Loading...

Hagyományteremtő józsefvárosi tavaszi vásár a Horváth Mihály téren

Megvalósítás helyszíne
Horváth Mihály tér
Milyen problémára jelent megoldást?

Józsefváros reputációjának és idegenforgalmi vonzerejének növelése és erősítése

Ötlet leírása

Hagyományteremtő jelleggel egy józsefvárosi tavaszi növény-virág és kézműves vásár kerül megrendezésre a Horváth Mihály téren az egyik erre kijelölt hétvégén (egy vagy kétnapos rendezvény), amely Józsefvárosba vonzza a kerületi és a kerületen kívüli lakosokat, valamint a fővárosban tartózkodó turistákat. A tavaszi vásár látogatása díjmentes. A tavaszi vásár középpontjában a fenntarthatóság, a részvételiség és a civilség elvei állnak. A vásár növény kínálata figyelembe veszi a városi mikroklímát és a szűkös városi kertészeti lehetőségeket (pl. balkonkertészet, kis társasházi kertek, tűzfalak, magcsere lehetőségek stb.). A tavaszi kiállításon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a kerületben működő közösségi kerteknek. A vásárt kulturális és fenntarthatósági témájú kísérő programok színesítik, ahol a helyi kulturális élet szereplői és környezetvédelmi szervezetek kapnak további bemutatkozási lehetőséget (koncertek, szabadtéri mikrokiállítások, fenntarthatósági témájú rövid előadások gyermekeknek és felnőtteknek stb.). A klasszikus növény- és virágárusok, valamint kézműves kiállítók mellett kialakításra kerül egy civil sarok, ahol elsősorban a helyi, kerületi civil szervezetek kapnának helyet, hogy bemutassák működésüket. A civil szervezetek játékos foglalkozásokon keresztül mutatják be tevékenységüket a gyermekek számára, amely remek lehetőséget jelenthet az utánpótlásban. A civil szervezetek részvételével az esélyegyenlőség elve is beemelésre kerül a szervezési elvek közé. Egy sikeres és sok érdeklődőt a kerületbe vonzó rendezvény a későbbi években táptalaja lehet hasonló kerületi vásárok és kerületi események megszervezésének és lebonyolításának.


"Bevásárlólista"

– üzemeltetési költségek: elektromos áram, víz, mobil WC-k, rendezvény vagyonbiztonsága
– berendezések: mobil színpad, kivetítő, hangosítási eszközök, székek, kiállító standok a növény, kézműves kiállítóknak és civil szervezeteknek (asztalok és székek)
– marketingkommunikáció: szórólapok, információs plakátok, Facebook és Instagramm hirdetett posztok
– szervezők és koordinátorok munkadíja (részben önkéntes alapon is szervezhető)

Társadalmi részvétel

– szervező bizottság létrehozása a polgármesteri hivatal munkatársaival és kerületi lakosokkal (max. 5-6 fő részvételével)

– egyszerű pályázaton (formanyomtatványon) keresztül történik a növény- és kézműves kiállítók, valamint a civil szervezetek kiválasztása, ahol egységes pontrendszer alapján kerülnek kiosztásra a kiállító helyek (a standok meghatározott száma függvényében)
– a pályázás során előnyt élveznek a kerületi növény árusítók, kézműves kiállítók és a helyi civil szervezetek (amennyiben több pályázó jelentkezik, mint ahány kiosztható stand van)
– pozitív elbírálás esetén a kiállítók térítésmentesen vesznek részt a rendezvényen
– helyi szervezetek, kézműves árusítók részvétele önmagában megvalósítja a társadalmi részvételt

Dilemmák, kockázatok

– a tavaszi vásár széles körben történő megismertetése és sikeres marketingkommunikáció, nagy számú érdeklődő elérése

– a kellő számú kiállító és pályázó elérése és érdeklődésük felkeltése a részvétel iránt

– kedveztőlen időjárási viszonyok

Helyszín
To top