Loading...

Konzerves/befőttesüveg bank

Megvalósítás helyszíne
Próbaképpen a II. körzetben.
Milyen problémára jelent megoldást?

Jelentős pazarlás a különböző méretű, még akár többször is felhasználható üvegek hulladékként kezelése. Köztudott, hogy nagyon sokba kerülne az üvegek tisztítása és fertőtlenítése az újrahasznosítás érdekében, ugyankkor a sok üvegszemét nehezen feldolgozható, környezetszennyező hulladékká válik. Alig van már szelektív üveggyűjtő konténer a kerületben, pedig korábban több helyen is volt. Valamilyen módon jó lenne ösztönözni a helyi vállalkozásokat, vendéglátóhelyeket és az itt élőket az üvegek folyamatos begyűjtésére és újrahasznosítására. Ha a tiszta, sértetlen üvegek és zárókupakok újrahasznosíthatók lennének, nem kellene a befőzési szezonban mindig újakat vásárolni, a régieket pedig hulladékként kidobni. A háztartásokban valamennyi biztosan összegyűlik, de nagyobb készlet felhalmozására és tartós tárolására nyilván csak keveseknek van lehetősége és kedve.

Ötlet leírása

A II. körzetben elindulhatna egy kezdeményezés (egy “bank”), amihez egy kisebb helyiségre lenne szükség, ahol megoldható az üvegek tárolása és folyamatos cseréje. Ebben a helyiségben meghatározott nyitvatartási időben mindig lenne egy-két önkéntes, aki maga is használja a bankot, vagyis hoz és visz üvegeket, amikor erre szüksége van. Csak tisztára mosott és ép üvegek kerülhetnének a raktárba, méret és űrtartalom szerint szétválogatva.

A csatlakozáshoz és a működtetéshez a feltételeket azok dolgozzák ki, akik aktívan részt vesznek a bank folyamatos üzemeltetésében.


"Bevásárlólista"

Lehetséges helyszín valamelyik üresen álló bolt, pincerész, raktár, stb. Pl. A Baross u. 94. sz. Lakóépület utcafrontján évek óta üresen áll egy kicsi bolt, amiben korábban Lipóti pékség működött, majd miután az 2018-ban bezárt, néhány hétig a Domimaci reggeliző és kávézó várta a vevőket: https://domimaci.wixsite.com/ Évek óta “zárva” felirat olvasható a bejáratán.
Első lépésként egy üresen álló, a célnak megfelelő helyiségre van szükség, benne tárolóhelyekre: ládákra, rekeszekre, dobozokra, polcokra, stb.

Társadalmi részvétel

Remek közösségteremtő lehetőség lehetne pl. az egyik helyi konyhán lakossági befőzés, lekvár, szörp, savanyúság stb. készítő program, természetesen az elvárható higiénés előírások betartásával. A projekt legalább egy tucatnyi elkötelezett, környezettudatos ember csapatmunkájával valósulhatna meg és lenne folyamatosan továbbfejleszthető.

Dilemmák, kockázatok

Nem lenne elég jelentkező vagy túl sokan lennének.
Kérdés, hogy sikerül-e a célnak megfelelő helyiséget találni, olyat, aminek megfizethető a bérleti díja, vagy ingyenesen használható.

Hivatal visszajelzése:

Javasoljuk, hogy az ötlet a Teleki téri piac őrzött területén valósuljon meg.

A körzet munkacsoport döntése:
A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezen a listán az ötlet magasabb pontszámot kapott, ám a vita során a fenntartási, logisztikai dilemmák miatt a körzet munkacsoportja nem látta biztosítottnak, hogy megszavazása esetén ezzel a tartalommal tud majd megvalósulni, ezért az ötletet nem javasolta szavazólapra.
A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top