Loading...

Hajléktalanok nappali elfoglaltsága

Megvalósítás helyszíne
Bárhol a kerületben
Milyen problémára jelent megoldást?

Ez nem annyira zavaró, hanem inkább hasznossá tétel. Ugyanis sokan csak azt látjuk, hogy reggelente a hajléktalanszállókat a hajléktalanok elhagyják és mivel nincs más elfoglaltságuk, így a közeli tereken a padokon, a kapualjakban, jobb idő esetén a parkok füves területein fekszenek és alszanak tovább. Rosszabb esetekben a legközelebbi kisboltnak nevezett kocsmákig mennek el.

Ötlet leírása

A javaslat az lenne, hogy a hajléktalanoknak egy nappali alkoholmentes elfoglaltságot kellene találni, amivel újból társasági életet lehetne élniük, hasznossá tehetnék magukat. Vagy nem csak egyik napról a másikra próbálnának meg létezni, hanem élni próbálnának.


"Bevásárlólista"

Helységre, eszközökre (akár kártyajáték, akár társasjátékok, akár nappali beszélgetéses foglalkozások).
Munkahelyek, melyek szállást és élelmezést is adnának neki, amikkel hasznosabbnak érezhetnék magukat. Amikkel például a hajléktalanszálló körüli közterületeket rendbe lehetne tenni egy tisztább, élhetőbb közösségi együtélésért.

Társadalmi részvétel

Azzal, hogy ne levegőnek, koszcsomónak, rongydarabnak nézzék őket az emberek, hanem nézzenek a burok mögé. Lássák meg bennük az embert. Persze, ehhez kellene a hajléktalanok részéről is elszántság. Mert nélkülük nem megy.

Dilemmák, kockázatok

Biztosan van. De ha ezt nézzük, akkor soha, semmibe se vágjunk bele. Semmikor.
Ezzel majd foglalkozzunk akkor, ha ott tartunk.

Hivatal visszajelzése:

A kerületben működő hajléktalan ellátó intézményeket jelenleg is támogatja az önkormányzat, a BMSZKI részére szabadidős eszközök is átadásra kerültek, ennek a programnak a bővítését vizsgálhatja a körzet munkacsoportja.

To top