Loading...

Esélyalap létrehozása Józsefváros akadálymentesítéséért

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Még mindig nagyon kevés az akadálymentes hely. A kerekesszékkel közlekedők, vagy vakok például segítség nélkül (sem) tudnak igénybe venni szolgáltatásokat, például hajat vágatni, vásárolni, vécére menni egy kulturális intézményben, vagy akár a barátaikkal beülni egy sörre. Az esélyegyenlőség jegyében ezzel az ötlettel ösztönözve lennének a kerületben lévő/élő vállalkozók, intézmények, szolgáltatást adók, hogy megvalósítsák az akadálymentesítést és fogyatékossággal élő embertársaink számára is hozzáférhető lenne ami egy ép ember számára természetes .

Ötlet leírása

Szeretnénk, ha létrejönne egy alap, mi Esélyalapnak neveztük 5 millió forint értékben. Ide pályázni lehetne Józsefvárosban lévő szolgáltató, szórakozóhelyeknek, intézményeknek, boltoknak, stb akadálymentesítésre. Egy-egy pályázó maximum 500ezer forint értékben pályázhatna akadálymentesítésre. Feltétel lenne az, hogy már tett az akadálymentesítésért vagy vállalja a költségek felét. Például be szeretné fejezni, vagy kiegészíteni a már elkezdett akadálymentesítést. Például a Grundon a kavicsokba beleragad a kerekesszék és nem lehet az asztalok köré begurulni. A Grund már elég sokat tett azért, hogy akadálymentes hely legyen, de erre a kavicscserére beadhat pályázatot. Egy másik hely, pl. a Kesztyűgyárban a mosdó teljes akadálymentesítésére adhatna be, mert csak az egyik oldalán van a wc-nél támaszkodó, vagy a látássérültek számára vezetősávra. Vagy másik pályázó benyújthatna Braille-írással kiegészített étel-és itallapok készítésére, vagy árlistára egy élelmiszerboltban, stb. Borbélyhoz be lehessen jutni egy rámpán. Állja a fele költséget és pályázhat támogatásra.


"Bevásárlólista"

Esélyalap pályázati koncepció teljes kidolgozására (ebben segítünk): pályázati kiírás, űrlap, jelentkezés feltétele; forrásra, 5 millió forint; bíráló bizottság; helyi rendelet a pályázat létrehozásáról, reklámozás, nyertesek ellenőrzése (amit vállalt, azt teljesítette)

Társadalmi részvétel

Egyrészt pályázhatnak, másrészt élvezhetik az eredményét (mert ami akadálymentes, az az időseknek, gyermekeseknek is jó)

To top