Loading...

Gutenberg-projekt

Megvalósítás helyszíne
1085 Budapest, Baross utca 21.
Milyen problémára jelent megoldást?

Hiánypótló céllal kínálna művészeti programokat az általános iskolás korosztály részére valamint lehetőséget nyújtana ismertebb és kevésbé ismert alkotótechnikák megismeréséhez.

Ötlet leírása

Név: Gutenberg projekt

Helyszín: Palotanegyed

Időpont: 2023.09.22-10.22.

A projekt megvalósítói: a Bükki Művésztelep és a Magyar Plakát Társaság tagjai

A projekt célja: a könyv médiumához kapcsolódó vizuális műfajok, változatos alkotómódszerek és technikák megismertetése a 8 – 14 éves korosztállyal (workshop, kiállítási lehetőség, kísérőprogramok)


A Gutenberg-projekt mögött két alkotócsoport áll. A kerületi székhelyű Magyar Plakát Társaság, valamint a Bükki Művésztelep közössége, melynek vezetője és számos tagja Józsefvárosban és annak közvetlen vonzáskörzetében él.

A két szervezet 2023 őszén egy, egy hónapos időtartamra tervezett programsorozatot kíván megvalósítani, amely magában foglal hetente egy izgalmas, kifejezetten az általános iskolás korosztály számára kiírt workshopot, valamint kiállítás keretében mutatja meg a műhelymunkában készült, művészek segítségével létrehozott alkotásokat.


Ütemterv és programpontok:

2023. szeptember: a művészeti workshopok és a kiállítási pályázat előzetes meghirdetése a közösségi médiában és személyesen a kerületi általános iskolákban.


2023. szeptember 22 (péntek): a Magyar Plakát Társaság KÖNYV tematikájú, új műveket bemutató kiállításának megnyitója a projekt befogadására kijelölt, alkalmi kiállítótérben.


2023. szeptember 23 (szombat): Fénnyel ábrázolni – cianotípia workshop Gábor Enikő fotóművész vezetésével (Bükki Művésztelep)

A cianotípia az egyik legrégebbi és legtartósabb fotográfiai eljárás, melyet Sir John Herschel angol csillagász fedezett fel 1842-ben.

Az első fotókkal illusztrált könyv is ezzel a technikával készült. (Anna Atkins: Photographs of British Algae)

A cianotípia különlegessége jellegzetes kék színe, valamint az, hogy hogy kizárólag a nap fényére, azaz UV fényre érzékeny.

A fényérzékeny anyagot ecsettel visszük fel a felületre, így két egyforma kópia készítése lehetetlen, minden egyes kép egyedi példány.

Ez a fotográfiai eljárás sokkal több élményt és kihívást rejt magában, mint a mai, digitális eszközökkel készült képek.


2023. szeptember 30. (szombat): Az én könyvem – ex libris készítése Gál Krisztián grafikus, képzőművész vezetésével (Bükki Művésztelep, Magyar Plakát Társaság)

A workshop keretében felelevenítjük a hagyományos sokszorosító grafika technikáit. Az ex libris műfaji sajátosságait, történeti hátterét megismerve. A workshop vezető és grafikai prés segítségével mindenki elkészítheti saját kis-grafikáját. Megvizsgáljuk a digitális utómunka egyszerűbb lehetőségeit.


2023. október.07. (szombat): Papírpixel – kollázs workshop Korolovszky Anna grafikus vezetésével (Bükki Művésztelep, Magyar Plakát Társaság)

Klasszikus kollázstechnika és a digitális kollázs képalkotómódszereivel, ezek keverésével hozunk létre alkotásokat különböző, a kerülethez kapcsolódó irodalmi, zenei művekhez illusztrációként. Tipográfia alkalmazásával és kollázs felhasználásával minden érdeklődő elkészítheti könyvborító tervet a választott műhöz.


2023. október.13. (péntek): A Fény-papír-olló mnnkacímű kiállítás megnyitója – a workshopokon elkészült munkák bemutatása és a korcsoportokra, kategóriákra bontott díjak átadása (pl. vacsora a Könyvbár&Restaurantban, könyvutalvány, PIM belépő, kézműves írószerek és papírtermékek)


2023. október 18. (szerda) – A maláj tigris egy napja Józsefvárosban – rendhagyó irodalomóra Krúdy műveiről felnőtteknek Modor Bálint esztéta vezetésével (Litera)


2023. október 22. (péntek) – A Fény-papír-olló munkacímű kiállítás finisszázsa – a program lezárása.


Folyamatos szolgáltatások:

A kiállítás hétköznap keddtől vasárnapig nyitvatartási időben megtekinthető. A kiállítótér és a kiállított művek őrzését valamint a hely üzemelését a program szervezői vállalják.

A programhelyszín a megvalósulás teljes időtartama alatt alkalmi könyvátvevőhelyként üzemel, ahová bárki behozhat és bárki elvihet könyveket.


A Bükki Művésztelep és a Magyar Plakát Társaság a Gutenberg-projekt sikeres megvalósítása esetén a későbbiekben hosszútávú (vagy időszakos) működési tervvel és művészeti programmal pályázna egy, a közönség számára nyitott, kerületi alkotótér és művészeti centrum létrehozása céljából.


"Bevásárlólista"

Takarítás, falak előkészítése installálás: 80.000 Ft Plakátnyomtatás 70×100 méretben: 200.000 Ft Workshop vezetők tiszteletdíjai (4×30.000): 120.000 Ft Workshop anyagköltségei: 90.000 Ft Kiállítások catering költségei (2×30.000): 60.000 Ft Díjak (3 kategóriában 1.,2.,3. helyezés): 90.000 Ft Könyvespolc: 25.000 Ft

Társadalmi részvétel

A kerületi általános iskolákkal felvesszük közvetlenül a kapcsolatot, így valamennyi, érintett korosztály értesülhet a projektről.

Hivatkozás
Helyszín
Hivatal visszajelzése:

A részvételi költségvetés szabályai szerint saját tevékenység támogatására ötlet nem adható be, ezért a javaslatot sajnos nem tudjuk vizsgálni. Figyelmükbe ajánljuk az önkormányzat által minden évben kiírásra kerülő Civil és kulturális pályázatot, melynek meghirdetése márciusban várható.

To top