Loading...

Madárbarát Józsefváros

Megvalósítás helyszíne
Mátyás tér, Kálvária tér, Szenes Iván tér, Horváth Mihály tér, Losonczi tér, Muzsikus cigányok parkja, Molnár Ferenc tér, Golgota tér
Milyen problémára jelent megoldást?

Biodiverzitás fokozása. A már meglévő fajok populációjának lehetőségteremtés a megerősödésre. A természet közelebb hozása a városi emberhez. A plusz növények megjelenése csökkenti a hősziget hatást, megköti a szálló port.

Ötlet leírása

Különböző típusú madárodúk kihelyezése. Önműködő madáritatók kihelyezése, ami humán erőforrás nélkül működtethető, nem kell állandóan feltölteni. Madárbarát cserjék ültetése a parkokba, terekre a kerítések mentén, és/vagy szigetszerűen zavarásmentes helyekre (mint pl. a kis Kálvária téren a digitális harang alatt).


"Bevásárlólista"

Madárodúk. Denevérodúk. Különböző típusú cserjék (borbolya, csíkos kecskerágó, tiszafa, galagonya, fekete bodza, madárbirs, madárberkenye, tűztövis). Rovarhotelek.

Társadalmi részvétel

Különböző ismeretterjesztő táblák a városökológia fontosságának bemutatásáról, az itt élő fajokról edukatív jelleggel. Akár QR kódos ismeretterjesztő videókkal, szövegekkel, amely tanácsot is adhat az embereknek, ők hogyan tudnak hozzájárulni a városban megjelenő fajok védelméhez, jelenlétük megtartásához.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az ötletet csak részben tudjuk befogadni, mert a tavalyi részvételi költségvetésben nyertes “Madárbarát Józsefváros” című ötlet megvalósítása során az ötletbeadó által javasolt legtöbb közterületre megvalósul az odúk kihelyezése, 2 parkban pedig tanösvényt is kiépítünk (Teleki László tér és Szenes Iván tér). Az idei részvételi költségvetésben a Kálvária teret és a madárbarát cserjék több helyszínre történő ültetését javasoljuk a lakossági munkacsoport vizsgálatára.

To top