Loading...

Kutyavécék elhelyezése a kerület számos pontján

Megvalósítás helyszíne
III. körzet
Milyen problémára jelent megoldást?

kutyapiszok jelenlétét csökkentené az utcákon

Ötlet leírása

Kutyavécék kialakítása zöldterületek szélén, arra alkalmas utcákon, utcasarkokon, nemcsak a kutyafuttatókban, hanem azon kívül is. (A Pozsonyi úton láttam ilyet, ott elég sűrűn vannak elhelyezve, pár négyzetméteres terület, homokkal, kutyaszemetessel, kb. fél méter magas kis fakerítéssel elkerítve). – Esetleg az idei évben néhány kihelyezése egy szűkebb területen (pl. a Tisztviselőtelep és környéke parkjainak szélén – a Rezső tér pl. többet is elbírna), és a tapasztalatok fényében a következő évben szélesebb körű elterjesztés, ha működik a dolog.


"Bevásárlólista"

– Talajelőkészítés, minikerítés, középre kis oszlop, szemetes (zacskókkal optimális esetben), kavics, homok , tájékoztató tábla – mindez felszorozva a kialakítandó egységek darabszámával.
– Fenntartási költség: kukák rendszeres ürítése, homok időnkénti frissítése.
– Az "avatáskor" esetleg lehet premizálni a használókat valami apró ajándékkal (jutalomfalat, gazdinak kis csoki, akármi) 1-2 napig; nyilván ehhez valakinek asszisztálnia kell, de vélhetően ez önkéntes alapon megoldható.

Társadalmi részvétel

A kialakításba be lehet vonni a lakosokat, nem lehet túl nagy munka a "megépítése", de azért célszerűű szakember is a munka vezetéséhez.

Dilemmák, kockázatok

Ha rossz helyre kerül, esetleg zavarhatja az ottlakókat, nyilván senki nem szeretné az ajtaja elé sem a WC-t, sem az emelkedett kuyaforgalmat.

Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a körzet munkacsoportja első körben szavazólapra javasolta, ám a további feldolgozás során a városüzemeltetés munkatársaival kiegészülve, az ötlet várható költségének becslése során új szempontként merült fel, hogy a telepítésen túl számottevő, folyamatos karbantartási és tisztítási kiadást jelent, miközben más kerületek tapasztalata is azt mutatja, hogy kevésbé sikeres módszer az utcák tisztántartására, szaghatásával inkább terheli környezetét. További problémaként merült fel, hogy a sűrűn beépített kerületi utcák kevés helyszínen teszik lehetővé ezek kiépítését olyan helyre, ahol kellő távolságra esnének a lakóházaktól. Ezért a körzet munkacsoportja végül nem javasolta szavazólapra az ötletet.
A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top