Loading...

Kutyabarát zöldsáv a József utcában

Megvalósítás helyszíne
József utca 19-23 előtti parkolósáv
Milyen problémára jelent megoldást?

A Csarnok negyedben kevés a zöldfelület és a kutyázható közterület is. Ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, kompromisszumos megoldásokat kell keresni úgy, hogy mindenki jól járjon. Ez az esőkertes „kutyaszaglászó” alternatívát nyújtana a környékbeli kutyásoknak: nem az új zöld sávba engednék be a kutyákat, így ott biztonságban lenne a virágos pihenőkert. Ezen kívül valódi választ ad a klímaválság egyre égetőbb kérdésére, példát mutatna a városi fenntarthatóságból.

Ötlet leírása

Azt javasoljuk, hogy a József utca 19-23 előtti parkolósávot alakítsák át zöldsávvá. Ezek a parkolók a forgalomcsillapítási terv szerint egyébként is meg fognak szűnni, legyen így egy ligetes érzés elsétálni a két zöld között!

A zöldsávban ültessenek biodiverz sövényt, és hagyjanak a növények mellett kellő mértékű mulccsal borított részt, ahol kutyák elvégezhetik a dolgukat és szaglászhatnak.

A széntartalmú mulcsként használt fadarálék a nitrogéntartalmú vizeletet semlegesíti, elindítva a komposztálódási folyamatot, ami tápanyagként szolgál egyben a növények számára is.

A beavatkozásnak klímaadaptációs funkciója is van: a terület egyben a járdára hulló csapadék elszikkasztására is szolgálna esőkertként, így a talaj vízháztartása is nőne és a tápanyag bemosódását is segítené a csapadékvíz.


"Bevásárlólista"

Növények az esőkertbe, fadarálék mulcsnak, vízelvezetés megoldása.

Társadalmi részvétel

Ahogy a szomszédos „Német József kertet” elkezdte kialakítani és gondozni egy helyi közösség, úgy erre a területre is ki lehetne terjeszteni a jó példát.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 295 KB
Hivatal visszajelzése:

A negyedet érintő forgalomcsillapítási tervben jelenleg engedélyeztetés alatt áll az ötletbeadó által javasolt terület forgalmi rendjének változása, amelyet követően ez a sáv bicikliiútként fog hasznosulni, és fásításra is sor kerül. A részletes terveket itt lehet megtekinteni: https://eu.remix.com/project/a3814d1b/scenario/cu7ax76m?latlng=47.49107,19.07479,18.247

To top