Loading...

Kicsik montessori chéf akadémiája

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

A gyerekek életében legmeghatározóbb fejlődési (biológiai,kognitív, szociális) szakaszban (bölcsöde ovodai kisiskolás kor) az oktatásra fordított erőforrások meglepően alulfinanszírozott és egyszre kevésbé szolgálja a társalami mobilitási célokat. Például prakikus életrevezetési ismeretek hiánya meglepően nagy szegergációs következménnyel járhat. Ennek megoldását célozza az ötelt. Ugyanakkor az egészséges táplálkozási alapismeretekre ebben az életkorban fogékonyak a gyerekek, annyira hogy meg lehet velük ismertetni és szerettetni az önnelátás és fözési ismeretek alapjait.

Ötlet leírása

Cél: egészséges étkezés és önnellátás praktikus életrevaló tudás oktatása óvodások és kisiskolásoknak Helyszin: önkormányzati helység (megfelelően nagy) például nagyfuvaros 14 ben csak raktárként használt üzlethelység ami a déri miksa Modell intézmények: https://littlekitchenacademy.com/ Olyan intézmény amely önkéntesekkel is megvalósítható és önnfentartó rendszerként is müködtethető. Fenntarhatóság: Hétköznaponként szolgálhat óvodai és iskolai csoportok fogadására (csoptonnkénti dij ). Hétvégén egyéni-játszóház oktató/animátor segítségével tematikusan (bogyó és babóca stb) Nyáron nyári tábor helyszínként is üzemeltethető. Befektetés: berendezés / konyhai eszközök (többségében egyszeri beruhás) Dologi kiadások: étel alapanyagok és higéniai eszközök helység rezsi költsége Személyi: egy szerevező és egy oktató valamint önténtesek bevonásával (ideális kisgyerekes anyukák munkaerő) Opcionális Be lehet vonni önkéntes időseket is akik saját recepteket és vagy knowhow-t osztanak meg a kicsikkel.. Fel lehet használni a közösségi kertekben termeszetett alapanyagokat.


"Bevásárlólista"

lásd vázlat. Helység önkorményzati üzlet 150 nm Dologi: rezsi, higénia, alapanyag (önköltséges) Személyi: szerevző és oktató valamint önkénstesek Egyszeri beruházás: konyhai étkezési berendezések

Társadalmi részvétel

Idősek otthona; munkába visszatérő édesanyák részmunkaidős fogalalkoztatása; kerületi bölcsödei ovodai iskolai csoportok

Hivatkozás
Hivatal visszajelzése:

Az ötletet csak úgy tudjuk szakmailag támogatni, ha az programként valósul meg. Az állandó helyszín kialakítása és működtetése meghaladja a részvételi költségvetés rendelkezésre álló keretét. Mivel a szolgáltatás kihasználtsága előre nem ismert, pilot projektként megvalósítása pedig aránytalan beruházás lenne, ezért a munkacsoport vizsgálata során azt kérjük, hogy olyan program elindításában gondolkodjanak, amely külső helszínen, eseti jelleggel tud megvalósulni, érdeklődők számára. A kerületi óvodákban jelenleg is zajlik egészség-program amelynek keretében az egészséges és fenntartható étkezésről tanulhatnak a gyermekek.

Amennyiben az ötletbeadás időszakában, a szakmai visszajelzés alapján az ötletbeadó még dolgozna az ötletén, vegye fel a kapcsolatot a Közösségi Részvételi Irodával, a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen!

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta és nem javasolta szavazólapra. Az ötlet vitája során az merült fel, hogy az ötletbeadó által kezdeményezett főzőrogramokat az óvodák saját hatáskörben megtudják valósítani, sőt sok esetben hasonló projketek már működnek is.
A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top