Loading...

Kerekesszékes hintát a mozgássérülteknek!

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Örömet okozunk vele mozgássérült embertársainknak. Elsősorban a józsefvárosiaknak, de biztos vagyok benne, hogy messzebbről is idejönnek kerekesszékesek kipróbálni. Segít felderíteni és tovább javítani a kerület akadálymentesítését. Fogyatékos és egészséges honfitársaink közösségépítését és érzékenyítését szolgálja a programsorozat. Követendő példát mutat más önkormányzatok számára is. Segítünk megismertetni fogyatékossággal élő lakosokat, civil szervezeteket.

Ötlet leírása

Nyújtsunk élményt mozgássérült embertársainknak! Telepítsünk kerekesszékes hintát Józsefvárosban valamely közterületre, parkba, játszótérre, zöld területre! Ezt az élményt nemcsak mozgássérült gyerekeknek, hanem felnőtteknek is biztosíthatjuk! A kerekesszékes hinta alkalmas arra, hogy akár egy felnőtt ember is élvezhesse a hintázást kerekesszékestől. El tudjuk képzelni, hogy mekkora élményt és örömöt nyújthatunk ezzel a mozgássérült embereknek?


Keressük meg a kerületben és Budapesten működő mozgássérült civil szervezeteket, és a Józsefvárosban élő mozgássérült lakókat. Szervezzünk egy workshopot, amelyre a mozgássérült embereken és a szervezeteik vezetőin kívül hívjuk meg a hinta közterületi telepítéséhez szükséges kerületi szakembereket is, és tervezzük meg közösen a kerekesszékes hinta telepítésének lehetséges helyszíneit.


Ahhoz, hogy a hintát kerekesszékkel el lehessen érni, fontos, hogy mindenféle irányból akadálymentesen megközelíthető legyen, mind tömegközlekedéssel mind pedig a járdán és zöld felületen keresztül. A közterületek akadálymentesítése az önkormányzatok feladata. Ahhoz, hogy tudjuk, megfelelő minőségben és mindenhol megvannak-e az akadálymentesség feltételei Józsefvárosban, szervezzünk kerekesszékes sétát, bejárást arra a néhány helyszínre, amelyet az előző workshopon az érintettek és a szakemberek közös munkája alapján kijelöltünk lehetséges helyszínnek. A kerekesszékes séta alkalmával tapasztalati úton derítsük ki, hogy mennyire akadálymentes a helyszínek elérhetősége, ahol problémát észlelünk, azt jelentsük az önkormányzatnak. A helyszíni bejárás tapasztalatai alapján legyen szavazás arról, hogy melyik helyszínt választják a hinta telepítésére. A szavazás módját és résztvevőinek meghatározását a mozgássérült érintett szervezetek és emberek döntsék el.


A kerekesszékes hinta avató ünnepségét egy családi nap keretében tartsuk meg. Kerekesszékes és egészséges józsefvárosi lakók részvételével, koncertekkel ünnepeljük és mutassuk be az új eszközt. Hívjuk meg a főpolgármestert, más kerületek polgármestereit, mozgássérült civil szervezetek vezetőit, mivel ez a hinta példamutató projekt tud lenni más kerületek számára is. Tudomásom szerint Budapesten csak a Margitszigeten van hasonló.


"Bevásárlólista"

A Bankó Kft. (Mályi) árajánlata alapján tudom a költségeket becsülni. A kerekesszékes hinta kb. 4 millió ft, a szállítás és beépítés költsége kb. 1 millió ft, az események és az avatási családi ünnep meghirdetése és megtartása kb. 1 millió ft. Összesen 6 millió ft.

Társadalmi részvétel

A józsefvárosi mozgássérült és egyéb fogyatékos civil szervezeteket és csoportokat, valamint a mozgássérült helyi lakosokat mindenképp be kell vonnunk, és közösségépítési-közösségerősítő céllal összehozni őket a tervezés során. Javaslom a budapesti és országos mozgássérült szervezetek vezetőit is meghívni, az avatási családi ünnepre pedig más fogyatékos szervezeteket (pl. vakok) is meghívhatunk. Egyébként megkérdezném a helyi mozgássérült szervezetektől és emberektől, hogy kiket vonjunk be a tervezésbe és a megvalósításba, illetve kiket hívjunk meg vendégnek vagy szakértőnek. A szervezést minden esetben mozgássérült és egészséges emberek közös tevékenységeként képzelem el.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 639 KB
To top