Loading...
Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Sokak számára nem megoldható, hogy minőségi irodalomhoz jussanak, vagy éppen azokat a köteteket, melyeket már nem tudnak, vagy nem akarnak otthon őrizni átadhassák másoknak. Ez egy ingyenes, mindenki előtt nyitott lehetőség a kultúra tovább adására

Ötlet leírása

„A könyvek kora lejárt…” „Ma már minden interneten megy, minek az a sok papír…” „A könyv örök és csodálatos…” „Olvasni jó…” A könyvekkel kapcsolatosan számos vélemény olvasható, pozitívak és negatívak egyaránt. Mégis abban a többség egyet tud érteni, hogy maga a könyv egy kapcsolat a csodák világával, a könyv átjáró a valóság és a képzelet között. Ha belesnénk a legtöbb ablakon szinte mindenütt látnánk a polcon, vagy a sarokban néhány, vagy éppen rengeteg könyvet. Vannak köztük szeretett, megunhatatlan kötetek, s vannak olyanok, melyek csak porosodnak, melyek helyett jó lenne másikat szerezni. S itt jön a probléma. Hova tegyük a megunt, de másnak izgalmas köteteinket, s honnan szerezzünk be újabb regényeket, irodalmi alkotásokat? Már számos helyen figyelhető meg, hogy a régi, kimustrált telefonfülkéket átalakítják, néhány polc, esetleg egy sötétedéskor felgyulladó lámpa segítségével un. könyv-megállókat hoznak létre. Itt a hozd és vidd elv alapján lehet elvinni könyveket, s helyettük lehet másikat hozni. Sok helyen ez parkok mellett van, ahol akár padok is találhatóak, ahol a „megszerzett” kötetet akár olvasgatni is lehet. Maga a megvalósítás minimális költséggel és helyigénnyel jár. Szükséges egy kimustrált telefonfülke, szépen „felöltöztetve” (ezt a telefonszolgáltatóktól be lehet szerezni, a matricázás költsége néhány tízezer forint), valamint a berendezéshez néhány polc (a praktikum miatt lehetőleg fémből) beépítését kell elvégezni. A kezdő könyvkészletet aránylag olcsó áron be lehet szerezni. Fontos, hogy nem a sok éve elavult, salátaként kinéző, tényleg semmire sem használható ponyvairodalom (bár természetesen itt nem a műfajt, hanem a minőséget kifogásolnám), hanem a minőségi irodalom kerülne a kezdő készletbe, s ezt rendszeresen rendezni és karbantartani szükséges. Ennek havi költsége pár ezer forintból megoldható.


"Bevásárlólista"

Szükséges egy valamiféle zárt hely, ahova a kötetek kerülhetnek, praktikusság szempontjából egy régi telefonfülke megfelel, polcok, könyvek

Társadalmi részvétel

A könyv-megálló a hozd és vidd el alapján működne, tehát a helyi lakosok, közösségek adományait kaphatnák meg szintén a helyi lakosok. Emellett szükséges lehet (s ebben a nyugdíjasok véleményem szerint abszolút segítőkészek lehetnek) időszakonként a megálló(kat) átnézni, rendezni.

Mellékletek
Képfájl 160 KB
Hivatal visszajelzése:

Az ötlet vizsgálatakor kérjük a munkacsoport tagjait, hogy a kialakítást ne telefonfülkék hasznosításával képzeljék el, mert azok megszüntetését tervezi az üzemeltető.

To top