Loading...
Megvalósítás helyszíne
kerületi 100-as önkormányzati házak
Milyen problémára jelent megoldást?

Kisebb lakástüzek nem válnának drámai méretűvé, nem égne le adott esetben egy teljes lakás vagy épület.

Ötlet leírása

Néhány évvel ezelőtt szemem láttára égett le fiam teljes „élete”, annyija maradt, ami rajta volt. Így hát személyesen éltem át mindazt a fájdalmat, amit egy tűz okozhat egy családnak.

Egy kis alapítvány mentoraként dolgozva pedig szinte naponta fordulnak hozzánk segítséget kérve olyan családok, akiknek hasonlóan a tűz vitte el a lakásukat, házukat, életüket.

Azóta is azon tépelődöm, ha lett volna bármilyen kézi tűzoltó készülék a közelben, talán menthető lett volna mindaz, ami ennek hiányában az enyészetté vált.

Tudomásom szerint a társasházakban előírás a készülék megléte, sajnos, ez a 100 %-ban önkormányzati bérházak esetében nincs így.

A pályázatban, józsefvárosi lakosként az önkormányzati bérházak tűzoltó készülékkel való ellátását, kezelésének megtanítását tűztem ki célul.

A tűzoltóság szakmai tanácsát, támogatását kértem és kaptam meg a projekthez az alábbi kérdésekben:

– Mekkora, milyen típusú készülékre van szükség egy-egy épület/lakás esetében? Vannak-e szakmai előírások a készülékek tárolása, bejelentése, felülvizsgálata kapcsán? Vállalkozik-e a Katasztrófavédelem arra, hogy a készülékek fontosságát és kezelését, egyfajta tűzmegelőzési beszélgetést folytasson le előzetesen megegyezett időpontban a kerület lakosai, esetleg külön a gyerekek számára? Egyéb szakmai tanácsok.


"Bevásárlólista"

A beszélgetés alapján előzetesen várható költségek: – Házanként az épület nagyságától és a fűtés korszerűségétől függően 1-3 tűzoltó készülék, darabja méretétől függően 8.000-16.000 Ft. – A készülékek szerelési költsége – biztonságos hely kialakítása, könnyen használatba vehető, de lopásgátolt munkadíj + anyagköltség 20.000-25.000 Ft – Katasztrófavédelmi felvilágosító szórólapok, kiadványok, házakban elhelyezett értesítő plakátok 50.000 Ft – Eseti, a Tűzoltóság szakemberivel beszélgetés – reprezentációs költségei 20.000 Ft A projekt megvalósítása 1 db átlagos készüléket számolva, ha az összes 100-as bérházat legalább egy db készülékkel látjuk el, 5 millió Ft. A Katasztrófavédelmi szakember az épülettől függően legalább 2 db készülék felszerelését javasolja. Mivel az ötlet a kerület egészére vonatkozik (már ahol vannak 100-as házak), ezért úgy gondolom, a teljes pályázott összeg – 10.000.000.- Ft (tíz millió Ft)

Társadalmi részvétel

Gyerekek és felnőttek részt vesznek a Tűzoltóság által tartott beszélgetéseken, a készülékek használatának oktatásán.

Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta és nem javasolta szavazólapra. A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top