Loading...

Népszínház fasor: zöldítés és közösségi sétálóutca A Népszínház utcát alakítsuk át Népszínház fasorrá, gyalogosbarát zöld utcává.

Megvalósítás helyszíne
Népszínház utca és II. János Pál pápa téri park
Milyen problémára jelent megoldást?

A jelenlegi Népszínház utca koszos, elhanyagolt, büdös, amin senkinek nincs kedve végigsétálni. Fák és zöld nélkül élhetetlen, fullasztó nyáron a levegő. Ültetett fákkal javulna a mikroklíma, forgalomcsökkentéssel alacsonyabb lég- és zajszennyezés, közösségi találkozóhely alakulhatna ki, javulna az emberek egészsége, köz- és biztonságérzete. A változás a kisboltok forgalmát is fellendítené, a kétes boltok helyén színvonalasabbak jöhetnének létre.

Ötlet leírása

A széles járdák lehetőséget adnak a Népszínház fasor létrehozására ültetett fákkal. A körzet jellegzetes kereskedelmi utcáját legalább a II. János Pál pápa térig zöldesített sétalóutcává lehetne alakítani, hogy igazi zöld sziget jöjjön létre a körzet legnyagyobb városi parkjával ezen az elhanyagolt, piszkos, ugyanakkor központi helyen. A II. János Pál pápa téri park a belváros legnagyobb zöldfelülete. Talán érdemes lenne éjszakára bekeríteni a parkot, nappal pedig barátságos közösségi park lenne parkőrrel, hogy minden korosztálynak megadasson a zöldben való kulturált kikapcsolódás, feltöltődés, sportolás.

Zebra a II. János Pál pápa tér és Vay Ádám utca kereszteződésénél, hogy a gyalogosok biztonságosan tudják megközelíteni a parkot. Ezen a szakaszon forgalomcsillapítás, bicikliút kialakítása lehetséges.

Előmozdítani és fellendíteni a már meglévő kiskereskedelmi hálózatot az utcában levő boltok bérlőinek, tulajdonosainak bevonásával. Egységes cégtáblákkal egységes arculatot adni az utcának az össze-vissza bazár jellegű feliratok helyett.

A sok kétes hírű bolt, kocsma, italbolt helyett kulturált kávézók, teraszok támogatása, hogy kulturált közösségi találkozóhelyek jöjjenek létre. A széles járdák lehetőséget adnak arra, hogy az emberek birtokukba vegyék az utcát, sétálhassanak, találkozhassanak. A változás az üzlettulajdonosoknak és bérlőknek is megtérül.

A környezetszennyező 99-es busz végállomását a Keleti pályaudvarra lenne célszerű áthelyezni, hogy megszünjön a buszgarázs a város szívében, a műemlék épület előtt, ugyanakkor átszállási lehetőséget biztosítana a 2-es és 4-es metróra, a buszokra és trolikra.


"Bevásárlólista"

Fák ültetése, gondozása, padok, egységes cégtáblák az üzleteken, szebb lámpatestek, kicserélni az össze-vissza kábeleket, vezetékeket.

Társadalmi részvétel

A faültetéssel és egyéb közösségi rendezvényekkel bevonni a lakosságot és az üzlettulajdonosokat, üzletbérlőket.

Dilemmák, kockázatok

A II. János Pál pápa téri park a fővárosé, de érdemes lenne egyeztetni a parkőri hozzájárulásról, a fű pótlásáról a park elhanyagoltabb részén, a fák gondozásáról. Nem egységes a park (padok, lámpatestek, karbantartás). A BKK-val egyeztetés és megállapodás szükséges a buszgarázs áthelyezéséről a lakosság egészsége és a degradált állapot megszüntetése érdekében.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az ötlet tartalma átfedésben van az önkormányzat jelenleg zajló folyamataival, ezért nem javasoljuk a körzet munkacsoportjának vizsgálatára. A Népszínház utca fejlesztése kapcsán jelenleg előkészítő munka zajlik, melyet közösségi tervezéssel egészít majd ki a Rév8 Zrt.

To top