Loading...

Gyalogosok biztonságának javítása a Teleki téren

Megvalósítás helyszíne
Teleki László tér
Milyen problémára jelent megoldást?

Ezen a részen egy nagyon hosszú gyalogos átkelő köti össze a Teleki tér és a Dobozi utca találkozását a Népszínház utca túloldalával (az átkelő a kutyafuttatóhoz és a park bejáratához fut ki). Saját tapasztalatom alapján mondhatom , hogy egyáltalán nem biztonságos érzés itt átkelni gyalogosan, mert az átkelő a Népszínház utcán a Blaha Lujza tér irányából a Fiumei út irányába közlekedő autósok számára nem igazán észlelhető. Az átkelő hossza miatt már bőven az átkelő közepén tartok, amikor egy Blaha felől érkező autós észleli, hogy itt egy gyalogosátkelő van. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az autósok az esetek zömében nem megfelelően választják meg a sebességüket és emiatt hirtelen fékezésre kényszerülnek. Ekkor már az úttest közepén állok, hova meneküljek? A másik irányból, a frissen tankolt üzemanyag gőzétől megrészegülve, a benzinkútról kövér gázzal, vagyis nagy sebességgel kikanyaródó, óvatlan sofőrök veszélyezetik a gyalogosok biztonságát, mert az átkelő valahogy onnét sem látható jól, illetve túl közel van ahhoz, hogy egy ilyen manőver ne hozzon frászt gyalogosra és sofőrre egyaránt. További probléma még, hogy a tízes számú ház és a szomszédos (Lujza u. 2/a) lakóház és a Lidl parkolója közt nincs kijelölt gyalogátkelő, a Fiumei út felől érkező autósok viszont valamiért főútnak tekintik ezt a szűk kis utcát és nagyon nagy sebességgel képesek ide behajtani, iletve ezen az utcán átszáguldani. Nagyban segítené az itt élő és erre gyalogosan közlekedő emberek biztonságérzetét és életminőségét, ha ebben a kis utcában sebességkorlátozást vezetnének be, mert úgy látszik az autósok maguktól nem jönnek rá, hogy itt nagyon könnyen történhetne baleset. A Lidl és a piac miatt ezen a részen intenzív gyalogosforgalom van, véleményem szerint itt a gyalogosokat kellene segíteni ahelyett, hogy szabad száguldozást engedünk az autósoknak.

Ötlet leírása

A Teleki László tér 10. és s Lujza u. 2/A ház előtti útszakasz, valamint a Dobozi utca és a Népszínház utca összefutása a tér sarkánál egy kritikus közlekedési gócpont a gyalogosok szempontjából. Jó volna, ha a hosszú gyalogátkelő helyett lehetne valahogy két rövidebbet csinálni, illetve ha a házak és a Lidl parkoló közti utcán az autósokat valamilyen módon rá lehetne kényszeríteni, hogy kisebb sebességgel hajtsanak ide be.


"Bevásárlólista"

Sebességkorlátozáshoz fekvőrendőr elhelyezése, sebesség korlátozó táblák kihelyezése. A hosszú gyalogátkelőhely áttervezése két részesre, pl. a Lidl parkoló alsó részénél lévő járdasziget beiktatásával. Itt talán csak a járdaszegélyeken kellene módosítani az akadálymentesítés miatt, bár a villamos sínek váltói miatt a Népszínház utca átszeléséhez pont nem annyira ideális a hely. De szakemberek esetleg találhatnak jó megoldást erre.

Társadalmi részvétel

Érzésem szerint itt inkább közlekedési (vagy nem tudom pontosan, milyen) szakemberek bevonása lenne szükséges egy ideálisabb megoldás megtervezéséhez.

Mellékletek
Képfájl 268 KB
Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta. Az ötlet vitája során felmerült, hogy az ötletbeadó által felvetett probléma valós, ám megoldását nem csak a gyalogátkelőhely átalakítása jelentené, hanem a terület forgalomtechnikai újratervezése, amleyre azonban a részvételi költségvetés keretében nincs lehetőség, ezért a munkacsoport nem javasolta szavazólapra. A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top