Loading...

Kutyaellenőrzési kampányra felhívő figyelmeztető kampány

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Több regisztrált kutya, több felelős gazdi, kevesebb felelőtlen gazdi, kutyabaráttabb környezet. A nem megfelelő kutyatartó gazdik kiszűrése és remélhetőleg eltiltása az állattartás alól.

Ötlet leírása

A kutyaellenőrzési kampányra felhívó figyelmeztető kampány azt a célt szolgálná, hogy a kutyások fel tudjanak készülni az utána következő, 1-2 hónapig tartó fokozott ellenőrzésre. A felhívás lényege, hogy tudják a kutyagazdik, hogy amikor elviszik a kedvencüket sétálni, akkor miknek kell náluk lenni:


– a kutyában lennie kell chipnek ( 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. §. (2) bekezdése alapján) és ne csak az legyen ellenőrizve, hogy van benne-e chip, hanem hogy a sétáltató nevén van-e az eb.


– náluk kell lenni a kutya oltási könyvének (164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 4. §. (1). bekezdés b) pontja),


– és ha esetleg időközben itt is bevezetésre kerülnie a terézvárosi modell, akkor van-e a gazdinál kakigyűjtő zacskó (ugyanis a kerület ingyenesen biztosít havonta 100 db zacskót, így meg lehetne követelni, hogy legyen náluk zacskó).


– pórázzal történik-e a sétáltatás ( 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17. §. (1) bekezdése alapján csak így lehet) illetve szájkosár köteles-e az eb.


– továbbá azt is ellenőrizni kell, hogy a gazdi egyáltalán le tud-e hajolni a kaki felszedésére. Mert lehet, hogy sok esetben valamiért nem is képes. Így hiába lenne náluk zacskó, a kaki továbbra is a járdákon maradna.


Ezt természetesen megelőzné egy tanfolyam, ami felhívná a kerületi összes köztereseknek a figyelmét arra, hogy mire kell odafigyelniük, mit hogyan kell ellenőrizniük, stb. Esetleg kapcsolat lehetne a „Vigyél haza Alapítvánnyal”, akik rendelkeznek PetVetData hozzáféréssel és a chip számok alapján utána tudnak nézni a gazdi adatainak.


És nem, sajnos a JGK-nak nincs erre kapacitása, sem pénzforrása. A lakosok döntsenek erről, hogy akarnak-e ilyet, ne pedig azzal legyen kiherélve, hogy “szokták ellenőrizni”, mert nem úgy venni észre. Hadd költsünk erre pénzt, hogy legyenek már a kutyások is számon kérve, ha már ingyen kapnak dolgokat.


"Bevásárlólista"

1-2 ember a JGK-nál és chipolvasó.

Társadalmi részvétel

Betartanák a jogszabályokat.

To top