Loading...

Közösségi barkács-, szerelőműhely

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Én pl. rendszeresen ütközöm abba a problémába, hogy szeretném megjavítani a biciklimet, de nem tudom hol, nincsen megfelelő szerszámom hozzá. Erre lehetne egy közösségi bringaszervíz. Ha szeretném lefesteni a lakásom ajtajait, ablakait, akkor lenne egy asztalosműhely vagy festőműhely, ahova elvihetném és lefesthetném. Ha szeretnék egy polcot vagy virágtartót, esetleg valami fémbútort, akkor lenne egy műhely, ahol tudnék szakember segítségével hegeszteni. Kedvezményes áron és szerényebb körülmények között élők számára is elérhetővé válik a közvetlen környezetük fejlesztése, életkörülményeik javítása.

Ötlet leírása

Józsefváros negyedeiben 1-1 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségben kialakítható barkásműhely-hálózat létrehozása, amit a kerületi lakók kedvezményesen igénybe vehetnek. Ha valamilyen szerszám nem áll rendelkezésre vagy nincs segítségük, akkor időpont foglalás után, egy ott dolgozó szakember segítséget vagy szakmai tanácsot adhatna a szolgáltatást igénybevevő lakónak. Esetleg lenne festésre (bútor, ajtó, ablak) vagy egyéb szerelési munkára igénybevehető műhely. Esetleg kedvezményesen bérelhető szerszámok, eszközök lehetősége is rendelkezésre állna. Azt is lehetne, hogy egyes szakmunkákra csak 1-1 helyiség állna rendelkezésre, nem az összes. Lehetőség lenne kedvezményesen igénybevenni lakásfelújításhoz egy szakember-bázis vagy egy másik kerületi lakó segítségét, aki ért az adott munka elvégzéséhez. Mondjuk nagyon hasznos lenne az önkormányzati tulajdonban lakók számára is, hogyha szeretnének valami felújítást az általuk lakott lakásban. Aztán lehet kitermelne egy szakember bázist, akiket a kerületi lakók igénybe vehetnének.


"Bevásárlólista"

Üresen álló önkormányzati üzlethelyiségek Az adott szakműhelyre jellemző eszközök, szerszámok Rendelkezésre álló, akár már nyugdíjas szakember, aki szívesen segít és ad tanácsot a szereléshez és szakmunkához

Társadalmi részvétel

Lehetne jelentkezni kerületi lakóként segítségnyújtásra, hogyha valakinek szívesen segít egy szakképzett illető. Megjelölné a szakterületet és hogy milyen időpontokban tudna segítséget, tanácsot adni egy másik kerületi lakónak.

Hivatal visszajelzése:

Az ötlet tartalmát érdemes szűkíteni, pontosítani. Ha az ötletbeadó felvetései mind az önkormányzat finanszírozásában valósulnak meg (helyiségek felújítása, átalakítása, eszközök beszerzése, munkaerő biztosítása), az meghaladja a részvételi költségvetés rendelkezésre álló keretét. A munkacsoportot ezért arra kérjük, hogy a vizsgálat során, a hivatal munkatársaival együttműködve dolgozzanak az ötlet megvalósíthatóságán. Előfordulhat, hogy emiatt a munkacsoport az eredeti tartalomtól eltérő formában javasolja szavazólapra az ötletet! Amennyiben az ötletbeadás időszakában, a szakmai visszajelzés alapján az ötletbeadó még dolgozna az ötletén, vegye fel a kapcsolatot a Közösségi Részvételi Irodával, a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen!

To top