok..

Társadalmi részvétel

Közmunkás lehetne a WC-s "néni" vagy "bácsi", vagy akár ez lehetne egy állandó munkalehetőség is egy-két arra rászorulónak.
A kialakításban helyi cégek segítségére lehetne apellálni., felkérni őket, majd hirdetni, hogy építette ez és ez…Reklám!

Dilemmák, kockázatok

Rövid távon biztosan "csili-vili" lenne, de hosszútávon is fent kellene ezt az állapotot tartani, és szigorú személyzetet alkalmazni, hogy munkájuk ne vesszen kárba, és a használók rendet hagyjanak maguk után.

Hivatal visszajelzése:

A részvételi költségvetés keretébe talán egy nyilvános wc telepítése férhet bele. Javasoljuk a "Telefonfülke piszoár" című ötlettel együttes vizsgálatát.

A körzet munkacsoportok a nyilvános illemhelyek telepítésére vonatkozó ötleteket összevonva vizsgálva a II-es és III-as körzetben javasolta a szavazólapra azt. A szavazás során mindkét körzetben magas szavazatszámot ért el a javaslat, ám a II-es körzetben a megvalósítás költségének nagyobb része nem fért bele a rendelkezésre álló keretbe. Jó hír, hogy a józsefvárosi Képviselő-testület idén februárban két nyilvános illemhely létesítéséről döntött a 2022-es költségvetés terhére, melyek helyszíneinek kiválasztása jelenleg is zajlik. Az eredményeket látva az egyik illemhely helyszíne a II-es körzet lesz. A részvételi költségvetés keretéből a III-as körzetben valósul meg nyilvános illemhely.

To top